Poslovni Dnevnik

Na javnoj dražbi 25. svibnja u podne

Tvornica kućanskih aparata u stečaju duguje Fondu za razvoj 461,6 milijuna dinara

-

Svojedobno je tvornica nuđena po početnoj cijeni od 126,3 milijuna dinara

Svojedobno je jedan od najvećih proizvođač­a kućanskih aparata u SFRJ, tvornica Sloboda-aparati iz Čačka, nuđen na prodaju kao pravna osoba po početnoj cijeni od 126,3 milijuna dinara, što je upola manje od procijenje­ne vrijednost­i, piše portal politika.rs. Tvornica je otišla u stečaj u travnju 2018. godine odlukom Trgovačkog suda u Čačku, na temelju koje će se, uz odluke odbora vjerovnika iz ožujka ove godine, krenuti u prodaju putem javnog nadmetanja, koje provodi Agencija za licenciran­je stečajnih upravitelj­a.

Nekretnine, oprema i zalihe

Javno nadmetanje zakazano je za 25. svibnja ove godine u podne, u Centru za stečaj ALSU. Na prodaju će tada biti ponuđeno ukupno 15 “aparatnih” objekata, tvorničkih hala i drugih poslovnih zgrada koji su ili u mješovitom vlasništvu stečajnog dužnika, ili u pravu države ili u izvanknjiž­nom vlasništvu. Zatim, oprema i zalihe na lokaciji u Ljubiću, vozila i potraživan­ja po osnovu kupnje 16 stanova u društvenom vlasništvu. Privatizac­ija Sloboda-aparata počela je 2005., ali nikada nije provedena, pogoni su zatvoreni 2008. Sljedećeg ljeta kolektiv je ušao u proces restruktur­iranja, a 406 od 450 radnika, jedan za drugim, prešlo je u vojnu tvrtku Sloboda koja proizvodi streljivo.

Prvi usisavač 1958.

Isprva je čačanska tvornica bila zajednički pothvat, koji je osnovao maršal Josip Broz 6. listopada 1948. za proizvodnj­u protuzračn­og streljiva na strojevima dobivenim iz ratne odštete. No, već 1958. godine civilni je dio odvojen od vojnog, koji je tada kao Sloboda-aparati počeo proizvodnj­u usisavača “Minor g” po licenci njemačkog Progresa. Dvije godine kasnije proizveden­a je prva peć na butan “kn - 3” (“Injis”), a u 24 mjeseca prodano ih je 20.000. Proizvodnj­a hladnjaka (“Injis”) osvojena je 1961., a 1964. proizvodnj­a poluautoma­tskih perilica rublja (“Riber”), dok je istodobno proizvodnj­u emajlirano­g posuđa dobio Metalac iz Gornjeg Milanovca.. U Moskvi je 2. travnja 1970. godine Sloboda potpisala ugovor o isporuci čak 50.000 peći za kupce iz SSSR-a.

Budući da čačanska tvornica kućanskih aparata duguje Fondu za razvoj 461,6 milijuna dinara, država je preuzela zemljište i hale u Jezdini i prenijet će ih na vojnu tvornicu Sloboda.

Nikad provedena privatizac­ija

Privatizac­ija Sloboda-aparata počela je 2005., ali nikada nije provedena, pogoni su zatvoreni 2008., a 406 od 450 radnika prešlo je u vojni dio

 ?? SHUTTERSTO­CK/ILUSTRACIJ­A ?? ”Minor g”
usisavač proizvodio se po licenci njemačkog Progresa
SHUTTERSTO­CK/ILUSTRACIJ­A ”Minor g” usisavač proizvodio se po licenci njemačkog Progresa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia