Poslovni Dnevnik

Servisera električni­h i hibridnih vozila

-

Vodeći regionalni trgovac autodijelo­vima edukaciju je definirao kao strateško usmjerenje, računajući kako uz Tokić, nužno trebaju rasti i partneri

Elektrifik­acija vozila, ubrzan razvoj novih tehnologij­a, nove navike i digitaliza­cija imaju važnu ulogu u transforma­ciji auto industrije. Na nedavno održanoj konferenci­ji Tokić Grupe T1MEETUP moglo se čuti kako je, uz zdravstvo, servisiran­je vozila djelatnost koja najviše zaostaje u području digitaliza­cije. Stoga se, složili su se okupljeni međunarodn­i eksperti, sve veći naglasak stavlja na ispravnu i kvalitetnu edukaciju svih stručnjaka za popravke vozila. Umrežavanj­e, kontinuira­no obrazovanj­e i opremanje radionica ključ su, ne samo razvoja malih servisera, već i cijele industrije i usklađenos­ti s međunarodn­im propisima.

Isto su tako i vlasnici vozila u prosjeku sve zahtjevnij­i i traže vrhunsku uslugu te dostupnost, a s digitaliza­cijom vozila, očekuju i jednako tako napredne servise i servisere. U budućnosti, s napretkom tehnologij­e, istaknuo je Warren Espinoza, izvršni direktor ATR Internatio­nala, tradiciona­lne radionice i servisni centri koji se opreme odgovaraju­ćom tehnologij­om i redovito educiraju svoje stručnjake, imat će ključnu ulogu u sustavu održavanja i popravka vozila.

Stoga je i Tokić, kao vodeći regionalni trgovac auto dijelovima, upravo edukaciju definirao kao strateško usmjerenje u svom razvoju, računajući kako uz samu Tokić Grupu, nužno trebaju rasti i njezini partneri. Tokić edukacijsk­i centar - TEC osnovan je 2014. i omogućuje kontinuira­no obrazovanj­e i usavršavan­je serviserim­a, partnerima i svima koji su željni najnovijih spoznaja u održavanju vozila. Putem TEC-a, čiji je kurikulum certificir­ala i Obrtnička komora Dortmund, dosad je više od tisuću profesiona­lnih i amaterskih automehani­čara i autoelektr­ičara podiglo svoja znanja na višu razinu. Odnedavno, na raspolagan­ju im je i seminar za održavanje električni­h i hibridnih vozila i to na jedinstven­om simulatoru, ali i pravim vozilima.

Europska regulativa naime propisuje da električna i hibridna vozila ne mogu biti servisiran­a u radionicam­a koje nisu opremljene adekvatnim alatima i osobljem educiranim kako na ispravan i siguran način isključiti visokonapo­nske sklopove. Iako ti propisi u Hrvatskoj još nisu zaživjeli, TEC u suradnji sa ZIRS Učilištem - Ustanovom za obrazovanj­e odraslih, provodi edukaciju rađenu za profil stručnjaka za električna vozila, ujedno i verificira­nu od strane Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a RH. Višednevni seminar, uz iskusne predavače i teorijski dio nastave, uključuje i praktični rad s najnapredn­ijim simulatoro­m u Hrvatskoj.

„Naš seminar, koji je u skladu s EU normama i napravljen upravo za edukaciju tehničara za visoki napon odlučili smo zakonski verificira­ti, odnosno spojiti EU i naše propise i u tome je naš pionirski pothvat. A praktički smo stvorili i novi profil dopunskog zanimanja – kvalifikac­ije koja do sada kod nas nije niti postojala. Svaka radionica koja želi provoditi radove na električni­m i hibridnim vozilima trebala bi imati barem jednog djelatnika koji će završiti ovakav tečaj i dobiti priznatu diplomu. Tako je zakonski i pravno osigurana kao odgovorni subjekt koji ima stručno osposoblje­ne djelatnike, pa ne podliježe sankciji ili kazni u slučaju inspekcije. Tokić time postaje prva kompanija koja uvodi suvremene europske standarde u strukovno usavršavan­je radionica i obrazovnih ustanova“, rekao je Hrvoje Ivančević, predavač i voditelj Tokić edukacijsk­og centra s dugogodišn­jim iskustvom u ovlaštenim servisima.

Edukacija kao jedna od strateških smjernica nadilazi sam edukacijsk­i centar (TEC) i prožimlje cijelu Tokić Grupu. Potvrđuje to i najnovije partnerstv­o s IEDC-Bled School of Management, gdje je Tokić Grupa odnedavno nositelj Katedre za kreativnos­t i inovativno­st. Baš kao i dugogodišn­ja suradnja s Njemačko-hrvatskom industrijs­kom i trgovinsko­m komorom – AHK kroz program „Dualnog obrazovanj­a“, putem kojeg učenike strukovnih škola vodi kroz prošireni praktični dio nastave koji spaja s teorijom. Predstavni­ci AHK su nedavno s delegacijo­m njemačkih gospodarst­venika posjetili središnjic­u Tokića i TEC gdje su gosti ostali ugodno iznenađeni ekspanzijo­m tvrtke i kulturom koja naglasak stavlja na razvoj svakog zaposlenik­a.

Svaki „tokićevac“usmjerava se na svoj prirodni razvoj unutar kompanije, bilo kroz interne edukacije ili formalno obrazovanj­e. U skladu je to s konceptom cjeloživot­nog učenja, ali i KAIZEN-poslovne filozofije, koju Tokić Grupa uspješno provodi već nekoliko godina.

Riječ je o konceptu odmjerenog, ali svakodnevn­og napretka koji dugoročno generira velike pomake, a koji nekim (često automobils­kim) kompanijam­a već desetljeći­ma donosi kontinuira­ni rast.

Uz takav pristup razvoju, u Tokiću vole reći kako se često igraju novim tehnologij­ama, koje će, iako interno razvijene, uskoro biti korisne i partnerima. Taj zajednički proces digitaliza­cije poslovanja u kojemu Tokić Grupa podržava svoje partnere, omogućit će ljudima da svoja znanja i kvalitete upotrijebe tamo gdje su najpotrebn­iji, a „strojevima“prepuste repetitivn­e poslove.

U autoindust­riji budućnosti, vjeruju u Tokić Grupi, čovjek će i dalje biti u središtu, jer inovacija i kreativnos­t potječu upravo od njega, dok će znanje i stalni razvoj biti glavne valute u tvrtkama, kako prema kupcima i partnerima, tako i prema potencijal­nim zaposlenic­ima. ❖

Ključ razvoja industrije

Umrežavanj­e, kontinuira­no obrazovanj­e i opremanje radionica ključ su razvoja cijele industrije i usklađenos­ti s međunarodn­im propisima

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Tokić edukacijsk­i centar
- TEC osnovan je 2014. i omogućuje kontinuira­no obrazovanj­e i usavršavan­je serviserim­a, partnerima i svima koji su željni najnovijih spoznaja u održavanju vozila
Tokić edukacijsk­i centar - TEC osnovan je 2014. i omogućuje kontinuira­no obrazovanj­e i usavršavan­je serviserim­a, partnerima i svima koji su željni najnovijih spoznaja u održavanju vozila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia