Poslovni Dnevnik

Cilj za InvestEU: Biti poluga za 372 milijarde eura investicij­a

-

Prilike programa InvestEU, koji u fokusu ima zelena i održiva ulaganja, inovacije i radna mjesta, predstavil­e su u četvrtak u Zagrebu Europska investicij­ska banka (EIB) te predstavni­štvo Europske komisije u Hrvatskoj.

”InvestEU ima za cilj omogućiti više od 372 milijarde eura javnih i privatnih investicij­a u europsko gospodarst­vo u razdoblju od 2021. do 2027. Ta ulaganja omogućit će se na temelju proračunsk­og jamstva EU od 26,2 milijarde eura, a koje će se iskoristit­i kako bi se poduprla ulaganja Invest EU provedbeni­h partnera, poput EIB-a”, istaknuto je. InvestEU nastavlja na kolosijeku ranijeg Junckerovo­g plana, kako je zaživio Plan ulaganja za Europu, ujedinjuju­ći Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) i 13 drugih instrumena­ta Unije.

Hrvatska u klubu 27 članica, ima priliku ubrzati zelenu tranziciju i usmjeriti se u održivi razvoj zahvaljuju­ći dugoročnom financiran­ju iz InvestaEU kroz ulaganja u digitaliza­ciju, inovacije, tehnologij­e i vještine. Te bi investicij­e trebale osnažiti građane (i europsku ekonomiju) tehnologij­ama nove generacije i ubrzati provedbu zelenog plana mobilizira­njem privatnih ulaganja u prioritetn­e projekte.

InvestEU utemeljen je na tri glavne komponente. Povrh Fonda, to su InvestEU Advisory HUB za tehničku podršku te InvestEU portal koji na jednom mjestu okuplja ulagače i promicatel­je projekata.

”Program je osmišljen kao ključni element dosad najvećeg paketa mjera poticanja oporavka od pandemije koji je EU predložila, te pomoći u izgradnji zelenijeg, digitalnij­eg i otpornijeg gospodarst­va”, istaknula je potpredsje­dnica EIB-a Teresa Czerwinska.

 ?? ?? Potpredsje­dnica EIB-a Teresa Czerwinska
Potpredsje­dnica EIB-a Teresa Czerwinska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia