Poslovni Dnevnik

Kanadska tvrtka planira značajno proširiti kapacitete u Sj. Makedoniji

Direktor Direkcije Tehnološko-industrijs­kih razvojnih zona Jovan Despotovsk­i kaže kako u tom sektoru nema potrebe za dodatnim državnim intervenci­jama

-

TIDZ završava nekoliko ugovora koje će uskoro predstavit­i kao nova ulaganja, najavljuje direktor Jovan Despotovsk­i

Unatoč ekonomskoj krizi koja se zahuktava, nema najava da će neke tvrtke iz Tehnološko-industrijs­kih razvojnih zona (TIDZ) zatvoriti svoje pogone i napustiti Sjevernu Makedoniju. Direktor Direkcije za TIDZ Jovan Despotovsk­i kaže da se privode kraju razgovori s velikom kanadskom tvrtkom koja je već prisutna u zemlji, a planira značajno proširiti svoje kapacitete.

“Ove godine ima nekoliko novih ugovora koji su u završnoj fazi i koje očekujem uskoro predstavit­i kao nova ulaganja. Ali nemamo nikakvu najavu zatvaranja postojećih tvrtki”, odlučan je Despotovsk­i.

Više radnih mjesta

Stanje s ratom u Ukrajini pomno se prati, ali za sada nema potrebe za dodatnim državnim intervenci­jama u tom segmentu.

Izvoz u prvom tromjesečj­u 2022. veći je za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvoz raste određenim tempom, ali sporije za oko dva posto. Zabilježen je porast broja radnih mjesta u prvom tromjesečj­u 2022. za četiri posto u odnosu na 2021. Despotovsk­i očekuje nastavak pozitivnih trendova u zonama unatoč pritiscima na gospodarst­vo zbog globalne krize i rusko-ukrajinsko­g sukoba. Rekao je da tvornica “Kromberg i Schubert” u Bitoli, planira proširiti svoje kapacitete, ali će detalji investicij­e biti objavljeni nakon razgovora s tvrtkom, koji su u završnoj fazi. Prema Despotovsk­om, zasad nema najave, niti pokazatelj­a da bi moglo doći do prekida u opskrbi plinom tvrtkama iz slobodnih gospodarsk­ih zona.

Plina zasad dovoljno

Ugrožene su samo tvrtke iz TIDZ-a Skopje jer u ostalim zonama trenutno rade na postavljan­ju plinske infrastruk­ture, a tamošnje tvornice koriste druge vrste energije.

Ali postoje nade da zemlja ima rezervne opcije koje bi se mogle postaviti ako se ukaže potreba da se pomogne tvrtkama u zonama.

“Ugovori o opskrbi plinom su godišnji, a Promgas je jedini dobavljač. Za sada nemamo problema s traženim količinama, kao ni s bilo kakvim najavama mogućeg prekida isporuke plina. Pomno pratimo situaciju”, rekao je Despotovsk­i.

Izvoz veći za 10 posto, uvoz za 2%

Izvoz u prvom tromjesečj­u ove godine veći je za 10 posto u odnosu na 2021. Uvoz raste određenim tempom, ali sporije za oko dva posto

 ?? DINO STANIN/PIXSELL ?? Direkcija TIDZ-a očekuje nastavak pozitivnih trendova u zonama unatoč pritiscima na gospodarst­vo zbog globalne krize i rusko-ukrajinsko­g rata
DINO STANIN/PIXSELL Direkcija TIDZ-a očekuje nastavak pozitivnih trendova u zonama unatoč pritiscima na gospodarst­vo zbog globalne krize i rusko-ukrajinsko­g rata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia