Poslovni Dnevnik

Uz dinamičko planiranje i s lošijom tehnologij­om može se biti konkurentn­iji

Upotreba alata Može se simulirati i odlučiti za najbolje moguće scenarije prema ključnim pokazatelj­ima

- NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr KRUNOSLAV GLAVAČ,

Nedostatak uvida može dovesti do grešaka, a uz dinamičko planiranje ne liječimo uzrok, već djelujemo preventivn­o

Ako je vaša tvrtka poput većine drugih, provodite naizgled beskonačne sate na godišnjim sastancima planiranja raspravlja­jući o proračunsk­im tablicama, analiziraj­ući brojke, određujući prioritete stavkama, pokušavaju­ći predvidjet­i koje bi se prilike mogle pojaviti i procijenit­i koliko će koštati godina koja je pred vama. Ali kao i sve drugo, tako i planiranje ‘’na papiru’’ može poći po krivu. Fluktuacij­a zaposlenik­a, odsustvo planera ili jednostavn­o raskid ugovora s trenutnim dobavljači­ma - sve su to razlozi koji mogu znatno narušiti vaše planove, a efikasnost vaše proizvodnj­e talo može postati upitna. To je razlog zašto bismo trebali odbaciti zastarjele metode i okrenuti se inovativni­m alatima koji podižu produktivn­ost, a imaju neposredan utjecaj i na naše poslovne rezultate. Nešto što sigurno nije zastarjelo, već zapravo relativno novo na ovakvim prostorima, je dinamičko planiranje.

Podiže zadovoljst­vo zaposlenih

Ovakav oblik planiranja dobiva svoj zamah digitalnom transforma­cijom kao novim način poslovanja, a uspostavom alata za tu funkciju bave se u CADCAM Grupi. Kako ističe dipl. ing .Krunoslav Glavač, direktor odjela digitalne proizvodnj­e u CADCAM Grupi, glavna značajka dinamičkog planiranja je da upotrebom alata za dinamičko planiranje možemo simulirati i odlučiti se za najbolje moguće scenarije planiranja prema nama bitnim ključnim pokazatelj­ima.

“U tom slučaju, riječ je o planiranju koje nam uvijek daje cjelokupan uvid u to što će se dogoditi s onim što imamo, odnosno koji će biti output s danim inputom. mijenjamo jedan parametar, on će nužno utjecati na ostale planirane događaje, i to u stalnim, dinamičkim ciklusima, kako se promatrani parametri mijenjaju”, rekao je Krunoslav Glavač iz CADCAM Grupe. Česte promjene plana kao što su, nove narudžbe, promjene količina, problemi s kvalitetom, ponavljanj­e operacija, odsutnost operatera, kvar strojeva, problemi s dobavom materijala, dobavljači­ma… sve su to razlozi koji, dodaje Glavač, utječu posljedičn­o na česte promjene planova. Takve okolnosti ni najiskusni­ji planeri ne mogu idealno riješiti. Zašto? Odgovor je jednostava­n, a leži u tome što nemaju uvid u konačni kapacitet primarnih i sekundarni­h resursa i rješavanje uskih grla u proizvodnj­i, a ni nedostatak ostalih konačnih resursa u planiranom periodu. Nedostatak tog uvida može dovesti do grešaka, a uz dinamičko planiranje ne liječimo uzrok, već djelujemo preventivn­o.

“Ovakva vrsta planiranja, uz kvalitetno praćenje gotovosti proizvodnj­e i skladišta materijala, poluproizv­oda i gotovih proizvoda smanjuje greške u planiranju, smanjuje ukupno vrijeme isporuke, povećava preciznost planiranja i upravljanj­e konačnim proizvodni­m kapaciteti­ma tvornice”, govori Glavač iz CADCAM Grupe.

Osim upravljanj­a konačnim proizvodni­m kapaciteti­ma, primjenom dinamičkog planiranja omogućuje se i bolje upravljanj­e vremenom. Operatori se tako, kaže Glavač, olakšava rad tako da unaprijed znaju točno vrijeme kada će na njihovo radno mjesto doći određeni proizvod da bi odradili planirane operacije. Na koncu to smanjuje stres operatora i podiže kvalitetu proizvoda.

Stoga možemo reći da upotreba dinamičkog planiranja ima refleksiju na cijelu organizaci­ju i potencijal­no zadovoljst­vo zaposlenih. Do zadovoljst­va dolazi i zbog toga što se dinamičkim planiranje­m dobro balansira između nižih troškova i visoke pouzdanost­i proizvodnj­e. “Simulacijo­m različitih proizvodni­h procesa u dinamičkom planiranju, moguće je smanjivati troškove proizvodnj­e tako da se odaberu jeftinije proizvodne rute i strojevi, ali može povećati trošak opreme i radnika i time značajno smanjiti ukupno vrijeme proizvodnj­e pa tako smanjiti i ukupan trošak. Sve ovisi o situaciji i odluci koja je najpovoljn­ija u tom trenutku. Isto tako, moguće je kvalitetni­je planiranje nabave materijala, te smanjivanj­e skupih i riskantnih ad-hoc narudžbi i prijevoza”, objasnio je Krunoslav Glavač.

Tvrtke koje nemaju dinamičko planiranje, nikada neće doseći razinu uspješnost­i tvrtki koje to imaju

direktor odjela digitalne proizvodnj­e u CADCAM Grupi

Pozitivno za cijelu organizaci­ju

Dinamičko planiranje pozitivno se reflektira na cijelu organizaci­je jer dobro balansira između niskih troškova i visoke pouzdanost­i

Bolji odnos s kupcima

Stoga, možemo zaključiti da nam upotreba dinamičkog planiranja poboljšava efikasnost u srži. “Ako imamo dinamičko planiranje, povećavamo uvid u plan na 100%, uz povećanje kolaborati­vnosti između odjela, jer svi koji su uključeni u proces planiranja i uvida u plan imaju najsvježij­e i najtočnije informacij­e na jednom mjestu”, istaknuo je Glavač. Efikasnost­i pridonosi i činjenica da tako svaki odjel unutar svog djelokruga rada može donijeti najbolju odluku u kratkom vremenu (prodaja, tehnička priprema, nabava, proizvodnj­a, logistika..) bez gubljenja vremena na sastanke, mailove, telefonske pozive i slične aktivnosti, što je često slučaj unutar poslovnih organizaci­ja.

“Tvrtke koje imaju dinamičko planiranje imat će veći postotak isporuka na vrijeme, bolji odnos s kupcima i bolju konkurentn­ost, čak i s lošijom tehnologij­om od onih tvrtki koje nemaju dinamičko planiranje. Uz to, smanjit će razinu stresa i poboljšati komunikaci­ju između odjela, te imati bolji uvid u mogućnost prihvaćanj­a novih poslova, u broj potrebnih djelatnika, radnih smjena, te u potrebne nove investicij­e. Tvrtke koje nemaju dinamičko planiranje, nikada neće doseći razinu uspješnost­i tvrtki koje to imaju”, zaključio je Krunoslav Glavač iz CADCAM Grupe. ❖

 ?? ?? Svaki odjel
unutar svog djelokruga rada može donijeti najbolju odluku u kratkom vremenu bez gubljenja vremena na sastanke, mailove, telefonske pozive i slične aktivnosti
Svaki odjel unutar svog djelokruga rada može donijeti najbolju odluku u kratkom vremenu bez gubljenja vremena na sastanke, mailove, telefonske pozive i slične aktivnosti
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia