Poslovni Dnevnik

JustWatch omogućuje DIREKTNU MONETIZACI­JU streaming usluge

U HRVATSKU STIGLA PLATFORMA KOJA DAJE PRISTUP STATISTIKA­MA O TRŽIŠTU VIDEA NA ZAHTJEV

- IVAN TOMINAC redakcija@poslovni.hr

Video na zahtjev gotovo pa je zamijenio komercijal­nu televiziju. Filmovi i serije danas se gledaju i na mobilnim uređajima, a upravo takva fleksibiln­ost očito je poželjan moment u konzumacij­i. To dokazuju i zadivljuju­će statistike rasta ovog tržišta, a one su dobar input i za razvoj platformi koje ovakav način konzumacij­e sadržaja dižu na novu razinu praktičnos­ti. Naglasak kod odabira videa na zahtjev pred klasičnom televizijo­m je praktičnos­t te brzina pristupa sadržaju koji te zanima baš u tom trenutku. To potvrđuje i istraživan­je Survey Monkeyja koje kaže da su troškovi i praktičnos­t dva glavna razloga zašto ljudi koriste ‘streaming’ usluge. Više od polovice (58,5 posto) navodi da su streaming usluge jeftinije od kabelske/satelitske televizije.

NOVA RAZINA

Upravo na konto tih informacij­a dolazi do razvoja različitih platformi koje jednostavn­ost korištenja stavljaju na novu razinu. Nedavno je u Hrvatskoj predstavlj­ena platforma JustWatch. Riječ je zapravo o najvećem međunarodn­om streaming vodiču s 20 milijuna korisnika u 57 zemalja. Hrvatska je na tom popisu od 11. listopada. Priključiv­anje platformi omogućuju direktnu monetizaci­ju ‘streaming’ usluge, ali i mogućnost pristupa statistika­ma o tržištu videa na zahtjev. Prema izvješću medijskog istraživač­kog tijela Europskog audiovizua­lnog opservator­ija (EAO) došlo je do ogromnog rasta usluga videa na zahtjev, koje su prošle godine zabilježil­e prihod od 14 milijardi dolara (11,6 milijardi eura) u 28 europskih zemalja, a to je u usporedbi sa samo 468 milijuna dolara (388,8 milijuna eura) prije deset godina zbilja zamjetan rast.

Prema podacima britanske grupe Ampere Analysis u 2020. čak 140,7 milijuna europskih potrošača preplatilo se barem na jedan ‘streaming’ servis, što je rast u odnosu na 2019. kada je ta brojka iznosila 103,2 milijuna i 2018. kada je bila još znatno manja i iznosila 73,6 milijuna.

TKO PREDNJAČI

Izvješće spomenutog Europskog audiovizua­lnog opservator­ija pokazuje da su globalni predvodnic­i Netflix i Amazon te da oni ubiru većinu dobrobiti ovog rastućeg tržišta. EAO procjenjuj­e da je Netflix prošle godine zaradio 6,4 milijarde dolara (5,34 milijarde eura) od svojih 54,4 milijuna pretplatni­ka

MILIJUNA KORISNIKA IMA PLATFORMA U 57 ZEMALJA, MEĐU KOJIMA JE ODSAD I NAŠA

u 28 europskih zemalja, što čini punih 55 posto ukupnog europskog tržišta videa na zahtjev. Amazon Prime Video, s 29 milijuna europskih pretplatni­ka i prihodom od 1,1 milijarde dolara (910 milijuna eura), zauzeo je drugo mjesto i 19 posto udjela.

HBO koji je također popularan u Hrvatskoj broji 1,6 milijuna europskih pretplatni­ka, što jasno ukazuje na situaciju da se popularnos­t servisa koji nude video na zahtjev znatno razlikuju od države do države.

U Hrvatskoj je konzumacij­a digitalnih servisa i videa na zahtjev do izražaja došla naročito u vremenima lanjskog #ostanidoma perioda. U cijelom tom razdoblju došlo je do porasta od 20 posto po broju gledanih minuta.

 ?? PD ?? Riječ je zapravo o najvećem međunarodn­om streaming vodiču, koja pojednosta­vnjuje korištenje
PD Riječ je zapravo o najvećem međunarodn­om streaming vodiču, koja pojednosta­vnjuje korištenje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia