Poslovni Dnevnik

Građani ove godine štede 15 posto više, 549 kuna

-

Hrvatski građani u prosjeku mjesečno izdvajaju 549 kune što je 70 kuna, odnosno 15 posto više nego lani, pokazali su rezultati istraživan­ja o navikama štednje u Hrvatskoj, koje je u srpnju i kolovozu na uzorku od nešto više od 500 ispitanika provela agencija IMAS za potrebe Erste grupe.

Istraživan­je je pritom pokazalo da muškarci prosječno uštede 593 kune, a žene nešto manje, 507 kuna mjesečno. Ipak, podjednaki broj muškaraca i žena, njih 82 posto, štednju smatraju važnom ili izuzetno važnom. S obzirom da razdoblje niskih kamatnih stopa traje već dulje razdoblje, kroz istraživan­je se od ispitanika pokušalo saznati kako je to utjecalo na njihove navike. Četvrtina njih zbog toga ušteđeni novac drži na tekućem računu, 15 posto ispitanika novac je uložilo u kupnju nekretnine dok ih 37 posto nije promijenil­o ništa. Kada se govori o razlozima štednje, najviše ispitanika, 67 posto, štedi kako bi stvorilo zalihu za nepredviđe­ne situacije, 43 posto kao financijsk­o zaleđe za sebe i obitelj, a nakon toga slijede razlozi poput štednje za mirovinu (18 posto) ili za edukacije i obrazovanj­e (10 posto).

Manji postotak ispitanika štedi i za veće kupovine kao što su kuća ili stan, automobil, mobitel i slično (16 posto), a neki štede i za putovanja (15 posto). Najviše ispitanika, 40 posto, štedi koristeći štedne račune, dok najmanji postotak, 3 posto, svoja sredstva ulaže u nekretnine kao oblik štednje. U srednjoj i istočnoj Europi s prosječnih 344 eura prednjače Austrijanc­i, što je skok od 72 eura u odnosu na prošlu godinu.

 ?? ?? Istraživan­je je pokazalo da četvrtina ispitanika ušteđevinu drži na tekućem računu
Istraživan­je je pokazalo da četvrtina ispitanika ušteđevinu drži na tekućem računu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia