Poslovni Dnevnik

I prije rata u Ukrajini oživio uvoz iz naftom bogate Nigerije

Koliko se plina za krčki LNG terminal uvozi svjedoče i podaci o razmjeni sa SADom, u prva dva mjeseca lani uvezeno je 33 milijuna eura, a ove godine gotovo 408

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Iprije nego je Vladimir Putin naredio ruskim vojnim snagama invaziju na Ukrajinu, uvoz iz Rusije vidno je oslabio, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku za prva dva mjeseca ove godine. U odnosu na lanjski rezultat, uvoz iz te zemlje je podbacio za gotovo četvrtinu, a njegova vrijednost iznosila je 40,7 milijuna eura. Nafta je glavni proizvod koji se iz Rusije uvozi u Hrvatsku, a kako je vidljivo iz statističk­e evidencije, istodobno sa slabljenje­m nabave iz Rusije porastao je uvoz iz zemalja OPEC-a, točnije Nigerije.

U prva dva mjeseca iz te je naftne zemlje uvoz premašio 14 milijuna eura, dok godinu ranije gotovo da nije ni zabilježen. Ovaj trend bit će po svemu sudeći još vidljiviji u nastavku godine, a posebice u njezinom drugom dijelu, kada će sankcije koje su EU i ostale zapadne zemlje izrekle Rusiji početi ozbiljnije zaživljava­ti u praksi. S druge strane, izvoz u Rusiju na godišnjoj razini porastao je za gotovo 21%, na više od 20 milijuna eura. Porast je imao i izvoz u Ukrajinu (64%) i iznosio je 10,5 milijuna eura.

No, glavna promjena, koja je vidljiva otkako su krenule napetosti na rusko-ukrajinsko­j granici, još potkraj prošle godine, eksplozija je koju bilježi hrvatski izvoz u susjednu Sloveniju.

Nastavak buma u Sloveniji

Najviše tom bumu pridonio je krčki LNG terminal, koji uvozi ukapljeni plin iz SAD-a. On je plasiran najvećim dijelom na domaćem tržištu, no aktivacija tog terminala oslobodila je druge količine plina s domaćeg tržišta i pokrenula veći izvoz u druge zemlje, najviše u Sloveniju. Pridonijel­o je to i da je samo u prva dva mjeseca vrijednost izvoza premašila 470 milijuna eura, što predstavlj­a porast od preko 86% na godišnjoj razini. To definitivn­o učvršćuje Sloveniju na tronu hrvatskih izvoznih tržišta, daleko ispred dojučerašn­jih favorita Njemačke i Italije, u koje je u prva dva mjeseca izvezeno 408, odnosno 406 milijuna eura. Koliki je skok Slovenije vidljiu vo je i iz podatka da je na njezino tržište izvezeno u promatrano­m razdoblju osjetno više nego u BiH i Srbiju zajedno, a to su također jedna od najvažniji­h hrvatskih izvoznih tržišta. Veselje bi, naravno, bilo kudikamo veće da su ovolikom napretku Slovenije na listi kupaca pridonijel­i finalni proizvodi koje plasiraju hrvatski industrija­lci.

Koliko se plina za krčki LNG terminal uvozi svjedoče i prvi podaci o robnoj razmjeni sa SAD-om, iz koje je u prva dva mjeseca lani uvezeno 33 milijuna eura, a ove godine gotovo 408 milijuna. Izvoz u tu zemlju, pak, zasad ne prati prošlogodi­šnji dobar trend. Najvažniji su proizvodi koje plasiramo na to tržište lijekovi i oružje, a prodano ih je za petinu manje, ukupno 81 milijuna eura.

Koliko promjene na tržištu ugljikovod­ika utječu na vanjskotrg­ovinsku statistiku najbolje svjedoči slučaj Mađarske, u koju, nakon gašenja sisačke rafinerije i selidbe prerade sirove nafte Molove rafinerijs­ke kapacitete, izvoz ne prestaje rasti. Tako je i u prva dva mjeseca u odnosu na prošlu godinu izvoz veći za 83% i s 384 milijuna eura prelazi vrijednost uvoza iz te susjedne zemlje, s kojom se tako eto i konačno počinje bilježiti suficit u robnoj razmjeni. Za razliku od Mađarske, koja je četvrto izvozno tržište, sa Slovenijom je Hrvatska još u deficitu.

Farmacija zapinje

Ukupno gledajući, u prva dva mjeseca u svim djelatnost­ima bilježi se pozitivan izvozni trend, čemu je pridonio i porast cijena energije i glavnih sirovina. Jedina industrijs­ka proizvodnj­a koja je zabilježil­a blagi pad je farmaceuts­ka, koja na godišnjoj razini zapinje za 0,7%. Ukupno je izvezeno 3,42 milijarde eura vrijednih roba, čak milijardu eura više ili 41% u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz premašio 5,3 milijarde, a rastao je nešto sporije, 39%. Rast izvoza nastavljen je i u idućem mjesecu, za koji je DZS dao prve preliminar­ne podatke. Prema njima je izvoz od siječnja do ožujka prešao 5,54 milijarde eura, što je za 1,5 milijardu više nego godinu ranije (+37%), ali je uvoz, nakon dugo vremena, rastao brže od izvoza. U tri mjeseca uvezeno je roba vrijednih 8,95 milijardi eura, za 2,6 milijarde više nego godinu ranije, te je ostvaren rast uvoza od gotovo 42 posto. ❖

3,42 milijarde eura vrijednost roba izvezenih iz Hrvatske u prva dva ovogodišnj­a mjeseca

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia