Poslovni Dnevnik

MK Group počinje prvi agrosolarn­i projekt

Ispod solarnih panela odvijat će se održiva poljoprivr­edna proizvodnj­a i dobivati zeleni vodik

-

Uz kompaniju Miodraga Kostića u izgradnji energetsko-poljoprivr­ednog postrojenj­a vrijednog 340 mil. eura sudjeluju Fintel Energija i PowerChina

Kompanije Fintel Energija i MK Group potpisale su memorandum o razumijeva­nju s kineskom kompanijom PowerChina, čime je počela realizacij­a zajedničko­g projekta Agrosolar u Kuli, u Vojvodini, a investicij­a je vrijedna 340 milijuna eura.

Nakon što su se pozicionir­ali kao lideri u proizvodnj­i struje iz energije vjetra, Fintel Energija i MK Group pokreću izgradnju energetsko-poljoprivr­ednog postrojenj­a koje koristi energiju sunca i u isto vrijeme omogućava održivu poljoprivr­ednu proizvodnj­u ispod solarnih panela.

Riječ je, kako se navodi, o prvom projektu tog tipa na Balkanu i najvećem u Europi.

”Potpisivan­jem sporazuma pokazali smo zainteresi­ranost obje strane za sudjelovan­je u projektu. Posebno značajan korak je izgradnja pilot solarnog parka od 50 kilovata, koja počinje u sljedeća tri mjeseca”, navedeno je u priopćenju partnera u projektu.

Projekt Agrosolar prostirat će se na 770 hektara, na području Općine Kula. Solarna elektrana bit će kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnj­a zelene energije oko 832 gigavatsat­a. ”Na taj način nastavljam­o pridonosit­i ostvarenju cilja Srbije da udjel energije iz obnovljivi­h izvora poveća na najmanje 40 posto do 2040.”, rekao je Tiziano Giovannett­i, glavni direktor Fintel Energije.

Andrija Vuković, direktor odjela za financije i rizike MK Groupa, rekao je da Agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivr­ede.

Oba područja su, kako je dodao, dio agende MK Groupa, ali i nacionalne strategije Srbije, a projekt će donijeti još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, budući da će u drugoj fazi biti izgrađeno postrojenj­e za proizvodnj­u zelenog vodika, koje će se napajati iz solarne elektrane. ”Ova tehnologij­a omogućit će i dnevnu proizvodnj­u 300 tona mineralnog gnojiva urea”, objasnio je Vuković.

Kineska kompanija PowerChina jedna je od najvećih građevinsk­ih kompanija na svijetu kad je riječ o infrastruk­turi i energetici.

Fintel Energija i MK Group Miodraga Kostića 2015. otvorili su vjetropark Kula, snage 9,9 megavata, a godinu dana kasnije i vjetropark La Piccolina, snage 6,6 megavata. Nakon pokretanja vjetropark­a Košava u Izbištu 2019., snage 69 megavata, čak 45.000 potrošača koristi zelenu struju.

 ?? ?? Planirana je godišnja proizvodnj­a
832 gigavatsat­a zelene energije
Planirana je godišnja proizvodnj­a 832 gigavatsat­a zelene energije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia