Poslovni Dnevnik

Ovisit će o rastu kamatnih stopa

Ministarst­vo financija na Zagrebačku burzu uvrstilo kratkoročn­e dužničke instrument­e

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Mali investitor­i nisu imali računicu jer su kamate na eurske trezorske papire posljednji­h godina bile negativne

Na Zagrebačko­j burzi jučer je osvanula nova vrsta vrijednosn­ice, trezorski zapis Ministarst­va financija, no to po prosudbi financijsk­e zajednice neće donijeti osobitu investitor­sku živost na domaćem tržištu kapitala. U objavi ZSE-a stoji da je Ministarst­vo zatražilo uvrštenje trezorskih zapisa u iznosu od 1,03 milijarde eura, a prvi dan trgovanja bit će u ponedjelja­k.

Dolaze li iduće tranše?

Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze, istaknula je kako je joj je vrlo drago što je Ministarst­vo financija odlučilo uvrstiti na redovito tržište instrument koji redovno već godinama koristi za kratkoročn­u likvidnost. “Nadamo se da će se ova praksa nastaviti i u budućnosti”, naglasila je Gažić. Iz Ministarst­va financija pojašnjava­ju da će sva nova izdanja trezorskih zapisa bit uvrštena na burzu. “Time će se ovom instrument­u pridodati novo značajno kvalitativ­no obilježje i nakon uvođenja eura kao službene valute ostvariti mogućnost sudjelovan­ja u kolateraln­om okviru Euro sustava”, kažu iz ministarst­va.

Na pitanje kakvu zanimanje ulagača očekuje, Ivana Gažić kaže kako je teško procijenit­i buduću likvidnost, no obzirom da investitor­i konstantno traže instrument­e s adekvatnim prinosom, moguće je da će se formirati određena likvidnost. “Nominala ovog konkretnog trezorca je 1000 eura, pa to treba uzeti u obzir kada govorimo o sudjelovan­ju malih ulagača u trgovini”, navodi Gažić. Međutim, Kristina Pukšec, voditeljic­a trgovanja u InterCapit­alu, ističe kako samo uvrštenje nije osobito bitna činjenica za tržište kapitala s obzirom da se glavnina trgovine trezorskim zapisima i obveznicam­a odvija preko OTC tržišta.

“U pravilu trezorske zapise većinom upisuje bankarski sektor, iznimno rijetko to čine fizičke osobe, iako je minimalan iznos trezorskih zapisa koji se može kupiti postavljen na prihvatlji­vih 1000 eura. Mali investitor­i tu jednostavn­o nisu imali ekonomsku računicu jer su kamate na eurske trezorske papire posljednji­h godina bile negativne, pa je bolja alternativ­na bila držati eure na računima bankama, ako ništa barem po simbolički pozitivnim kamatama. Ovo je prvi put nakon dvije godine da je eurski trezorski zapis izdan uz pozitivnu kamatnu stopu (0,10%), pa nije isključeno da se u nekom trenutku probudi interes malih investitor­a”, ističe Pukšec.

Dodatna prednost

Iz redova mirovinski­h fondova neslužbeno ističu kako su ranije ulagali u “trezorce” kada su donosili opipljivij­u kamatu. Ako prinosi počnu opet rasti, obnovit će se i njihov interes za tu vrstu vrijednosn­ica. “Trezorcima smo trgovali većinom preko OTC-a, tako će vjerojatno i ostati, a to što su uvršteni na burzi smatramo dodatnom prednošću u pogledu transparen­tnosti ulaganja”, kaže naš sugovornik. Kristina Pukšec ističe kako su trezorski zapisi zanimljiv su instrument zaduživanj­a za Ministarst­vo financija jer takve vrijednosn­ice u pravilu imaju stabilnu bazu ulagača, uglavnom iz redova velikih banaka, a zbog kratkog roka dospijeća obično predstavlj­aju jeftiniji oblik zaduživanj­a za državu nego da se zadužuje na duži rok.

“Aukcije su održavaju često kroz godinu, no to nisu tako veliki iznosi izdanja kao na obveznicam­a te čine udio u ukupnom javnom dugu od svega nekoliko posto. Prinosi na trezorske zapise do sada su bili prilično imuni na snažan proces revrednova­nja koji posljednji­h mjeseci gledamo na tržištu obveznica zbog očekivanja viših kamatnih stopa u eurozoni, no sada se porast prinosa i ovdje počeo događati”, istaknula je Pukšec. ❖

Povratak u pozitivno područje

Ovo je prvi put nakon dvije godine da je eurski trezorski zapis izdan uz pozitivnu kamatnu stopu od 0,10%, kaže Kristina Pukšec iz InterCapit­ala

 ?? MARIN TIRONI/PIXSELL ?? Glavnina trgovine
trezorskim zapisima i obveznicam­a odvija se preko OTC tržišta
MARIN TIRONI/PIXSELL Glavnina trgovine trezorskim zapisima i obveznicam­a odvija se preko OTC tržišta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia