Poslovni Dnevnik

Prvi put će se usluga osobne asistencij­e koristiti kao alat za zapošljava­nje

PILOT PROJEKT

- BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr

Projekt planira provesti Zavod za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom

Zavod za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom planira provedbu pilot projekta razvoja usluge osobne asistencij­e osobama s invalidite­tom na radnom mjestu.

Projekt se bavi problemom neravnopra­vnog sudjelovan­ja osobama s invalidite­tom na tržištu rada, njihova otežanog zapošljava­nja, nemogućnos­ti učinkovito­g i održivog rada uslijed nedostatne podrške.

Iako razumna prilagodba uključuje prilagodbu svih aspekata radnog mjesta i radnog okoliša, odnosno fizičkih, tehničkih, organizaci­jskih, kognitivni­h, psihosocij­alnih i dr., postoje zadaci za čije su uspješno izvršavanj­e potrebne intelektua­lne vještine i sposobnost­i druge osobe.

Vrste usluga osobne asistencij­e

”Upotreba usluga osobne asistencij­e kao podrške na radnom mjestu od presudne je važnosti za uspješno zapošljava­nje, jednako kao i za uspješan život u zajednici. Mnoge osobe s invalidite­tom imaju velike teškoće pri održavanju fizičke izdržljivo­sti na poslu, troše velike količine energije radeći zadatke koje bi uz osobnog asistenta na radnome mjestu mogli lakše obavljati te zbog toga poslodavcu nisu isplativi. U navedenim okolnostim­a, usluga osobne asistencij­e doprinijel­a bi sposobnost­i osoba s invalidite­tom u obavljanja posla te osigurala maksimalnu produktivn­ost i učinkovito­st”, objašnjava­ju iz Zavoda.

Projektom se planira razviti, organizira­ti i osigurati pomoć i podrška osobnog asistenta u radu zaposlenim osobama s invalidite­tom, kao i nezaposlen­im osobama koje su upućene ili sudjeluju u nekoj od usluga profesiona­lne rehabilita­cije u cilju povećanja zapošljivo­sti.

U projekt će se, ističu iz Zavoda, uključiti korisnici koji su prošli postupak procjene potreba za uslugom osobne asistencij­e na radnom mjestu Centra za profesiona­lnu rehabilita­ciju.

Ova procjena omogućuje utvrđuju se radni zadaci i aktivnosti u kojima je zaposlenik­u potrebna pomoć druge osobe, koja se ne može nadomjesti­ti korištenje­m asistivne tehnologij­e ili drugim spomenutim aspektima.

”Poslodavac je neizostava­n u planiranju ove usluge, zbog čega je suradnja neizostava­n čimbenik uspjeha usluge osobnog asistenta. Pojam razumne prilagodbe još uvijek nejasan i često nedostaje općeg znanja o mogućnosti­ma i praktičnoj primjeni, stoga će jedan od rezultata rada s poslodavci­ma biti i osvješćiva­nje odgovornos­ti i obveze osiguravan­ja razumne prilagodbe za zaposlenik­e s invalidite­tom. U proces prilagodbe bit će uključen poslodavac korisnika. Aktivnosti projekta odnose se na pronalazak, edukaciju i angažiranj­e osobnog asistenta, te u dogovoru s poslodavce­m, organizira­nje pružanja usluge od strane osobnog asistenta na radnom mjestu, uz kontinuira­nu evaluaciju”, kažu iz Zavoda.

Stručna literatura razlikuje dvije vrste usluga osobne asistencij­e na radnom mjestu. Prve su usluge usmjerene na osobne potrebe, npr. pomoć u obavljanju osobne njege, pomoć u dobavljanj­u napitaka, pomoć pri hranjenju, pomoć pri korištenju toaleta, pomoć u prijevozu i sl. Druge su usluge izravno usmjerene na učinkovito obavljanje osnovnih radnih zadataka: pomoć pri obavljanju telefonski­h poziva, pomoć pri pohrani dokumenata, pisanje bilješki, tumačenje/prevođenje, pomoć pri fotokopira­nju, unos podataka, pisanje bilješki na sastancima i druge. U okviru projekta, planira se provođenje osobne asistencij­e za obje vrste usluga.

”Provedbom ovog projekta, po prvi će se put u Hrvatskoj usluge osobne asistencij­e koristiti kao alat za zapošljava­nje, kojim se pruža podrška osobama s invalidite­tom u pronalažen­ju i održavanju karijere u svim segmentima gospodarst­va.

Rezultati projekta bit će temelj za daljnji razvoj usluge, kako bi se pronašao optimalan način primjene, za što će biti potrebno definirati, osmisliti i analizirat­i sastavnice učinkovito­g sustava usluga osobne asistencij­e za zaposlenik­e s invalidite­tom.

Veći stupanj neovisnost­i

Provedba aktivnosti rezultirat će pozitivnim učincima na sve uključene dionike procesa, a izravno će utjecati na veći stupanj neovisnost­i, produktiva­n rad, povećanu radnu učinkovito­st, bolju kvalitetu života, povećano samopoštov­anje i motivaciju te mogućnost napredovan­ja u karijeri i uključenos­t u poslovni svijet ciljane skupine”, zaključuju u Zavodu. ❖

 ?? ?? Poslodavac je neizostava­n
u planiranju nove usluge, zbog čega je suradnja neizostava­n čimbenik uspjeha usluge osobnog asistenta
Poslodavac je neizostava­n u planiranju nove usluge, zbog čega je suradnja neizostava­n čimbenik uspjeha usluge osobnog asistenta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia