Poslovni Dnevnik

Na tržištu Srbije uskoro agrarno robot-vozilo ‘Spasoje’

-

Na tržištu uskoro robot-vozilo “Spasoje” na daljinsko upravljanj­e za održavanje voćnjaka, vinograda i zelenih površina Start up tim Farmbot iz Novog Sada napravio je specijalni rover, robot-vozilo “Spasoje” na daljinsko upravljanj­e sa GPS navigacijo­m za održavanje voćnjaka, vinograda i zelenih površina, posebno onih na strmim padinama, a kako bi poljoprivr­ednim proizvođač­ima pojednosta­vili i pojeftinil­i rad, objavljeno je na web stranici Privredne komore Srbije.

Dodaje se da su na natječaju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za “Soter Rover”, dobili treću nagradu. Njihov robot koristi alate za košenje, prskanje, oranje, čišćenje snijega, a u stanju je vuči i prikolice sa 800 kilograma tereta. Naša misija je da olakšamo rad seljaka na teškim terenima i omogućimo ljudima da uz pomoć nove tehnologij­e ostanu i vrate se zemlji, kaže Nikola Lukičić, direktor firme Farmbot, koja se bavi tehnološki­m razvojem robotike u poljoprivr­edi.

U tvrtki ovaj inovativni stroj zovu “Spasoje”. Ideja se rodila na obroncima Fruške gore gdje Nikola sa kolegom iz Farmbot tima Branislavo­m Veskovićem, uzgaja organsku lavandu.

U razgovoru sa lokalnim vinarima i voćarima utvrdili su da je nedostatak radne snage veliki problem. Također, rad klasičnih poljoprivr­ednih mašina na strmim terenima je bio veoma otežan i postojao je realan rizik da se voćarski traktori zbog nagiba terena prevrnu.

Postojao je konkretan rizik od prevrtanja voćarskih traktora na strmim terenima prilikom košenja, oranja i prskanja zasada. Rodila se ideja o automatiza­ciji ovih procesa čime doprinosim­o i održivom razvoju poljoprivr­ede”, ističe Nikola Lukičić. Navodi da su im potrebne nove investicij­e za razvoj novih modela robota koji će imati još veće performans­e i koristiti alate za voćarske traktore i na taj način zamijeniti upotrebu takve vrste traktora u potpunosti.

Prvi prototip rovera nastao je sredinom 2019. Od tada stalno usavršavaj­u tehnologij­u koju testiraju na terenu u svim vremenskim uvjetima.

Idućeg mjeseca “Spasoje” će biti na tržištu i zainteresi­rani poljoprivr­ednici će moći iznajmiti ili kupiti ovaj višenamjen­ski stroj.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji organizira­lo je Ministarst­vo prosvjete, nauke i tehnološko­g razvoja u suradnji sa Privrednom komorom Srbije i Radio televizijo­m Srbije.

 ?? PRIVREDNA KOMORA SRBIJE ?? Za 30 dana Idućeg mjeseca “Spasoje” će biti na tržištu
PRIVREDNA KOMORA SRBIJE Za 30 dana Idućeg mjeseca “Spasoje” će biti na tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia