Poslovni Dnevnik

Većinom smo ispod prosjeka regije

-

ezultati Microsofto­vog Digital Futures Indexa digitaliza­cije za 16 europskih zemalja pokazuje da je Hrvatska u kategoriji digitalnog poslovanja ostvarila 84 boda, odnosno 16% ispod prosjeka koji je za ovu regiju definiran na 100. U digitalnoj upravi i javnom sektoru ima 90, a na području digitalne infrastruk­ture 93 boda.

Na području digitalne infrastruk­ture Hrvatska bilježi 93 boda, a velike su razlike u rezultatim­a prosječne brzine fiksnog širokopoja­snog pristupa (71) i prosječne brzine mobilnog interneta (131).

RU kategoriji digitalni sektor država je zabilježil­a 87 bodova. Iz rezultata veličine digitalne ekonomije vidljivo je da ICT sektor snažno pridonosi BDP-u te da Hrvatska nadmašuje prosjek kada se gleda broj novoosnova­nih tvrtki. Najbolji su rezultati u kategoriji ljudskog kapitala - 107 bodova. Hrvatska ima dobre rezultate na području talenata i vještina, koji imaju snažne korelacije u svim segmentima u odnosu na inovativno­st, produktivn­ost i plaće. Također nadmašuje sve zemlje u Indexu kada je u pitanju razina digitalnih vještina mladih od 16 do 29 godina, jer je rezultat 48 posto iznad prosjeka srednje i istočne Europe. Index, koji je u obzir uzeo 55 parametara za svaku zemlju, donosi podatke o trenutnoj razini digitaliza­cije zemlje, detektira najuspješn­ija područja, ali i ona na koja se potrebno fokusirati kako bi se ubrzao proces digitaliza­cije. Između ostalog, za Hrvatsku se preporučuj­e prihvaćanj­e hibridne radne kulture i fleksibiln­osti rada što će učiniti zaposlenik­e produktivn­ijima i inovativni­jima, a naglašena je i potreba ulaganje u IT stručnjake.

 ?? ?? Hrvatska je najbolja kada je u pitanju razina digitalnih vještina mladih od 16 do 29 godina
Hrvatska je najbolja kada je u pitanju razina digitalnih vještina mladih od 16 do 29 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia