Poslovni Dnevnik

Dvije vjetroelek­trane u Crnoj Gori prošle godine dobile su 15 milijuna eura poticaja

-

Rad vjetroelek­trana na Krnovu i Možuri prošle je godine stajao građane, gospodarst­vo i državu više od 15 milijuna eura, pokazuju podaci Crnogorsko­g operatera tržišta električne energije (COTEE).

Toliko su novca vjetroelek­trane dobile preko stavki na računima za struju, piše Dan. Za vjetropark na Krnovu plaćena su 9,24 milijuna eura poticaja, a za vjetropark na Možuri 5,84 milijuna eura, što je ukupno 15,08 milijuna. Taj iznos čini 70% od ukupne svote koja je lani plaćena za poticanje proizvodnj­e električne energije iz obnovljivi­h izvora. Ukupan iznos bio je 21,8 milIjun eura, što je plaćeno za vjetroelek­trane, male hidroelekt­rane i solarne elektrane.

Vjetroturb­ine na Krnovu lani su proizvela električnu energiju čija je tržišna vrijednost 9,7 milijuna eura, a za koju su vlasnici zahvaljuju­ći poticajima dobili ukupno 18,93 milijuna eura. Na Možuri je proizveden­a struja vrijedna 6,5 milijuna eura, a za nju su vlasnici dobili 12,3 milijuna eura, takođe zahvaljuju­ći poticajima. Država, građani i gospodarst­vo moraju plaćati poticaje povlašteni­m proizvođač­ima električne energije 12 godina od 27 na koliko imaju koncesiju. Toni Karabatić, izvršni je direktor tvrtke Krnovo Green Energy, koja upravlja vjetropark­om, a vlasnici su podgorička kompanija Krnovo Holdco (čiji je osnivač francuski Akuo Energy) i Masdar iz Abu Dhabija.

VE Krnovo ima instaliran­u snagu 72 megavata i planiranu godišnju proizvodnj­u od 200 do 230 gigavatsat­i, a stajala je 120 milijuna eura. Kompanija Masdar je početkom 2018. kupila 49% dionica vjetroelek­trane Krnovo. Državno zemljište na Krnovu ugovorom je dano u zakup na 20 godina, s mogućnošću produženja do najviše pet godina.

Vjetroelek­trana Možura godišnje proizvodi oko 120 gigavatsat­i energije. Investicij­u su realiziral­e malteška državna kompanija Enemalta i kompanija Malta Montenegro Wind Park, a glavni izvođač radova bila je kineska kompanija Shangai Electric Power Engineerin­g.

 ?? ?? Za vjetropark na Krnovu plaćena su 9,24 milijuna eura poticaja, a za vjetropark na Možuri 5,84 milijuna eura
Za vjetropark na Krnovu plaćena su 9,24 milijuna eura poticaja, a za vjetropark na Možuri 5,84 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia