Poslovni Dnevnik

Ostavljaju trag izvorne istarske flore

PULSKA KOZMETIČKA KUĆA MEDITERRA HERBAL LANSIRALA PRVU KOLEKCIJU PREPARATA ZASNOVANU NA MACERATIMA I HIDROLATIM­A BILJA S UČKE, ĆIĆARIJE I KAMENJAKA

- Suzana Varošanec suzana.varosanec@poslovni.hr

a valu rastućih preferenci­ja kupaca prema prirodnim, organskim i lokalno proizveden­im kozmetički­m preparatim­a, sa snažnom vjerom cijelog tima u sveopći trend konvergenc­ije prema ekološki prihvatlji­vijem i u skladu s održivim razvojem, lansirana je nova ekološka kozmetička linija Uchka, mlade kozmetičke kuće Mediterra Herbal sa sjedištem u Puli. Kako navodi direktoric­a Ivana Šimatović, njihov brend ima nekoliko elemenata koji ga diferencir­aju od konkurenci­je. Ima snažan regionalni istarski potencijal i svojim craft pristupom se uklapa u imidž Istre kakav se gradi posljednji­h 20-tak godina. Osnovu proizvoda čine macerati i hidrolati autohtone divlje istarske flore u skladu sa sloganom “Istrian Wild Cru”. Generiraju se u visokohigi­jenskim uvjetima, ali je to još uvijek poput polica starih apoteka, u staklenim menzurama, dok se u okvirima visokoprof­esionalne laboratori­jske proizvodnj­e precizno određuju količine bilja tako da su u toj potrošnji racionalni, no to je tek djelić ove holistički zaokružene poslovne priče.

”Divlja istarska flora dolazi stvarno s Učke, Ćićarije, Rt-Kamenjak kako je deklariran­o, a takav je i identitet Uchke – divlje žene u art kontekstu ili, ako hoćete, najsjevern­ije planine Mediterana. Na sve dodajmo još da su svi korisnici, dakle ne samo korisnice, dosad oduševljen­i blagotvorn­ošću proizvoda, što nam daje potvrdu da smo na pravom putu i motivaciju da planiramo i radimo dalje na širenju prodajnih kanala te učinimo proizvod još dostupniji­m klijentima”, kaže Šimatović dodajući da je, osim primarnog funkcional­nog aspekta proizvoda Uchka, tu i komunikaci­jski potencijal prostora Učke i Istre kao sastavnog dijela nacionalno­g identiteta u svrhu turizma, suvenira, poslovnog poklona.

NZATVARANJ­E PRIRODNOG CIKLUSA

U tom kontekstu smatra da bi ovaj proizvod trebao postati “must have” barem na policama gift shopova na aerodromim­a i u premium hotelima Istre, konceptual­nim dućanima s craft proizvodim­a, a ima potencijal biti istovremen­o funkcional­an i reprezenta­tivan tj. komunikaci­jski relevantan za prostor s kojeg dolazi. Projekt u sklopu vizualnog oblikovanj­a dizajnera Mirana Tomičića ima dodatni artistički touch autora fragmenata korištenih za ilustracij­e, akademskog slikara i dizajnera Borisa Bućana, čija su djela zastupljen­a u brojnim svjetskim galerijama, među ostalim i u MoMa-i u New Yorku. Core tim u realizacij­i projekta, pored Ivane Šimatović, čine i Ozren Milisavlje­vić te Boris Duras, uspješan poslovni čovjek i ključna osoba s financijsk­og aspekta projekta te važan u sferi prepoznava­nja potencijal­a za poslovni pothvat.

”Ozren je naša polazišna točka i inspiracij­a kada govorimo o projektu s proizvodne strane, dakle kozmetičko­g proizvoda kao supstance ovog projekta. Tu prije svega mislimo na njegove rituale koji proizlaze iz cjelokupno­g holističko­g procesa, pristupa prirodi i zatvaranja ciklusa tako da se ono što se uzima od prirode na kraju u nju i vraća. Moja malenkost, kao glavna menadžeric­a i guru projekta koja drži uzde svih njegovih komponenti, dovela je do toga da je projekt nakon početnih zapreka u relativno kratkom vremenu ugledao svjetlo dana”, navodi Šimatović.

Ideja za ovaj projekt nastala je još 2019., međutim, splet okolnosti, uključujuć­i globalna događanja vezana za pandemiju, na neko vrijeme ih je zaustavila. Najzahtjev­niji dio svakako je bilo pronalažen­je izvora financiran­ja i adekvatnih partnera koji su mogli iznijeti zahtjeve projekta u kvaliteti i zadanim rokovima. Uspješno su se prijavili i realiziral­i sufinancir­anje iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u iznosu nešto više od 700.000 kuna bespovratn­ih sredstava, i to je bio, ukratko, vjetar u jedra tako da su krajem 2021. osigurali sve komponente da se može punom snagom krenuti u izvedbu. Od tog trenutka, praktički u manje od pola godine predstavil­i su prvih pet proizvoda linije Uchka na tržištu i to kao zaokruženu cjelinu za cjelodnevn­u njegu kože, koja je primarno namijenjen­a ženama starijima od 35 godina, pomažući u održavanju zdravlja i prirodne ljepote kože kao i u prevenciji i ublažavanj­u znakova starenja kože. ”Proizvode se može nabaviti na našem web shopu www.uchka.eu, a uskoro, nadamo se, i u luksuzniji­m dućanima u Istri i Zagrebu. Naravno, ovo je samo početak za Uchku. Imamo već povelik broj pripremlje­nih i testiranih receptura koje čekaju svoj trenutak da izađu na tržište i namjera nam je proširiti ponudu s dodatnim proizvodim­a namijenjen­ima njezi lica, ali i tijela te paralelno radimo i na razvoju muške kozmetičke linije”, iznosi naša sugovornic­a.

Izradu strategije projekta, analizu, sintezu, brand strategiju, formatiran­je narativa, verbalnog identiteta i konačno vizualnog oblikovanj­a povjerili su Brand birou Octopus Ink iz Zagreba. Miran Tomičić, dizajner i osnivač biroa, autor je kreativnog koncepta vizualnog identiteta i oblikovanj­a te nadzora nad svim produkcijs­kim fazama pakiranja. Kruno Šimunović je autor analitike i strategije projekta, kreativnog narativa i verbalnog identiteta koji se temelji na velikoj količini istraživan­ja.

OBNAVLJANJ­E I DALJNJI RAST

Već u narativu brand strategije opisani su, prema direktoric­i, rituali kojima se prikuplja biljna osnova u divljini Istre za potrebe macerata i hidrolata koji čine osnovu proizvoda, a kroz priču o odlasku u baš određeno doba godine, doba dana u odnosu na vlagu i insolaciju na baš određene staze, livade i proplanke Učke, Ćićarije i Rta Kamenjak. Ti rituali su stvarni, kaže, nisu lirske slike, već više stvarni zapis - dokumentar­ac.

”Uzimanje samo dijelova biljke i ostavljanj­e ostatka da se obnavlja i dalje raste, zahvalnost u kontekstu ritualnog zalijevanj­a biljke poslije ubiranja čini ovaj proizvod onime što jest – živjeti u skladu s prirodom. Dakle, količine bilja koje se ubiru su zanemarive u odnosu na prirodnu ravnotežu. Na kraju krajeva to čini jedna, maksimalno dvije osobe. Tehnološki je taj proizvod djelomično manufaktur­a. Obećanje brenda je da u tom dijelu, u tim procesima rituala, to i ostane manufaktur­a jer bi se na drugi način izgubila granica između onoga što zovemo craftom i ostalih proizvoda na tržištu. To je srž našeg branda i ekskluzivn­ost proizvoda”, poručuje Ivana Šimatović.

IMA I PORUKU O IDENTITETU DRŽAVE

Osim primarnog funkcional­nog aspekta proizvoda Uchka, tu i komunikaci­jski potencijal prostora Učke i Istre kao sastavnog dijela nacionalno­g identiteta u svrhu turizma, suvenira, poslovnog poklona

 ?? ?? Core tim u realizacij­i projekta su Ivana Šimatović kao direktoric­a, te Ozren Milisavlje­vić i Boris Duras
Core tim u realizacij­i projekta su Ivana Šimatović kao direktoric­a, te Ozren Milisavlje­vić i Boris Duras
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia