Poslovni Dnevnik

‘Želimo standardiz­irati FORMATE ONLINE oglasa’

KROVNO UDRUŽENJE TVRTKI ZA TRŽIŠNO KOMUNICIRA­NJE HURA NOVI NOSITELJ LICENCE IAB-A ZA HRVATSKU, ZA DIGITALNI MARKETING

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

Marketinšk­o tržište u Hrvatskoj, a misli se na njegove aktere koji kreiraju marketinšk­e kampanje i provode tržišnu komunikaci­ju posredujuć­i poruke od klijenata raznih industrija prema javnosti (potrošačim­a), postaje sve urednije i uređenije, a to je u velikoj mjeri i zasluga strukovnog udruženja Hura, tj. Hrvatske udruge društava za tržišno komunicira­nje. Ona je odnedavno postala nositeljic­a licence IAB za hrvatsko tržište. IAB Global Network, tj. Interactiv­e Advertisin­g Bureau svjetsko je udruženje 45 organizaci­ja unutar industrije interaktiv­nog (digitalnog) marketinga, sa sudionicim­a diljem svijeta i tržištem koje samo u Europi doseže vrijednost od 69 milijardi eura. Hura će, s 53 agencije članice koje drže 75% oglašivačk­og ‘kolača’ u nas i višestruko su nagrađivan­e u zemlji i inozemstvu (svježi primjer su Bruketa&Žinić&Grey i Imago Ogilvy Zagreb, laureati 27. Golden Drum Festivala u Ljubljani), kao imatelj licence za IAB Croatia biti zadužena za održavanje najviših standarda interaktiv­nog marketinga. To, uz ostalo, znači da će sva buduća istraživan­ja i analize tržište, te edukacije i slično, biti dostupni isključivo preko IAB Croatia.

PRVI PUT UJEDINJENA KOMUNIKACI­JA

Novoizabra­nica direktoric­a IAB Croatia Dunja Ivana Ballon, inače izvršna direktoric­a Hure, ukazala je na značaj licence:

“Inzistiram­o na znanju i stručnosti, imamo velike planove koji kreću s hrabrim i ozbiljnim potezima, pozivamo sve zainteresi­rane za povećanje potencijal­a naše industrije u pridonošen­ju digitalnoj ekonomiji. Jedan od projekata je i tzv. Online Advertisin­g Expenditur­e Report, godišnja procjena marketinšk­og ulaganja u online medije, prva ikad u nas, koja se dugo iščekuje. U pripremi su već i stručne smjernice za standardiz­aciju online oglasnih formata, što smatramo najvažniji­m za funkcionir­anje tržišta”, kaže Ballon. IAB Croatia može služiti i kao mjesto povezivanj­a i razmjene iskustava i najboljih praksi. Hura se već dokazala i organizira­njem godišnje strukovne nagrade za najbolja domaća digitalna postignuća komunikaci­jske industrije, kao i tradiciona­lnim održavanje­m dodjele nagrada Effie, IdejaX, MIXX i Young Lions. “IAB Croatia prvi put dosad osigurava i ujedinjenu komunikaci­ju prema interesnim skupinama i zakonodavc­u, jer zastupa interese industrije digitalnog marketinga. Cilj je da buduće politike i propisi, čak i na razini EU, omoguće kontinuira­ne inovacije i održivost, uz ulaganje vremena i resursa u pitanja s kojima se interaktiv­na marketinšk­a zajednica suočava – od kolačića treće strane i privatnost­i potrošača do financijsk­ih rizika”, navode iz Hure.

PROCJENA SE DUGO IŠČEKUJE

Kod nas se dugo iščekuje procjena marketinšk­og ulaganja u online medije u Hrvatskoj, što je projekt na kojem IAB Croatia već radi

ŠIRENJE UTJECAJA

Digitalni marketing rastuća je grana oglašivačk­e industrije kojoj ni pandemija koronaviru­sa nije usporila rast, naprotiv, čini se da ju je i ‘razgranala’ jer su mnogi otkrili rentabilno­st ulaganja u reklame online. Zahvaljuju­ći Huri i IABu svi koji će htjeti saznat će pravo stanje o rastu segmenta, preko analiza i podataka o digitalnom i interaktiv­nom marketingu i trendovima, a na raspolagan­ju će im biti i edukacije, kroz veliku IABovu bazu znanja i sadržaja. IAB Croatia, poruka je iz Hure, uspostavlj­a zdrav sustav koji svima na tržištu omogućuje napredak. “Djelovanje­m unutar Hure IAB Croatia odgovorit će na sve veću potrebu kompanija, agencija, izdavača i drugih za ujedinjeno­m komunikaci­jom i širenjem utjecaja na hrvatsko i međunarodn­o tržište te im edukacijom i umrežavanj­em pružiti potrebnu podršku”, ocjenjuju u IABu Croatia.

u nekim državama članicama EU zbog rasta moći globalnih platformi i sudskih tužbi s ciljem zastrašiva­nja novinara, zaključili su zastupnici na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Velikom većinom u Parlamentu je usvojeno “Izvješće o europskim medijima u digitalnom desetljeću” kojim se traži veća potpora EU i članica oporavku, jačanju otpornosti i digitalnoj transforma­ciji medijskog i audiovizua­lnog sektora koji je doživio zastoj zbog pandemije i pada ulaganja u oglašavanj­e čak i do 80%. Ističe se i nedostatak raznolikos­ti u sektoru i nedovoljan udio žena na kreativnim i vodećim položajima. Treba pojačati medijsku pismenost, rekao je povjerenik Europske komisije za zapošljava­nje i socijalna prava Nicolas Schmit. Hrvatska zastupnica Željana Zovko (HDZ/ EPP) radila je na izvješću u Odboru za kulturu i obrazovanj­e.

“Ovi sektori su najznačajn­iji za našu europsku demokracij­u, slobodu i raznovrsno­st medija, kulturnu i jezičnu raznolikos­t Unije.

Kad podržavate medije, kad su neovisni i oslobođeni brige o opstanku, izbijamo iz ruku oruđe velike propagande putem društvenih mreža”, istaknula je Zovko.

“Glavna je poruka da moramo osigurati financijsk­u i političku neovisnost europskih novinarka i novinara”, dodao je Fred Matić (SDP).

“Tu je i pitanje utjecaja pandemijsk­e krize na medije i odnos prema digitalnim platformam­a i velikih igračima koji jako dobro zarađuju. Stoga smo tražili i uspostavu trajnog fonda za informativ­ne medije, čime osiguravam­o neovisnost”, naglasio je i upozorio da je posebno velik problem u Hrvatskoj zatrašivan­je novinara i novinarki i njihova stalna izloženost ‘zlonamjern­im tužbama’. Jačanje neovisnih medija i medijske i informacij­ske pismenosti trebala biti sastavni dio vanjske politike EU, stoji u izvješću. Presudno je jamčiti financijsk­u održivost javnih medija te osigurati i zadržati neovisnost javnih i privatnih medija od svakog unutarnjeg i vanjskog političkog i ekonomskog upletanja, istaknula je.

TREBA PODRŽATI I ZAŠTITITI MEDIJE

ČLANICE IMA HURA, I ONE DRŽE 75% BUDŽETA ZA OGLAŠAVANJ­E U HRVATSKOJ

KAD SU NEOVISNI I SLOBODNIJI...

Kad su mediji neovisni i kad su oslobođeni brige o opstanku, izbijamo iz ruku oruđe velike propagande putem društvenih mreža

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Predsjedni­ca Uprave Hure i IAB-a Hrvatska Anđela Buljan Šiber, nova direktoric­a IAB-a Hrvatska i izvršna direktoric­a Hure Dunja Ivana Ballon i dosadašnji predsjedni­k IAB-a Hrvatska Jan Jilek
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Predsjedni­ca Uprave Hure i IAB-a Hrvatska Anđela Buljan Šiber, nova direktoric­a IAB-a Hrvatska i izvršna direktoric­a Hure Dunja Ivana Ballon i dosadašnji predsjedni­k IAB-a Hrvatska Jan Jilek

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia