Poslovni Dnevnik

IKEA ulaže 3 milijarde eura u prenamjenu trgovina

-

Grupa Ingka, vlasnica lanca trgovina namještaja IKEA, objavila je da će do kraja godine uložiti tri milijarde eura u nove i postojeće trgovine koje bi trebale preuzeti ulogu distribuci­jskih centara za internetsk­u trgovinu. Kompanija će novac ulagati u sve regije, iako će otprilike trećina biti namijenjen­a londonskom tržištu, probnom poligonu za nove formate trgovina i za logističke postavke, rekao je za Reuters Tolga Oncu, voditelj maloprodaj­e u Ingka grup.

“Većina će biti namijenjen­a našim postojećim trgovinama, budući da govorimo o transforma­ciji, prenamjeni četvornih metara”, objasnio je Oncu. Ingka se proteklih godina prilagodil­a uzletu internetsk­e kupovine razvojem manjih trgovina, izmjenama web stranice i uvođenjem nove aplikacije i digitalnih usluga, poput alata za daljinsko planiranje. “Smatramo da moramo nadoknadit­i zaostatak u organizaci­ji našeg poslovanja i shvatili smo da uključivan­jem trgovina u završne krakove naše mreže i u realizacij­u planova uređenja možemo stvoriti situaciju u kojoj će svi biti na dobitku,” rekao je Oncu.

Dostava internetsk­ih narudžbi iz skladišta obližnjih trgovina na gradskim periferija­ma skratit će rok dostave i sniziti njezinu cijenu, uz nižu emisiju ugljika u usporedbi s dostavom iz logistički­h centara, dodao je čelnik Ingka grupe. “Zašto gradnju središnjih skladišnih kapaciteta za online kupnju ne bismo zamijenili dopremom namještaja iz naših prodajnih prostora?”, objasnio je logiku preređenja. Veliki dio ulaganja bit će usmjeren na automatiza­ciju skladišta u postojećim trgovinama, dodao je Oncu. U posljednje tri fiskalne godine Ingka je uložila oko 2,1 milijardu eura u nove i postojeće trgovine na 32 tržišta na kojima posluje.

 ?? ?? Dostava internetsk­ih narudžbi iz skladišta trgovina skratit će vrijeme isporuke i sniziti cijenu
Dostava internetsk­ih narudžbi iz skladišta trgovina skratit će vrijeme isporuke i sniziti cijenu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia