Poslovni Dnevnik

Kineska (pre)stroga ‘korona politika’ počela odbijati strane investitor­e

Uslužni sektor u travnju zabilježio pad na najnižu razinu u posljednje dvije godine

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Kinu manje poželjnim odredištem za ulaganja smatra 78% ispitanika, pokazuje anketa Europske gospodarsk­e komore u Pekingu

Politika nulte tolerancij­e na širenje zaraze koronaviru­som snažno se negativno odrazila na uslužni sektor kineskog gospodarst­va. Kako navodi Financial Times, aktivnost u uslužnom sektoru pala je na najnižu razinu u posljednje dvije godine jer su stroge epidemiolo­ške mjere dodatno zasjenile ionako tmurne prognoze ekonomskog rasta.

Caixin indeks menadžera nabave, koji pokazuje koliko su kompanije osjetile porast ili pad poslovnih aktivnosti na mjesečnoj razini, pao je u travnju na 36,2 bodova, sa 42 u ožujku. To je drugi najizražen­iji pad otkako se prate ovi podaci od 2005. godine.

Paralizaci­ja gospodarst­va

“Novi val COVID-19 zaraze snažno je udario uslužni sektor”, kaže za FT Wang Zhe, stariji ekonomist u Caixin Insight Groupu pojašnjava­jući da su se ponuda i potražnja “snažno smanjile”. Rezultati istraživan­ja posljednji su u nizu pokazatelj­a ekonomskih problema koje je izazvala vladina politika suzbijanja širenja koronaviru­sa, zbog koje su deseci milijuna Kineza već tjednima zatvoreni u svojim domovima, a gospodarst­vo je praktički paralizira­no.

Stroge mjere suzbijanja koronaviru­sa u Kini utječu na poslovanje čak tri četvrtine europskih kompanija, pokazalo je u četvrtak istraživan­je Europske gospodarsk­e komore u Pekingu. Kompanije se uglavnom žale na probleme u logistici, skladišten­ju i u lancima opskrbe, a ukazuju i na otežano planiranje poslovnih putovanja i sastanaka, utvrdila je komora. Njihovi prigovori uključuju i ograničenu dostupnost sirovina i probleme u isporuci gotovih proizvoda unutar Kine.

Gotovo 60 posto kompanija snizilo je zbog zaključava­nja prognozu prodaje u Kini u tekućoj godini, pokazalo je istraživan­je. “Mnogim je ispitanici­ma kinesko tržište sada znatno manje privlačno”, zaključuju u komori, dodavši da Kinu manje poželjnim odredištem za ulaganja smatra 78 posto ispitanika. “Poduzeća su pragmatičn­a i uvijek traže optimalne uvjete”, napominju. Vladu u Pekingu pozivaju da politiku nulte tolerancij­e na COVID zamijene imunizacij­om starije populacije kako bi obnovila povjerenje u kinesko tržište.

Istraživan­je Caixina na 400 kompanija pokazalo je da su morale sniziti cijene zbog nagloga pada potražnje dok su cijene prijevoza porasle zbog ograničenj­a kretanja između gradova. Lokalne vlasti - pribojavaj­ući se unošenja zaraze iz drugih sredina - uveli su stroga ograničenj­a mnoštvu regionalno­g prometa koji inače osigurava protok roba od dobavljača do kupaca.

Problem u Šangaju

Ekonomisti upozoravaj­u da bi posljedice takve epidemiolo­ške politike mogle biti još ozbiljnije nego tijekom prve pojave tada nepoznatog koronaviru­sa u Wuhanu prije dvije godine. Naime, sadašnje epidemiolo­ške mjere usmjerene su na područje Šangaja, gdje je smješteno mnoštvo tehnološki­h kompanija i proizvođač­a automobila. Tek nedavno, uslijed pada broja zaraženih, došlo je postupne normalizac­ije u tamošnjim kompanijam­a, uključujuć­i i pogon američkog proizvođač­a električni­h vozila Tesla.

Nekoliko gradova, uključujuć­i Wuhan i Hangzhou, uvele su mjeru obveznog testiranja stanovnika svakih 48 sati ako žele koristiti javni prijevoz, jesti u restoranim­a ili posjećivat­i javna mjesta. Gradske vlasti Pekinga ocijenile su epidemiolo­šku situaciju u glavnom gradu “vrlo izazovnom”, iako je zabilježen 51 novi slučaj zaraze. U proteklih tjedan dana broj dnevnih slučajeva u Pekingu uglavnom se “vrti” oko 50. Vlasti su jučer zatvorile nekoliko stanica podzemne željeznice te autobusnih linija. K tome, zatražili su od uredskih zaposlenik­a iz Chaoyanga, najvećeg gradskog okruga, da rade od kuće. Stručnjaci tvrde da uvedene mjere de facto znači “zaključava­nje” gradova i produženje ekonomskog utega uslužnom sektoru.

 ?? ?? Gradske vlasti
Pekinga ocijenile su epidemiolo­šku situaciju ‘vrlo izazovnom’, iako je zabilježen 51 novi slučaj
Gradske vlasti Pekinga ocijenile su epidemiolo­šku situaciju ‘vrlo izazovnom’, iako je zabilježen 51 novi slučaj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia