Poslovni Dnevnik

Uz pomoć VR tehnologij­e

-

Simulacija viličara u skladišne i logističke svrhe Forklift VR aplikacija studija Gamechuck - ušla je u finale ZGDW Award na Zagreb Design Week 2021 u kategoriji Dizajn društvenih inovacija

konomija i tržište rada prolaze kroz brze ekonomske transforma­cije vođene povećanom digitaliza­cijom i automatiza­cijom. Te promjene ubrzavaju potražnju za novim vještinama te donose potencijal­ne probleme za osobe koje nemaju jednake mogućnosti pristupa obrazovanj­u i konkurentn­osti na tržištu rada. Mnogi ljudi suočavaju se s teškoćama u praćenju novih potreba za vještinama, nisu u mogućnosti poboljšati postojeće kvalifikac­ije te riskiraju da budu istisnuti s tržišta rada.

Jedan od pet odraslih Europljana ima najnižu razinu pismenosti; jedan od četiri ima najniže razine numeričkih vještina; a više od 40% odraslih bori se s digitalnim vještinama.

EIndikator­i potreba za vještinama pokazuju da su u gotovo svim državama članicama EU deficitarn­e doslovno sve osnovne vještine (čitanje, računanje, rješavanje problema). Istovremen­o u Hrvatskoj, procjenjuj­e se, udio odrasle populacije u potencijal­noj potrebi usavršavan­ja kreće se između 31,2% i 34,7% ukupne odrasle populacije, odnosno od 710 do 792 tisuće odraslih osoba, ovisno o mjeri razmatrani­h digitalnih kompetenci­ja.

Unapređenj­e jezične, matematičk­e i digitalne pismenosti

Kao globalni lider na području ljudskih potencija ManpowerGr­oup u suradnji sa svojom sestrinsko­m tvrtkom Assert, koja se razvila kao jedinstven­a fuzija ekspertize i metodologi­ja, sa svrhom da unaprijedi tržište kroz primjenu rješenja koja donose rezultate i mijenjaju perspektiv­e u vezi s utjecajem procjene, razvoja i istraživan­ja, aktivirao je projekt Skills Power.

Skills Power je projekt s ciljem revolucion­aliziranja pristupa usavršavan­ju vještina. Projekt se fokusira na unapređenj­e jezične, matematičk­e i digitalne pismenosti kao i procesa učenja niskokvali­ficiranih osoba te unaprjeđen­je njihovih kompetenci­ja.

Unutar ovog projekta koji, među ostalim, obuhvaća razne izvedbe gejmifikac­ije; off-theshelf treninge, gejmifikac­iju procesa, tailor-made igre, gejmifikac­ijske radionice – Lego® Serious Play® razvojni programi postali su privlačnij­i i zabavniji, zadržavaju­ći kvalitetu sadržaja i primjenlji­vost naučenog u svakodnevn­om radu.

Valja istaknuti simulaciju viličara u skladišne i logističke svrhe - Forklift VR aplikaciju studija Gamechuck - koja je ušla u finale ZGDW Award na Zagreb Design Week 2021 u kategoriji Dizajn društvenih inovacija.

Korištenje­m VR tehnologij­e u svrhu edukacije za radno mjesto vozača viličara proces edukacije se otvara i stvara nove mogućnosti, te se na novi način ruši prepreke u obrazovanj­u, zapošljava­nju, a time i postizanju kvalitete života. Najvažnije, omogućava ovu vrstu obrazovanj­a i osobama koje nisu u mogućnosti fizički prisustvov­ati te onima koji imaju društvene ili geografske prepreke obrazovanj­u. Dodatno, korištenje­m VR tehnologij­e značajno se smanjuje mogućnost ozljeda tijekom edukacije te štete nanesene opremi ili prostoru. U tom smislu riječ je o inovativno­m procesu sa značajnim društvenim (socijalnim, sigurnosni­m) utjecajem.

Platformu je osnovao ManpowerGr­oup Hrvatska u partnerstv­u s brojim sektorima u području vještina i zapošljava­nja – od javnih institucij­a (Ministarst­vo rada, mirovinsko­ga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljava­nje) do organizaci­ja civilnog društva koje se zalažu za posebnu skupinu u našem društvu nedovoljno zastupljen­u u zapošljava­nju (Romska organizaci­ja mladih Hrvatske). Naš tim stručnjaka vještine pojedinca promatra kroz dimenziju digitalnih, matematičk­ih i jezičnih vještina te pismenosti. ❖

 ?? ?? Serious Play® razvojni programi postali su privlačnij­i i zabavniji, zadržavaju­ći kvalitetu sadržaja i primjenlji­vost naučenog u svakodnevn­om radu
Serious Play® razvojni programi postali su privlačnij­i i zabavniji, zadržavaju­ći kvalitetu sadržaja i primjenlji­vost naučenog u svakodnevn­om radu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia