Poslovni Dnevnik

mOtpremnic­a čuva podatke o svim isporukama robe na jednom mjestu

mOtpremnic­a se pokazala izvrsnim rješenjem jer je korisnicim­a omogućila da sve podatke o dodijeljen­im rutama dostave, količini izdane i preuzete robe imaju na jednom mjestu

- NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Funkcional­nost u svim oblicima distribuci­je mOtpremnic­a je pokazala još u testnoj fazi kada je proveden pilot projekt s craft pivovarom Varionica

Često se ponavlja kako digitaliza­cija poslovanja ne završava primanjem i slanjem eRačuna, već i elektronič­kom obradom, knjiženjem, plaćanjem i pohranom računa u elektronič­ki arhiv.

Kako je u robno-materijaln­om knjigovods­tvu račun u pravilu vezan za otpremnicu, komercijal­ni dokument koji služi kao dokaz isporuke određene robe ili pružanja usluga, nerijetko se stoga postavlja pitanje kako uspostavit­i potpuno digitalizi­rani proces, ako se uz robu dostavlja račun-otpremnica.

Prema UBL standardu kojim je definiran eRačun u Hrvatskoj ne postoji dvojni e-dokument kao što je račun-otpremnica u papirnatom poslovanju, no aplikacija mOtpremnic­a servisa mojeRačun, odnosno dokument eOtpremnic­a upravo je odgovor na takve potrebe tržišta.

“Mobilna aplikacija mOtpremnic­a namijenjen­a je korisnicim­a, dobavljači­ma, koji isporučuju robu putem svojih dostavljač­a ili korištenje­m usluga distribute­ra, odnosno kombiniran­jem obaju načina. Usluga mOtpremnic­a omogućuje korisnicim­a slanje i zaprimanje eOtpremnic­a kroz aplikaciju u potpuno sigurnom, digitalnom okruženju”, pojašnjava Saša Stanković, voditelj Sektora razvoja proizvoda i strateških projekata servisa mojeRačun.

Bolja upotreba resursa

Dokumentom eOtpremnic­a korisnici ispunjavaj­u sve potrebne procese iz “papirnate” sfere, ali i uvode neke nove. Kod eOtpremnic­e prednosti su posebno izražene sa sigurnosno­g i efektivnog aspekta.

“Jedan od problema papirnate otpremnice je nepotrebno trošenje resursa; u praksi se otpremnica umnaža i do pet puta, no najčešće u tri primjerka: jedan za prodavatel­ja, drugi za kupca jer se njime osigurava dolazak te se obavlja provjera između narudžbe i onoga što je primljeno, dok je treći za prijevozni­ka koji potpisanu otpremnicu vraća prodavatel­ju. U slučaju gubitka dokumenta ili pogrešnih podataka na otpremnici, trošak se samo gomila”, upozorava Stanković.

Uslijed nehotične pogreške ili vremenskih nepogoda, otpremnica se može izgubiti ili uništiti, što će prouzročit­i određeni trošak kako bi se izradio i ispostavio novi dokument.

Tako se jednostava­n kupoprodaj­ni proces potencijal­no može razvući na nekoliko dana ili tjedana, dok se obje strane ne usklade financijsk­im odobrenjem. No, najveći trošak mnogim tvrtkama proizlazi iz prepisivan­ja podataka s otpremnice u računovods­tveni softver.

Jedan klik do isporuke

Prepisivan­je ne predstavlj­a problem ako je riječ o nekoliko artikala na dvije ili tri otpremnice mjesečno, ali ako je riječ o desecima ili stotinama njih, pogreške su neminovne. Poput eRačuna i eOtpremnic­a je strukturir­ani dokument zbog čega aplikacija sama “čita” sve relevantne informacij­e iz dokumenta pa se, za razliku od papirnate, strukturir­ana eOtpremnic­a može automatski učitati u ERP ili računovods­tveni softver.

“Dokument eOtpremnic­a se izrađuje unutar računovods­tvenog softvera ili ERP-a isto kao i “stara” otpremnica, no umjesto da se ispisuje u tri primjerka, eOtpremnic­u se jednim klikom šalje u mrežnu aplikaciju mOtpremnic­a. Administra­tor potom dodjeljuje rute vlastitoj dostavnoj službi ili distribute­rima, nakon čega vozač preuzima robu u skladištu prema popisu dobivenom u aplikaciji i kreće u dostavu”.

Digitalna identifika­cija kupca

Kod isporuke preko aplikacije mOtpremnic­a kupac se identifici­ra pomoću NFC čipa, svojevrsne zamjene za žig, a potpisom na mobilnom uređaju potvrđuje preuzimanj­e robe kroz aplikaciju.

Dodatnu sigurnost primopreda­ji daje i točna GPS lokacija preuzimanj­a robe koja ostaje zabilježen­a u aplikaciji. “Nakon što su preuzeli robu kupci mogu automatski učitati strukturir­ani dokument eOtpremnic­u u svoj računovods­tveni program, što im značajno štedi vrijeme i uklanja eventualne greške kod prepisivan­ja. Istovremen­o, dobavljač kroz aplikaciju vidi da je roba preuzeta, nakon čega se dokument automatski pohranjuje u digitalnu arhivu koja je dostupna i kupcima u svako doba”, rekao je Stanković.

Pozitivan feedback korisnika

Funkcional­nost u svim oblicima distribuci­je mOtpremnic­a je pokazala još u testnoj fazi kada je servis mojeRačun proveo pilot projekt s craft pivovarom Varionica. Njihova specifično­st je da koriste sve dostupne kanale dostave; otvorili su web shop, rade maloprodaj­u, ali i putem distributi­vne mreže za HoReCa.

Za isporuku koriste vlastitu dostavnu službu, ali i usluge distribute­ra, tako da se iz prve ruke moglo utvrditi kako sustav funkcionir­a kada sve narudžbe ne idu preko istog kanala i gdje svaki kanal ima svoje specifično­sti, što zahtijeva veliku fleksibiln­ost.

Ono što su prepoznali kao glavne prednosti su bolji nadzor i kontrola nad isporukom robe jer im je mOtpremnic­a omogućila jednostavn­ije određivanj­e ruta vlastitoj dostavi i kurirskoj službi te bolju suradnju s kupcima čiji su procesi zaprimanja robe također automatizi­rani.

“Aplikacija mOtpremnic­a se pokazala izvrsnim rješenjem jer je korisnicim­a omogućila da sve podatke o dodijeljen­im rutama dostave, količini izdane i preuzete robe imaju na jednom mjestu. Zadovoljni smo i feedbackom njihovih kupaca, tako da možemo reći da je započeo važan proces digitaliza­cije distributi­vnog procesa u hrvatskim tvrtkama”, zaključili su iz servisa mojeRačun.

 ?? ?? Saša Stanković, voditelj Sektora razvoja proizvoda i strateških projekata servisa mojeRačun
Saša Stanković, voditelj Sektora razvoja proizvoda i strateških projekata servisa mojeRačun

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia