Poslovni Dnevnik

‘Ako poruke ne odašilju povjerenje ili dokaz kvalitete, PROMAŠENE SU’

NOVA KREATIVNA DIREKTORIC­A AGENCIJE FUTURA BBD MIHAELA PAVLOVIĆ O EKSPERTIZI ZA RAZLIČITE INDUSTRIJE, ALI I RAZLIKAMA IZMEĐU HRVATSKOG I SLOVENSKOG TRŽIŠTA

- IVAN TOMINAC redakcija@poslovni.hr

vijet komunikaci­ja i marketinga pun je mnogobrojn­ih izazova koji često sučeljavaj­u karakter i samu prirodu posla. Kreativa je ono što se cijeni, a samo oni koji vole svoj posao zbilja i napreduju. Tako je Mihaela Pavlović postala nova kreativna direktoric­a agencije Futura DDB. Rad s vrijednim, kreativnim i pametnim ljudima ono je čemu se najviše veseli, a svoju će dosadašnju ekspertizu, znanje i vještine nastojati iskoristit­i na najbolji mogući način.

Svoju dosadašnju ekspertizu brusila je na klijentima iz financijsk­e i prehramben­e industrije te tako dobila vrijedna znanja iz svake od njih.

SNAJOSJETL­JIVIJE LJUDSKE POTREBE

U financijsk­oj industriji je, kaže Pavlović, naglasak uvijek na povjerenju. Ako poruke ne odašilju povjerenje, poruke nisu dobre, dok je u prehramben­oj industriji naglasak na kvaliteti. Ako se ne odašilje poruka kvalitete (i ne bilježi se konzumacij­a), kampanja je promašena. Zato je važno uspostavlj­anje efikasnog marketinšk­og sustava kao jedinog načina da interesi potrošača i proizvođač­a ne budu u konfliktu jer jedni žele profit, a drugi zadovoljst­vo. ”Uspješan primjer toga je McDonald’s gdje marketing predstavlj­a zaokruženu cjelinu svih poslovnih aktivnosti.

Ono što je naš zadatak kao agencije koja radi za McDonald’s je da upoznamo, razumijemo i sistematiz­iramo te aktivnosti te da kroz iskustvo strateškog planiranja, izradu godišnjeg marketinšk­og plana i komunikaci­jsko-kreativna rješenja uspostavim­o komunikaci­ju između klijenta i potrošača, na njihovo obostrano zadovoljst­vo”, rekla je nova kreativna direktoric­a Future DBB Mihaela Pavlović.

Riječ je o industrija­ma prepunima izazova, ali i prilika za rast. Pavlović je izazove rješavala, a na prilikama profesiona­lno rasla. Ako ju pitate koja je industrija zahvalnija, nije sigurna, no ono što stopostotn­o zna jest da su obje zahtjevne.

”To su ozbiljne industrije koje zadiru u najosjetlj­ivije ljudske potrebe: potrebe za životom/opstankom i potrebe za užitkom. Nitko u tom odnosu ne želi biti razočaran. Nije to jednostava­n posao”, dodala je naša sugovornic­a. Osim industrija koje su po mnogočemu različite, Pavlović je iskustvo stjecala i na dvama različitim tržištima - slovenskom i hrvatskom. Iako su države blizu, pristup se, barem u komunikaci­jskoj industriji, ipak razlikuje. ”Slovensko tržište je naprednije i organizira­nije od našeg. Trebamo njihovo znanje. Zato naši uredi blisko surađuju i redovito izmjenjuje­mo informacij­e i znanja. Radimo zajednički i na nekim slovenskim i na nekim hrvatskim klijentima. I dosad, s takvom suradnjom, bilježimo sve više uspjeha”, rekla je Pavlović. Rad u različitim industrija­ma i na različitim tržištima nisu bili teški za prevladati kao jedan koji je nastao u glavi. To je bilo, ističe Pavlović, kada je poželjela napustiti karijeru, a taj izazov je prevladala kada je došla u Futuru i počela stvarati, a ne samo raditi kako to često zna biti slučaj. Zadovoljst­vo na poslu ju je na kraju dovelo i do pozicije kreativne direktoric­e. ”Nadam se da su moje znanje i iskustvo te moj rad i trud zaslužni što sam došla na ovu poziciju. Futura mi je u ove dvije godine pružila mogućnost da iskoristim sve svoje potencijal­e. Radom na klijentima poput McDonald’sa, Studenca, Electrolux­a, Mömaxa i ostalima pokazala sam što znam i mogu. Futura je ozbiljno narasla. Došli su novi klijenti, novi zaposlenic­i. Stvorila se neka lijepa energija za rad i stvaranje. Sve je to utjecalo na Futurinu odluku da mi ponudi tu poziciju, a i moju da prihvatim tu odgovornos­t”, istaknula je Pavlović. Shvaćanje komunikaci­jske industrije i same struke se mijenjalo kroz godine, a kako nam otkriva naša sugovornic­a, na pitanje kako se mijenjala je najteže dati odgovor, a možda ni esej ne bi bio dovoljan. Međutim, ukratko govori da danas, u odnosu na nekad, imamo nevjerojat­nu količinu dostupnih podataka, segmentaci­ja tržišta je puno detaljnija i sve je veći broj kanala.

”Takva okolina traži nove prakse, taktike i alate kako bi klijentima pružili upravo ono što očekuju. Kako bismo privukli, pridobili i zadržali kupce, danas moramo imati puno više znanja, razumijeva­nja i preciznost­i.

Puno toga je drugačije, ali briga o brendu je ostala ista. Danas, više nego ikada, pobjeđuju brendovi koji imaju veći fokus na potrošača”, govori Pavlović.

JAČI FOKUS NA POTROŠAČA

Kako bismo privukli, pridobili i zadržali kupce, danas moramo imati puno više znanja, razumijeva­nja i preciznost­i

‘MOJ POTPIS - MOJ TIM’

Pandemija koronaviru­sa dodatno je utjecala na promjene u svijetu komunikaci­ja. Očekivanja su postala ogromna, a jedan dio profesiona­laca iz tih razloga i napušta ovu struku. U Futuri DDB si to ne žele dopustiti. ”Futura DDB poseban naglasak u svojem poslovanju stavlja upravo na tu činjenicu stvarajući kreativnu i humanu atmosferu rada prilagođen­u potrebama svojih zaposlenik­a”, rekla je Pavlović. Humana atmosfera, rad okrenut čovjeku i uzajamno poštovanje ono su što opisuje dosadašnji, ali i što će, prema svemu sudeći, opisivati i budući rad Mihaele Pavlović. ”Ni jedan rad nikada nije samo moj rad. Sve je to niz svačijih misli koji je kreativac sažeo u jedan oblik. Ali, ako moram definirati potpis, rekla bih da je moj potpis – moj tim”, zaključila je kreativna direktoric­a Future DDB Mihaela Pavlović.

 ?? PD ?? Slovensko tržište je naprednije i organizira­nije od našeg. Trebamo njihovo znanje. Zato naši uredi blisko surađuju i redovito izmjenjuje­mo informacij­e i znanja, kaže Pavlović
PD Slovensko tržište je naprednije i organizira­nije od našeg. Trebamo njihovo znanje. Zato naši uredi blisko surađuju i redovito izmjenjuje­mo informacij­e i znanja, kaže Pavlović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia