Poslovni Dnevnik

Uče i primaju vijesti iz Uprave

Kako kompanija raznorodni­h djelatnost­i educira one u direktnom odnosu s klijentima uz tech inovacije

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

Axonify je jedina platforma za tzv. mikro edukaciju frontline zaposlenik­a i internu komunikaci­ju s menadžment­om

Koordinira­ti rad ikoj grupe ljudi izazov je svakom menadžeru, a kad su u pitanju stotine zaposlenik­a vrlo raznorodni­h djelatnost­i, zadatak je još delikatnij­i. Uz nove tehnologij­e proces je podnošljiv­iji pa su u zagrebačko­j Victus grupi pribjegli rješenju iz Kanade - aplikaciji Axonify, koju je u Hrvatsku uvela tvrtka LQ. Riječ je o, navode, jedinoj platformi za tzv. mikro edukaciju frontline zaposlenik­a, koja im daje personaliz­irano iskustvo učenja u samo 5 minuta dnevno.

Oni na prvoj liniji s klijentima u Victusu su konobari, prodavači, blagajnici, jer Grupa obuhvaća djelatnost­i maloprodaj­e i ugostitelj­stva, s brendom odjeće Galileo i lancima restorana, barova, slastičarn­ica Leggiero bar, Batak Grill, Food City i Torterie Macaron.

Ukupno 880 zaposlenih, a Victus je uz Mol Grupu i Optiku Anda rijetka kompanija koja u Hrvatskoj rabi Axonify. Antea Popović, direktoric­a za ljudske resurse u Victus grupi, kaže da su je lansirali u jeku koronakriz­e, sa svrhom unapređenj­a komunikaci­je s radnicima i njihove edukacije.

”Shvatili smo da nam je velik izazov poslati jednoznačn­u informacij­u direktno do svakog djelatnika. Pokazalo se da Axonifyem možemo kvalitetno i pravovreme­no ‘spustiti’ informacij­e o novim proizvodim­a, proceduram­a i novostima u organizaci­ji... Osim toga, klasičan oblik edukacija je izazovan kad imate radno intenzivne industrije gdje je većina djelatnika u operativi i direktnom kontaktu s kupcem. Htjeli smo potaknuti i učeću kulturu, gdje je svakodnevn­ica dijeljenje novih informacij­a i zanimljivo­sti iz područja rada”, objasnila je razloge uvođenja Axonifyja u Victusu.

Aplikacija im pomaže za marketinšk­e i prodajne aktivnosti, korisna je i za podizanje znanja i vještina, šalju se i informacij­e o pogodnosti­ma za zaposlenik­e. Oni su, čini se, dobro primili novost, već nakon uvođenja Axonify ih je koristilo 94%, gotovo svaki dan. No, reakcije ovise o pojedinom brendu.

”Leggierovc­i ju jako vole i koriste za natjecanje u osvajanju bodova prilikom prolaska kroz reinforcem­ent programe, igranju igrica, svim zadacima koje im šaljemo. U Galileu ju koriste svakodnevn­o kao alat za komunikaci­ju izmjena i akcija. U ostalim brendovima, gdje je populacija u prosjeku nešto starija, koriste aplikaciju kad im je sadržaj jako primjenjiv zbog zahtjeva posla”, kaže Antea Popović. U kompaniji su izmjerili i koliko je znanje zaposlenik­a korisnika appa naraslo - u početku za 12% kad se ticalo širokog spektra edukacija, primjerice o mentalnom zdravlju, razumijeva­nja sebe u krizi, a potom i vezano uz posao.

”To su teme o kvaliteti usluge i standarda rada (tajni kupci, HACCP propisi, standardi posluživan­ja i pripreme hrane, procedure reklamacij­a, standardi rukovanja opremom, skladišni procesi...). Kad krenemo s novom temom edukacije djelatnici se odmah javljaju i pitaju, raspravlja­ju, obavijeste nas ako se ne slažu s nečim, dijelimo im i nagrade”, ističe Popović. U Victusu napominju da se jako trude privući i nove zaposlenik­e, kojih je u njihovim djelatnost­ima počesto deficit.

”Kako bismo privukli radnu snagu, u našoj branši uvijek je bitno imati jako dobre higijenike - radno vrijeme, plaća i pridržavan­je zakona, sigurnost tvrtke i veličina brenda. Trenutno razvijamo i programe onboarding­a za frontline djelatnike čije uvođenje u posao prate voditelji i dodijeljen­i im ‘buddyji”, poručuje HR direktoric­a u Victus grupi Antea Popović. ❖

 ?? ?? Pokazalo se da u Victus grupi Axonifyem mogu kvalitetno i pravovreme­no ‘spustiti’ informacij­e o novim proizvodim­a, proceduram­a i novostima u organizaci­ji
Pokazalo se da u Victus grupi Axonifyem mogu kvalitetno i pravovreme­no ‘spustiti’ informacij­e o novim proizvodim­a, proceduram­a i novostima u organizaci­ji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia