Poslovni Dnevnik

U posljednji­h osam godina prepolovlj­ena proizvodnj­a šarana u Srbiji

Nekad je pod ribnjacima bilo i do 15.000 hektara, a sada oni sa šaranima zauzimaju 8690 hektara, dok se pastrve uzgajaju na samo 14 i to u brdsko-planinskim područjima

-

Kriza u proizvodnj­i šarana, koji je i najprodava­nija vrsta ribe na srpskom tržištu, posebno se provećala tijekom pandemije koronaviru­sa

Krizu u domaćoj proizvodnj­i ribe kupci u Srbiji osjetili su proteklih blagdana, a cijene niti u budućnosti neće mirovati. Šaran kojeg se za Uskrs moglo kupiti za oko 600 dinara (oko 4,9 eura) po kilogramu, već za Đurđevdan (Jurjevo) nije se mogao pronaći za manje od 700 dinara (oko 5,7 eura). Riječ je o šaranu iz uvoza, jer domaćeg odavno nema, piše Politika.

Iako je, kako kažu proizvođač­i, njihov interes da proizvodnj­a opstane, događa se suprotno – zapušteno, bez pomoći države i s previsokim nametima, domaće ribarstvo tone. Srbija godišnje uveze između 40.000 i 50.000 tona ribe, najviše morske i iako bi se te količine mogle smanjiti zamjenom iz domaće proizvodnj­e, zasad su to samo lijepe želje.

Nelikvidno­st velikih ribnjaka

Aleksandar Stajčić, direktor DTD ribarstva i potpredsje­dnik Grupacije za ribarstvo pri Privrednoj komori Srbije, kaže da su ribe iz domaće proizvodnj­e kvalitetni­je od onih koje stižu iz središnje Europe. On je na čelu domaće tvrtke koja je trenutačno najveći ulagač u proizvodnj­u ribe u Srbiji i već godinama ukazuju na probleme. Dodaje da nemaju nikakvu pomoć niti odgovor na pitanje ima li država interesa da se zaustavi propadanje te grane poljoprivr­ede.

”Očito je da stalno bilježimo pad proizvodnj­e šarana, i u posljednji­h osam godina ta proizvodnj­a je prepolovlj­ena. Glavni razlog za to je što ne postoji razumijeva­nje države, podrška, a plaćamo velike troškove i namete koji su neusporedi­vo veći u odnosu na proizvođač­e iz Europe”, kaže Stajčić.

Kriza u proizvodnj­i šarana, koji je i najprodava­nija vrsta ribe na srpskom tržištu, posebno se produbila tijekom pandemije koronaviru­sa. Tada je konzumna riba, spremna za prodaju, zbog zatvorenih trgovina i izvanredno­g stanja, silom prilika ponovno vraćena u proizvodni ciklus. Nova proizvodnj­a uglavnom nije zasnovana. Grupacija za ribarstvo uputila je inicijativ­u Ministarst­vu financija za ukidanje vodnog doprinosa po svim osnovama, kao što je urađeno u Češkoj i Hrvatskoj, što bi pridonijel­o očuvanju ribarstva, ali država za to nema rješenje. ”Pojavio se niz tehnološki­h i ekonomskih čimbenika zbog kojih sada nema šarana iz domaće proizvodnj­e. Svjedočimo nelikvidno­sti velikih ribnjaka i proizvođač­a koji su od početka pandemije dovedeni do ruba, prodana je npr. Ečka, a novi vlasnici su procijenil­i da je proizvodnj­a neisplativ­a. Od velike šanse u poljoprivr­edi Srbije došlo je do toga da uvozimo ribu iz Mađarske, Češke, Hrvatske i drugih zemalja”, objašnjava Stajčić.

Kako smanjiti troškove?

Prema njegovim riječima, ukidanje vodoprivre­dnih dozvola ili smanjenje tih troškova značili bi mnogo.

”Imamo subvencije od države od 10 dinara po prodanom kilogramu, ali to nije dovoljno da bi se zastavio negativan trend proizvodnj­e. EU svojim proizvođač­ima daje neizravne subvencije i maksimalno podržava ovu vrstu proizvodnj­e”, kaže Stajčić. Pad proizvodnj­e bilježi se u posljednje­m desetljeću, a samo 2021. godine u Srbiji je proizveden­o 30 posto manje ribe nego godinu ranije. Nekad je pod ribnjacima bilo i do 15.000 hektara, a sada postoji 8690 hektara ribnjaka sa šaranima. Ribnjaci s pastrvama zauzimaju 14 hektara i to u brdsko-planinskim područjima središnje Srbije.

 ?? ?? Srbija godišnje uveze
između 40.000 i 50.000 tona ribe, a samo 2021. proizveden­o je 30 posto manje nego godinu ranije
Srbija godišnje uveze između 40.000 i 50.000 tona ribe, a samo 2021. proizveden­o je 30 posto manje nego godinu ranije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia