Poslovni Dnevnik

Kutjevo opet dijeli dobit dioničarim­a, dividendni prinos dosegnuo 3 posto

Slavonski proizvođač vina najavio isplatu 1,40 kuna po dionici

- SUZANA suzana.varosanec@poslovni.hr VAROŠANEC

Za isplatu dividende poslužit će zadržana dobit iz 2018. od 3,03 milijuna kuna kao i dobit iz 2019. od 6,9 milijuna kuna

Nakon što su lani pauzirali, s isplatom dividende sada mogu računati dioničari velikog izvoznika vina, tvrtke Kutjevo. Naime, Uprava i Nadzorni odbor predložili su Glavnoj skupštini koja je zakazana za 21. lipnja donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica u iznosu od 1,40 kuna po dionici. Dividenda bi se isplatila iz zadržane dobiti ostvarene tijekom 2018. i 2019. Konkretnij­e, za isplatu dividende poslužit će zadržana dobit iz 2018. u iznosu od 3,03 milijuna kuna kao i dobit iz 2019. u iznosu od 6,9 milijuna kuna.

Isplata 27. lipnja

S obzirom na aktualnu cijenu dionica od 47 kuna, radi se o dividendom prinosu od oko tri posto, navodi se u njihovoj jučerašnjo­j informacij­i objavljeno­j preko Zagrebačke burze. Prema prijedlogu odluke, dividenda bi se isplatila dioničarim­a koji su upisani SKDD-u na dan 27. lipnja. Datum od kojeg će se trgovati dionicama Kutjeva bez prava na isplatu dividende, je 24. lipnja, stoji u objavi kao i da tražbina za isplatu dividende dospijeva 12. srpnja.

Glede rezultata poslovanja u 2021., Nadzorni odbor je prihvatio prijedlog kutjevačke Uprave koju vodi predsjedni­k Uprave Enver Moralić o upotrebi neto dobiti ostvarene u 2021.,a kojim je utvrđena ostvarena neto dobit u iznosu od 22,6 milijuna kuna, kao i da se raspodjelj­uje tako da iznos od 1,13 milijuna kuna puni zakonske rezerve, dok se iznos od 21,47 milijuna kuna raspoređuj­e na stavku zadržane dobiti.

Nasadi na 420 hektara

Tvrtka posjeduje 420 hektara vlastitih suvremenih nasada vinograda te dugogodišn­je ugovore s kooperanti­ma, proizvođač­ima grožđa na približno 400 hektara površine. Kako navode, usprkos svim izazovima, lani su izvezli više od 2 milijuna litara vina diljem svijeta. Najvažnija izvozna tržišta su BiH te Njemačka, Austrija i Švicarska. Završili su projekt restruktur­iranja i konverzije vinograda iz Vinske omotnice preko kojeg su lani obnovili još 22,25 hektara vlastitih vinograda, a u tijeku je proces na daljnjih 5 hektara čime završavaju ciklus obnove vlastitih vinograda.

Ukupno su preko ove mjere od 2014. restruktur­irali 147 hektara vlastitih površina, te su im u 2022. u planu projekti energetske učinkovito­sti. Ukupni prihodi i neto dobit Grupe Kutjevo sa 7 sastavnica u prvom kvartali su “buknuli” - iznosili su 109,22 milijuna kn (lani u istom razdoblju 73,12 milijuna kn), dok neto iznosi 29,76 milijuna kuna (lani 13,74 milijuna kuna).

 ?? ?? Kompanija je lani izvezla više od 2 milijuna litara vina diljem svijeta
Kompanija je lani izvezla više od 2 milijuna litara vina diljem svijeta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia