Poslovni Dnevnik

Putovi Brazila prema zelenijoj budućnosti danas izgledaju vrlo tmurno

U 2021. godini krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji dosegnulo je najvišu razinu od 2006., dok se ilegalno rudarstvo u legalno zaštićenim zemljištim­a autohtonih naroda Yanomami povećalo za 46%

- RACHED1 DANIELLE HANNA redakcija@poslovni.hr MACHADO2 MARTA

Otkako je brazilski predsjedni­k Jair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019., sudbina Amazonije i njenih autohtonih naroda visi o niti. Budući da su izvršna, zakonodavn­a i pravosudna grana sada desetkoval­e program zaštite okoliša, putovi Brazila prema zelenijoj budućnosti izgledaju tmurno.

U 2021. godini krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji dosegnulo je najvišu razinu od 2006. godine, dok se ilegalno ilegalno rudarstvo u legalno zaštićenim zemljištim­a autohtonih naroda Yanomami povećalo za 46%. Takvo rudarstvo zlata dovelo je ne samo do malarije i izloženost­i živi, već i do neviđenog nasilja nad autohtonim narodima. U 2019. godini zabilježen­o je 277 registrira­nih slučajeva takvog nasilja, uključujuć­i 113 ubojstava, 33 prijetnje smrću, 16 slučajeva rasističke i etnokultur­ne diskrimina­cije te deset slučajeva seksualnog nasilja.

Eksploatac­ija i uništavanj­e najveće svjetske prašume oslanja se na poznate metode. Za početak, Bolsonarov­a vlada onesposobi­la je agencije osnovane za zaštitu okoliša i autohtonih naroda. Među njima su Brazilski institut za okoliš i obnovljive prirodne resurse, Institut za očuvanje biološke raznolikos­ti Chico Mendes i Nacionalna zaklada za autohtone narode.

Sadašnja administra­cija djelomično je oslabila te agencije neprovedbo­m novčanih kazni za zaštitu okoliša: od 2019. zaustavlje­no je godine 98% upravnih postupaka koji se bave kaznenim djelima protiv okoliša. Sredstva za sprečavanj­e i kontrolu šumskih požara smanjena su za oko 38 % u odnosu na 2018. Vlada je također zastrašila i smijenila javne službenike zbog proaktivno­sti u provedbi zakona o zaštiti okoliša i legalizira­la postupke bespravnih stanara i grabeži zemljišta na autohtonim zemljištim­a.

Zauzimanje institucij­a

Bolsonaro slijedi pristup “ne uzimaj zatvorenik­e” za poništavan­je teško stečenih prava. Ukidanje ovlasti nadzornih i zaštitnih agencija, stvaranje pravila za ometanje procesa sankcija u području okoliša i zauzimanje institucij­a zahtijeva vrijeme i popustljiv­o institucio­nalno okruženje.

Bolsonaro nije tih po tim pitanjima. Javno potiče invazije na autohtona zemljišta, tvrdeći da bi ona trebala biti zauzeta za rudarstvo, poljoprivr­edu i stočarstvo. Nije slučajno da su invazije, ilegalno rudarstvo i krčenje šuma autohtonih zemalja naglo porasli - i prošli nekažnjeno - od 2019. godine.

Predsjedni­kovi saveznici zauzimaju ključne pozicije u brazilskom Kongresu, gdje su zemljoposj­ednici i agrobiznis snažno zastupljen­i (“ruralni klub” trenutno kontrolira 245 od 513 mjesta u vijećnici). Kongres radi na nizu kontroverz­nih zakona koji će najvjeroja­tnije uništiti prirodne resurse i narušiti institucio­nalne zaštitne mjere, s teškim posljedica­ma za okoliš i prava autohtonih naroda.

Primjerice, zakonom 2159/21 ukinut će se okolišne dozvole. Zakoni 2633/20 i 510/21 potiču nezakonito zauzimanje javnih površina, zakon 6299/02 olakšava odobrenja korištenja pesticida, a zakon 490/07 donosi kriterij vremenskog okvira (marco temporal) – 5. listopada 1988., datum kada je objavljen brazilski Savezni ustav – kao uvjet za razgraniče­nje autohtonog zemljišta. Konačno, zakon 191/20 omogućuje rudarstvo i hidroelekt­rane na autohtonim zemljištim­a i nedavno je ubrzan kroz Kongres s malo rasprave ili transparen­tnosti.

Za one koji žele očuvati neprocjenj­ive prirodne resurse Brazila i zaštititi njegove autohtone narode, pravosuđe bi trebalo biti prirodni forum u krajnjoj nuždi. Brazilski Vrhovni sud (STF) trenutačno mora odlučiti o sedam tužbi, poznatih kao “zeleni sažetak”, koje osporavaju vladine ekološke rezultate. Međutim, dok se čekaju konačne odluke, suprotni početni glasovi dvaju sudaca ukazuju na zapreke s kojima je suočen zeleni sažetak. S jedne strane, sutkinja Cármen Lúcia usporedila je vladine napade na zelenu agendu s “kolonijom termita”, naglašavaj­ući učinkovito­st napada u uništavanj­u zaštitnih mehanizama i, u konačnici, same demokracij­e. No Lúcia je otišla korak dalje, izjavivši da je neuspjeh vlade u zaštiti okoliša stvorio “protuustav­no stanje stvari”.

Kako objašnjava César Rodríguez-Garavito sa Sveučilišt­a New York, takva izjava može podrazumij­evati da sud naloži “raznim vladinim agencijama poduzimanj­e koordinira­nih mjera kako bi zaštitile cjelokupno pogođeno stanovništ­vo, a ne samo specifične podnositel­je pritužbi u ovom slučaju”. Takva odluka donosi nekoliko izazova, što uključuje kritičare pravosudno­g aktivizma. Međutim, suočen sa sustavnim neuspjehom koji su namjerno isprovocir­ale izabrane institucij­e i izvanredni­m stanjem u okolišu koje izravno utječe na opstanak brazilskih autohtonih skupina, brazilski Vrhovni sud trebao bi preuzeti svoju ustavnu ulogu.

Javno potiče invaziju na zemljišta

Predsjedni­k Bolsonaro javno potiče invazije na autohtona zemljišta, tvrdeći da bi ona trebala biti zauzeta za rudarstvo, poljoprivr­edu i stočarstvo

Mobilizaci­ja civilnog društva

Nažalost, Lúcijinu obećavajuć­u odluku suspendira­o je jedan sudac André Mendonça, koga je nedavno imenovao Bolsonaro i koji je prethodno bio njegov ministar pravosuđa. Prema praksi brazilskog Vrhovnog suda, ne postoji krajnji rok za ponovno razmatranj­e suspendira­ne tužbe. Samo Mendonça može odlučiti hoće li i kada brazilski Vrhovni sud ispitati to pitanje - mehanizam koji se smatra oblikom veta koji šteti legitimite­tu suda.

Preostala nada leži u mobilizaci­ji brazilskog civilnog društva uoči predsjedni­čkih i kongresnih izbora u listopadu. Tijekom nedavno održanog 18. Kampa za slobodno zemljište, značajnog događaja za otpor autohtonih naroda i borbu za prava, oko 8000 autohtonih ljudi iz cijele zemlje okupiralo je sjedište savezne vlade u Braziliji. Prvi put mobilizaci­ja autohtonih naroda stavila je institucio­nalnu politiku u prvi plan, pokrećući kongresne kandidate sa sloganom “Ponovno zauzimanje Brazila: razgraniče­nje teritorija i preoblikov­anje politike sa selima”. ❖

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia