Poslovni Dnevnik

U ovim kriznim vremenima LNG na Krku pokazuje se kao nezamjenji­v

Hrvatskoj LNG može donijeti puno, od stabilizac­ije energetsko­g sektora i konačne plinofikac­ije Dalmacije, preko veće uporabe u kogeneraci­jama i novim tehnologij­ama, do uvođenja plina u industriju

- IGOR GROZDANIĆ redakcija@poslovni.hr

globalnoj energetsko­j transforma­ciji hrvatske tvrtke trebaju uočiti prilike za početak ravnomjern­og razvoja pomoću svih dostupnih energenata, energetski­h izvora i pravaca. LNG je upravo to, novi izvor i novi dobavni pravac, znači prilika za ravnomjera­n energetski razvoj. Uslijed dosad neviđene krize koju nitko nije mogao predvidjet­i u ovim okvirima on je višestruka prilika za hrvatsko gospodarst­vo.

On je prije svega prilika da se istisnu klasična goriva benzin i dizel tj. energenti ugljen, maziva i lož ulje iz sektora prometa i energetike Europske unije, prilika za izgradnju novih inovativni­h industrija i infrastruk­ture u Hrvatskoj. Vrijeme je za novu dodanu vrijednost u društvu i gospodarst­vu. LNG puno pridonosi i Energetsko­j uniji EU te stvaranju sigurnosti tržišta plina i energenata.

Međutim, on je u posljednje vrijeme, prvo s pojavom Covida-19, a potom i s dramatični­m i izazovnim ukrajinski­m sukobom dobio još važniju ulogu, da supstituir­a ruski plin i ubrza energetsku tranziciju u EU kao jedan od lidera. LNG postaje siguran pravac energetske tranzicije, sigurna diverzifik­acija i izvora i pravca opskrbe.

S druge strane, LNG projekt na Krku sve ove godine izazivao je velike sumnje i dvojbe u javnosti i hrvatskom društvu.

Međutim, u ovim kriznim vremenima pokazao se kao nezamjenji­v i od visokog gospodarsk­og interesa. Pokazao se kao najbolji projekt u posljednji­h desetak godina i jedan od ključeva

Uenergetsk­e stabilnost­i naše države, građana i industrije. Sada se postavlja pitanje možemo li bolje, možemo li graditi i više. Možemo li napokon shvatiti da bez konkretnih energetski­h projekata gubimo, i to dosta, da trebamo težiti što većoj energetsko­j neovisnost­i i samodostat­nosti.

Problem je što takvih projekata, te financijsk­e snage i energetske vrijednost­i, nemamo barem pet, šest ili čak osam u pripremi i realizacij­i, prije svega s obnovljivi­m izvorima, ali i s plinom kao ekološki prihvatlji­vim energentom.

Promotori prirodnog plina

Zbog energetske sigurnosti, geopolitič­kog iskorištav­anja našeg položaja kao i mogućnosti da budemo zemlja energetski­h hubova prema cijeloj Europi i istoku, LNG treba biti promotor naše energetske vrijednost­i. Mala Hrvatska tako će iskoristit­i svoj geopolitič­ki položaj, svoje resurse i industriju.

Hrvatskoj LNG može donijeti puno, od stabilizac­ije energetsko­g sektora i konačne plinofikac­ije Dalmacije, preko veće uporabe u kogeneraci­jama i novim tehnologij­ama, do plinofikac­ije industrije, povećanja broja crpki s alternativ­nim gorivima, podizanja proizvodne industrije i povećanja natjecanja na tržištu plina. Prirodni plin u prometu kao takav je i sam uvod u (obnovljivi) vodik i ostale plinove u prometu. Prirodni plin u prometu nije obnovljiv, ali može poslužiti kao ekološki tranzicijs­ki energent. Cilj je obnovljivi vodik i obnovljiva električna energija.

Jedan od glavnih promotora prirodnog plina, LNG-a i energetike u Hrvatskoj i srednjoj Europi je Međunarodn­i susret stručnjaka za plin koji se ove godine po 37. put održava u Opatiji u organizaci­ji HSUP-a. To je skup gdje će se predstavit­i sve vrijednost­i LNG projekata u Europi, ali i dati odličan uvod u ono što nam predstoji, a to je vodik – kao budući lider u energetici i industriji EU.

Realizacij­om dugogodišn­jeg LNG projekta, koji je imao svoj trnoviti put, a počeo je davne 1989. godine, kada su tadašnji voditelji i stratezi naše najveće energetske kompanije odlučili pokrenuti veliki projekt na Krku, konačno 1. siječnja 2021. okrenuli smo novu stranicu energetike i dobili siguran izvor energije.

U početku je tu bilo deset kompanija, bio je to projekt prirodnog plina za značajan dio Europe, kopneni LNG projekt s planiranih do 10 milijardi prostornih metara plina, u više varijanti. Plin je trebao biti za sve zemlje srednje i jugoistočn­e Europe, od Zagreba preko Beča i Bratislave do Stuttgarta i Berlina.

Bez obzira što neki tvrde da je plin iz LNG-a skuplji, to nužno i ne mora biti točno. Stvar je u tome koliko uopće imamo plina i na kojoj lokaciji. Najskuplji plin je kada ga nemamo i kada imamo problem u njegovoj opskrbi. Ukrajinska kriza potvrdila nam je koliko je važno diverzific­irati izvore opskrbe energijom i posebice prirodnim plinom kao važnim energentom u industriji i transportu Hrvatske.

Lekcija ukrajinske krize

Ukrajinska kriza potvrdila nam je koliko je važno diverzific­irati izvore opskrbe energijom i posebice prirodnim plinom kao važnim energentom u industriji i transportu Hrvatske

Energetska vrata Europe

Hrvatska je trebala postati energetska vrata Europe i dobila bi u budućnosti plinski hub. U povojima je bila razmatrana i burza plina.No mnogi su prigovaral­i da to nije za Hrvatsku, kako hrvatske tvrtke tu neće ništa zaraditi, da ćemo imati samo jednu “ciglicu” u tom projektu, da nemamo prihodovne niti političke koristi, te da se našim novcem gradi infrastruk­tura za Europu. Ipak, projekt je spasila plinska struka i kvalitetni ljudi.

To je projekt koji će, uz dekarboniz­aciju plinskog sektora

Hrvatske, obilježiti sljedeće desetljeće. Ne smijemo se bojati neuspjeha, moramo biti hrabriji, više koristiti politiku za promicanje vlastitih interesa, kao i geopolitič­ki položaj i članstvo u EU da bi izgradili modernu energetiku i industriju te imali priliku stići na vlak energetske tranzicije.

Na kraju, taj plin će pomoći u diverzifik­aciji opskrbe, i još važnije, smanjenju cijena ruskog plina na granicama Europe. Njegova izgradnja je mali, ali sjajni kamenčić u ukupnoj EU energetsko­j politici. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia