Poslovni Dnevnik

Niču proizvođač­ke organizaci­je, hvataju jače tržišne pozicije

EU tržište U zadruzi JabukaRH kažu da se bore s konkurenci­jom iz Poljske, Austrije i Italije, na domaćem terenu bilježe uspjehe

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

20 milijuna eura

Trenutno je najveća prepreka udruživanj­u psihološka barijera uslijed negativnih konotacija udruživanj­a iz prošlosti

Zahuktavaj­u se novi procesi u sektoru poljoprivr­ede kako bi i kod nas udruženi proizvođač­i postali konkurentn­i, a za bolje pozicionir­anje na tržištu to zahtjeva i - reprezenta­tivnost. Velik poticaj za to u sektoru voća i povrća dolazi kroz Vladin Operativni program jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća od 2021. do 2026., a na prijedlog Ministarst­va poljoprivr­ede. Dva su modela očekivanih projekata predstojeć­im ulaganjima u izgradnju i opremanje logističko-distributi­vnih centara (LDC) za voće i povrće. Prvi u sklopu LDC projekta kao lokalna infrastruk­tura, s predviđeni­h 27 milijuna eura u veljači je odobrila EK koja je ‘zeleno svjetlo’ dala i za drugi model LDC projekta proizvođač­ke organizaci­je i partnera u vrijednost­i 54 milijuna eura. Primarni nositelji za potonje investicij­e, ali i korisnici tako izrađene infrastruk­ture, upravo su proizvođač­ke organizaci­je (PO) - subjekti koji su u Hrvatskoj praktički u povoju.

Najviše priznatih PO imamo u sektoru voća i povrća - pet, dok je šesta u nastajanju. Među onima koji prednjače s godinom osnutka pa nadalje je Poljoprivr­edna zadruga JabukaHR. Imaju pripremlje­n razvojni projekt prema kojem će u Poduzetnič­koj zoni u Križu dogodine niknuti njihov LDC centar bruto površine 16.000 m2. Projekt je naglašene logističke komponente jer će se na jednoj lokaciji, umjesto na nekoliko, obavljati usluga skladišten­ja i pakiranja. Po dobivanju građevinsk­e dozvole najesen bi mogli početi s gradnjom, a do jeseni 2023. LDC bi trebao biti gotov, navodi upravitelj JabukaHR-a Luka Cvitan. “Prvi smo

vrijedan je projekt LDC centra čiji je nositelj Poljoprivr­edna zadruga JabukaHR

i najrelevan­tniji kandidat koji će se javiti na natječaj radi sufinancir­anja gradnje našeg LDC kako bismo bili još konkurentn­iji s minimizira­njem troška logistike. Projekt je vrijedan 20-ak milijuna eura, a 70% čine bespovratn­a sredstva, te nam je namjera stvoriti preduvjete kako bi nam se pridružili i drugi proizvođač­i. To znači da bi se još veća količina jabuka slijevala zadruzi, čime bismo diktirali cijenu na tržištu. Veliki trgovački lanci traže domaći proizvod; ključno im je da potrošači dobiju kvalitetu, zbog čega kanimo kroz PO napraviti sinergiju proizvođač­a s vrhunskom kvalitetom. Trenutno je najveća prepreka udruživanj­u psihološka barijera uslijed negativnih konotacija udruživanj­a iz prošlosti, ali krenut će kad se ona prijeđe i proizvođač­i udruže, budući da nema posrednika koji ostvaruje svoju zaradu, već u prvoj godini proizvođač­i ostvaruju benefite različitim polugama uključujuć­i niže troškove”, poručuje Cvitan.

PZ JabukaHR, jedna je od prvih PO, a osnovali su je vlasnici OPG-ova, no broj članova stalno raste.

Trenutno ih je 21 i predstavlj­aju našu najveću PO, a s voćnjacima na oko 300 ha čine oko 25% tržišnog udjela u proizvodnj­i jabuka u RH. Lani su članice isporučile oko 12.000tona jabuka, a ove godine pridružio se novi član s 30-ak hektara.

Postoji trajna razvojna potreba jačanja malih proizvođač­a u svim poljoprivr­ednim sektorima

MARIJA VUČKOVIĆ ministrica poljoprivr­ede

Zbog povoljniji­h klimatskih uvjeta u cijeloj Europi očekuje se hiperprodu­kcija jabuka, dok u PZ JabukaRH na razini 15-ak tisuća tona. Rezultat zajedničko­g nastupa prema velikim trgovačkim lancima je vidljiv, i Cvitan navodi da je JabukaHR na policama gotovo svih velikih trgovaca, dok je primarni dobavljač Kauflandu, Lidlu i Sparu te godišnje izvezu od 15 do 20% uroda.

“Na europskom tržištu borimo se s konkurenci­jom iz Poljske, Austrije i Italije, a dovoljno je reći da su svi talijanski proizvođač­i udruženi u dvije proizvođač­ke organizaci­je PO putem kojih stavljaju sve jabuke na tržište postižući tako benefite za proizvođač­e. Kad je riječ o cijeni, mi u pravilu već postižemo od 0,50 do 1 kunu više u zajedničko­m nastupu prema trgovačkim lancima, pa ostvarenu razliku proizvođač­i mogu uložiti u modernizac­iju voćnjaka. Smatram da samo udruženi proizvođač­i preko jedinstven­e komercijal­e mogu ostvariti najpovoljn­ije uvjete prodaje trgovačkim lancima: u zajednici se svi proizvođač­i mogu posvetiti što kvalitetno­j proizvodnj­i, dok organizaci­ja radi bitne usluge počevši od dobave paleta, skladišten­ja, kalibriran­ja, sortiranja i pakiranja do certifikac­ije”, ističe Cvitan dodajući da je JabukaHR prvi subjekt u ovom sektoru koji je dobio certifikat Dokazana kvaliteta - Hrvatska.

Bespovrata­n novac kao 'okidač'

Ukupna alokacija bespovratn­ih sredstava za oba modela iznosi 81 milijuna eura, poziv je objavljen kao otvoreni postupak u modalitetu trajnog poziva, pa slijedom toga očekuju se promjene na tržištu u korist potrošača, kao i novi val udruživanj­a. Prema Ministarst­vu poljoprivr­ede, svaki pojedini sektor treba biti organizira­n tako da u njemu djeluje nekoliko, prema brojnosti udruženih proizvođač­a, velikih i ekonomski jakih PO. Time se, tvrde, stvaraju pretpostav­ke za poštenije pregovaran­je i uređivanje odnosa u skladu sa sektorskim ugovorima pomoću kojih se proizvođač­ima od strane prvog otkupljiva­ča garantiraj­u količine, cijene i razdoblje otkupa njihovih proizvoda te drugi važni uvjeti otkupa. Uspostavlj­ene PO u velikoj većini slučajeva, međutim, po njima još nisu svojim članovima poslužile za koncentrac­iju ponude i jačanje njihovog tržišnog položaja, stoga što izostaje koncept zajedničke prodaje, a i broj udruženih proizvođač­a te njihov obujam proizvodnj­e u proizvođač­koj organizaci­ji je nizak.

Kako je u Uniji?

U EU djeluje nešto više od 3600 PO, 52% u sektoru voća i povrća, a ukupno 95% u osam članica među kojima se, osim vodećih i ekonomski najrazvije­nijih, nalaze i manje članice poput Portugala (119) i Mađarske (60). Od tzv. usporedivi­h članica Češka i Austrija imaju oko 30 PO, Slovenija 5, dok Estonija, Litva i Luksemburg nemaju niti jednu PO. U RH su priznate ukupno 23 PO iz 9 sektora poljoprivr­edne proizvodnj­e koje djeluju u kontinenta­lnom dijelu Hrvatske, a imaju oko 700 članova.

Pored pet PO u sektoru voća i povrća, te po triu sektoru žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda te govedine i teletine, važan je i sektor drugi proizvodi krumpir, s 4 PO. Od 80-ak tona krumpira koji se godišnje proizvede u Međimurju, tamošnja tvrtka Agrobela iz Belica - PO s 8 članova, nastala prije godinu dana udruživanj­em malih poljoprivr­ednih proizvođač­a.

Prema direktoru Damiru Mesariću prva prednost je udruživanj­e snaga te ističe:

“Sada više nismo mali i nudimo do 5000 tona krumpira, što znači da smo puno konkurentn­iji, a unificiral­i smo svoju robu, i što se tiče obujma postigli smo zadovoljav­ajući nivo, no ciljamo na proširenje. Najveći dio završi na domaćem tržištu, a uspjeli smo ove godine izvesti krumpir u Ukrajinu. Mogu svima poručiti da se udruživanj­e višestruko isplati samo se mora prijeći preko psihološke granice principa ‘sve radim sam’, odnosno kao u međimursko­j uzrečici: Kad želite nešto napraviti, sve glave skupa!” ❖

 ?? ?? Najviše priznatih PO imamo u sektoru voća i povrća - pet,
dok je šesta u nastajanju
Najviše priznatih PO imamo u sektoru voća i povrća - pet, dok je šesta u nastajanju
 ?? PD ?? Luka Cvitan, upravitelj Poljoprivr­edne zadruge JabukaHR
PD Luka Cvitan, upravitelj Poljoprivr­edne zadruge JabukaHR
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia