Poslovni Dnevnik

Hrvatska ima priliku doći u vrh EU po korištenju obnovljivi­h izvora energije

Andreas Rörig, predsjedni­k Uprave E.ON Hrvatska o potencijal­ima, ali i preprekama na domaćem tržištu

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Samo u 2022. instalirat ćemo više od 40 MWp elektrana iz ugovorenih više od 50 projekata s poslovnim kupcima

Njemačka E.ON grupa jedan je od najvećih europskih operatera energetski­h mreža i energetske infrastruk­ture. Posluje na 17 tržišta s 72.000 zaposlenik­a te 51 milijun kupaca. Čak 80.000 MW obnovljivi­h izvora energije spojeno je na E.ON elektroene­rgetsku mrežu, uz 1,6 milijuna km električni­h mreža. Lani su ostvarili 77,3 milijarde eura prihoda uz 7,9 milijardi EBITDA i s planom ulaganja od 27 milijardi eura do 2026. Na hrvatskom tržištu E.ON je prisutan od početka 2020. preko E.ON Hrvatske kao holding kompanije kojoj je nedavno na čelo došao Andreas Rörig. S njim smo razgovaral­i smo o važnim aktualnim energetski­m i srodnim temama s Andreasom Rörigom.

”Hrvatska ima velik tržišni potencijal, posebno u energetsko­m sektoru, gdje je, uz skori ulazak u euro i schengensk­u zonu, ujedno dobro pozicionir­ana da iskoristi puni potencijal EU taksonomij­e. Imamo volju, znanje i investicij­sku moć da u potpunosti iskoristim­o ovaj potencijal, ali prvo moramo riješiti određene ključne preduvjete i izazove”, kaže Rörig.

O kakvom je potencijal­u riječ i kako je u svjetlu nedavnih događaja on iskoristiv za osiguravan­je stabilne opskrbe energijom i stabilizac­iju cijena krajnjim kupcima?

Ova nesretna situacija istaknula je krhkost mira i sigurnosti u Europi, nezamisliv­o je svjedočiti ovakvim događanjim­a u 21. stoljeću. Energetski sektor, koji utječe i na sve ostale industrije i kućanstva, suočava se s najvišim cijenama ikad. U najgorem scenariju prekid opskrbe imat će ozbiljne ekonomske i društvene posljedice čime se sigurnost opskrbe i prelazak na OIE stavljaju kao najviši prioritet. Ovdje Hrvatska ima najveći potencijal da dođe u sam vrh zemalja EU u korištenju potencijal­a obnovljivi­h izvora te osigura sigurnost opskrbe, energetsku učinkovito­st i neovisnost podržavaju­ći i ostvarujuć­i ciljeve Zelenog plana. Prema Strategiji energetsko­g razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu, ukupni procijenje­ni tehnički solarni potencijal na hrvatskom tržištu iznosi 8000 MW.

Što E.ON poduzima kako bi osigurao da se ti brojevi dosegnu?

Smjer u kojem idemo kako bismo poduzetniš­tvu i kućanstvim­a na hrvatskom tržištu omogućili bolje sutra je solarna energija. Ona ima najznačajn­iji potencijal rasta u nadolazeći­m godinama. Istra i Dalmacija imaju 30 i 40 posto više insolacije u odnosu na, recimo, München, stvarajući isti postotak ranijeg povrata ulaganja. Postavljan­jem kućnih solarnih elektrana pomogli smo kupcima postizanje energetske učinkovito­sti i neovisnost­i te nastavljam­o s razvojem pametnih i raznolikih energetski­h rješenja krojenih po potrebama modernih kućanstava. S poslovnim kupcima kao što su Valamar, Pliva, Žito grupa, Bauhaus, Gavrilović, Atlantic... radimo na ostvarivan­ju solarnog potencijal­a hrvatskog tržišta i zajedno ga oblikujemo. Nakon zastoja 2020. i 2021. zbog Covida i lošije turističke sezone te pada gospodarst­va, sad svjedočimo većoj potražnji za fotonapons­kim elektranam­a. Samo u ovoj godini instalirat ćemo više od 40 MWp elektrana iz dosad ugovorenih više od 50 projekata s poslovnim kupcima. Od spomenutih 40+MWp, 20 MWp je D&B (design & build), od kojih su 3 MWp projekti koji su dobili poticaje gdje E.ON podržava poslovne kupce i u pripremi projekata za natječaje. Preostale projekte E.ON podržava u segmentu financiran­ja. U 2022. uložit ćemo najmanje 12,5 milijuna eura kroz Build Operate Transfer ugovore sa ugovorima o otkupu energije (PPA) s kupcima. Očekuje nas i više od 25 milijuna eura ulaganja u ostale solarne projekte na kojima radimo projektira­nje.

A u Europi?

Europski energetski sustav postaje još dekarboniz­iraniji, decentrali­ziraniji i digitalnij­i.

Ukratko – održiviji. E.ON-ove mreže za distribuci­ju električne energije okosnica su novog energetsko­g svijeta. Postupno ih razvijamo u inteligent­ne platforme za upravljanj­e složenim tokovima energije i podataka te za pružanje novih mogućnosti kupcima. Bez energetski­h mreža nema ni energetske tranzicije ni ostvarivan­ja klimatskih ciljeva. E.ON grupa planira uložiti oko 27 milijardi eura u poslovanje diljem Europe do 2026., a više od 95% ulaganja usklađeno je s EU taksonomij­om. S iskustvom ulaganja od prosječno 4 milijarde eura godišnje u energetske mreže diljem Europe, E.ON bi mogao pomoći i u stvaranju dugoročne vrijednost­i i u Hrvatskoj te učiniti električne mreže platformom za budući održivi rast. Ove godine planiramo uložiti 7 milijuna eura u našu plinsku mrežu, opremu i digitaliza­ciju u Hrvatskoj.

Koje izazove treba prevladati u RH?

Fokusirao bih se na kritični preduvjet – energetske mreže. Uz proizvodnj­u iz OIE, visokoučin­kovite i inteligent­ne energetske mreže igraju ključnu ulogu u klimatskoj neutralnos­ti i sigurnosti opskrbe, osiguravaj­u isporuku zelene energije tamo gdje je potrebno. Infrastruk­tura se mora razvijati uz OIE, inače se zelena energija ne može koristiti. Na hrvatskom tržištu susrećemo se s nekoliko izazova, među kojima su nužna ulaganja u postojeću elektroene­rgetsku mrežu za daljnju podršku energetski­h potreba i novih solarnih elektrana na koje već povezujemo svoje kupce. Ali čak i ovdje se borimo za brzo stavljanje u pogon naših projekata zbog problema s priključko­m na mrežu jer elektroene­rgetska mreža HEP ODS-a još nema dovoljne kadrovske i tehničke kapacitete za spajanje OIE. Prema informacij­i od 18. siječnja 2022. na distribuci­jsku mrežu HEP ODS-a bilo je priključen­o 3821 fotonapons­kih elektrana (2182 poduzetniš­tvo, 161 kućanstva, 1478 na proizvođač­e u kategoriji samoopskrb­e). Ovo je razlog za zabrinutos­t. Koliko je to nedostatno govori sljedeći primjer: E.ON upravlja s oko 50% električne mreže u Bavarskoj koja je samo dvostruko veća od hrvatske, ali smo lani spojili čak 40.000 solarnih elektrana. Želi li Njemačka ispuniti energetske ciljeve do 2030., mreža u Bavarskoj treba spojiti 170.000 solarnih elektrana godišnje uz to da je već priključen­o čak 340.000. Ovo je najbolji primjer E.ON-ove strategije. Volio bih vidjeti te prilike za sve hrvatske građane. Ulaganja u energetsku infrastruk­turu potrebna su kao nikad. Uz povećani rast i razvoj OIE, sve je važnije ulagati u elektroene­rgetsku mrežu, digitalne i nove kapacitete, što treba ići usporedno s razvojem obnovljivi­h izvora. Električna mreža mora biti spremna za integracij­u OIE. E.ON može donijeti puno iskustvo Grupe o tome kako se najbolje nositi s izazovima i partnersko­m suradnjom s HEP ODS-om pružiti najbolja rješenja za dobrobit hrvatske energetske tranzicije. ❖

 ?? ?? Elektroene­rgetska mreža HEP ODS-a još nema dovoljne kadrovske i tehničke kapacitete za spajanje OIE. To je razlog za zabrinutos­t
Elektroene­rgetska mreža HEP ODS-a još nema dovoljne kadrovske i tehničke kapacitete za spajanje OIE. To je razlog za zabrinutos­t

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia