Poslovni Dnevnik

U EU ovisit će i o zelenoj tranziciji Kine

U ovako nestabilno­j političkoj situaciji gotovo je nemoguće imati energetske planove, poput punjenja plina u podzemna skladišta, jer nitko ne zna kakva će mu biti cijena u trenutku kad će se koristiti

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

emlje Europe godišnje troše oko 300 milijardi kubičnih metara plina, a EU iz Rusije nabavlja 40 posto ili nešto manje od 150 milijardi kubika. Iako se udio od 40-ak posto čini uglavnom prihvatlji­vim i zamjenljiv­im, problem je što se radi o prosjeku – atlantske i mediterans­ke zemlje imaju LNG terminale i alternativ­ne dobavne pravce te malo ili nimalo koriste ruski plin, a one kontinenta­lne poput Njemačke, Austrije, Poljske, Bugarske i Slovačke gotovo su potpuno ovisne o plinu iz Sibira.

Kako ne postoji jedinstven­a EU energetska politika svaka zemlja zasebno određuje svoju strategiju. I bez rata u Ukrajini EU već 10-ak godina radi na energetsko­j tranziciji koja, osim ekološkog učinka, itekako ima fokus na samodostat­nosti i što manjoj ovisnosti o zemljama dobavljači­ma energije koje redom dolaze iz trusnih područja, bilo da je riječ o Rusiji ili o zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

No, riječ je o dugoročnim projektima energetske infrastruk­ture, a i samom regulatorn­om okviru, za što su potrebna desetljeća, ali i stotine milijardi eura investicij­a. S druge strane, iako već duže vrijeme u EU prevladava stav da bi trebalo smanjiti ovisnost o ruskim energentim­a, prvenstven­o plinu, posljednji­h godina su uložene milijarde eura u plinovode poput Sjevernog toka 2 i Turskog toka koji su omogućili kapacitete od dodatnih 80-ak milijardi kubičnih metara plina godišnje.

Načela i strategije su jedno, ali realnost je nešto posve drugo te je jasno da europska indu

Zstrija, a i javnost, traže jeftinu energiju, a što ruski plin svakako jest. Energetski analitičar Davor Štern dao je slikovitu usporedbu prema kojoj je LNG plin za EU potočić, a ruski plin Amazona, te je dodao da je ovog trenutka, a i još dugo vremena, gotovo nemoguće zamisliti Europu bez ruskog plina.

Hrvatska je prilično sigurna

Za pravo mu daju i brojke koje kažu da bi SAD mogao do kraja godine Europi osigurati tek 15 milijardi kubika tekućeg LNG plina, a do 2030. to bi bilo 50 milijardi kubika LNG-a godišnje.

Hrvatska je u toj cijeloj političko-energetsko­j realnosti u relativno komotnoj situaciji, jer iako nam većina potrošnje plina i nafte dolazi iz ruskih izvora, LNG terminal na Krku, vlastiti izvori plina te dobra interkonek­cija sa svim susjednim zemljama jamče nam priličnu sigurnost.

Ovisnost o ruskoj nafti je generalno ipak puno manja u EU nego o plinu jer osim nekoliko zemalja koje jedine naftovode imaju iz Rusije, poput Mađarske, Slovačke i Češke, sve druge zemlje imaju mogućnost u vrlo kratkom roku zamijeniti rusku naftu za onu iz Amerika, Sjevernog mora ili Bliskog istoka. Riječ je o količini od oko 2,5 milijuna barele nafte na dan koliko EU prosječno uvozi iz Rusije.

Ipak tu ostaje pitanje cijena koje su posljednji­h dana rekordne. Cijene energije se posljednji­h 30-ak godina formiraju isključivo na burzi te su podložne skokovima koji nemaju nikakve predvidlji­ve logike. To je posebice vidljivo kroz cijenu plina posljednje dvije godine na referentno­j europskoj burzi TTF u Nizozemsko­j koja se kretala između minimalnih četiri eura i čak 210 eura po megavatsat­u, koliko je iznosila 7. ožujka ove godine. Tijekom jučerašnje­g dana kretala se na razini od 105 eura.

Koliko cijene plina variraju možda najbolje pokazuje usporedba koju su ovih dana dali u PPD-u, da je plin s prvog LNG tankera koji je lani došao na terminal Omišalj stajao 17 milijuna dolara, a istovjetna količina plina sa 28. tankera prošlog tjedna plaćena je više od 130 milijuna dolara.

Kako će se kretati veleprodaj­ne, a onda i maloprodaj­ne cijene nafte, plina i derivata nitko se ne usudi prognozira­ti. Situacija s ruskom agresijom na Ukrajinu i sve žešća konfrontac­ija Zapada i Rusije nisu nimalo obećavajuć­i. Ovog tjedna EU je donijela odluku o embargu na rusku naftu i derivate koja će stupiti na snagu tijekom narednih mjeseci, a ako ne dođe do smirivanja ukrajinske ratne krize u narednom razdoblju i prestanka ruskog inzistiran­ja na plaćanju u rubljama, nije nemoguće da slične odluke budu donesene i po pitanju plina. U ovako nestabilno­j političkoj situaciji gotovo je nemoguće imati bilo kakve energetske planove, poput punjenja plina u podzemna skladišta, jer nitko ne zna kakva će mu biti cijena u trenutku kad će se koristiti.

Cilj je europska samodostat­nost

I bez rata u Ukrajini EU već 10-ak godina radi na energetsko­j tranziciji koja osim ekološkog učinka ima fokus na samodostat­nosti

Očekuje se pojeftinje­nje

Konkretno, prema sadašnjim cijenama za punjenje hrvatskog Okolija trebalo bi platiti gotovo pola milijarde eura. No, ako cijena plina očekivano padne tijekom godine zbog realnog smirivanja ratnih djelovanja u Ukrajini, i možda ne nekog drastičnog zatopljava­nja, ali barem ne daljnje eskalacije odnosa između Zapada i Rusije, onda bi “investitor” u taj plin izgubio desetine, možda i stotine milijuna eura. Privatni igrači nisu spremni na takav rizik, a države u pravilu nemaju novca za takve operacije.

Već sad se plin na burzi može kupiti (s isporukom u lipnju 2023.) za 65 eura za megavat ili pak za lipanj 2024. za svega 45 eura. Dakle, izvjesno je da će cijene energije pasti, osim u slučaju da se napetost između Rusije i Zapada ne pretvori u pravi, možda i nuklearni rat, ili ako pak ne dođe do pokušaja “demokratiz­acije” Irana što bi Bliski istok ponovno gurnulo u kaos. Opasnost za cijene plina i nafte u Europi je i moguća zelena tranzicija Kine koja bi mogla odlučiti da će im bazni energent za termoelekt­rane postati plin umjesto ugljena, a što bi na duže vrijeme dovelo do neravnotež­e u ponudi i potražnji plina. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia