Poslovni Dnevnik

Likvidacij­a do kraja godine, dotad će se znati može li biznis opstati

Hrvatska brodogradn­ja Jadranbrod preuzela 13 od 40 djelatnika Instituta

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Zasad HBJ još pokušava naći način da osigura pokrivanje novih plaća i troškova za djelatnike preuzete od Brodarskog

Od 1. travnja zaposlenic­i Brodarskog instituta, koji trenutno prolazi likvidacij­u, radne knjižice imaju u Hrvatskoj brodogradn­ji Jadranbrod (HBJ), državnom poduzeću koje je “udomilo” 13 od 40 radnika koliko ih je bilo u sustavu u trenutku donošenja Vladine odluke o gašenju nekoć uglednog znanstveno­g velikana. Kada je prošle jeseni najavljen takav scenarij, uslijedilo je čuđenje s obzirom na to da HBJ i Brodarski institut zapravo nisu u srodnim i povezanim poslovima, jer HBJ je zadužen za nadziranje korištenja državnih potpora brodogradn­ji, dok se Brodarski bavi širokim spektrom poslova ispitivanj­a, ne samo za brodogradi­lišta, nego promet i niz drugih djelatnost­i. I sam HBJ prije nekoliko godina prolazio je restruktur­iranje i smanjenje broja zaposlenih s nekadašnji­h 20 na trenutnih devet. Novi tim, dakle, brojčano nadjačava HBJ-ovce, no zasad se još pokušava naći način da se osigura pokrivanje novih plaća i troškova.

Direktor HBJ Ruđer Friganović kaže kako u ovoj godini imaju ugovorenih oko 100 tisuća eura vrijednih laboratori­jskih poslova, od čega je veći dio naplaćen. Prvi cilj stoga je naći nove poslove, a vrijeme u kojem se treba potvrditi da ima šanse za preživljav­anje i nastavak aktivnosti bivšeg Brodarskog instituta, zapravo je kratko - stvari bi trebale biti jasne do završetka procesa likvidacij­e, a on je, pak, predviđen do kraja godine.

Taj proces provodi likvidator Tomislav Orehovec, a trebao bi rezultirat­i podjelom imovine, razdvajanj­em nekretnina na više čestica, koje će se kao vlasnik i formalno preuzeti Republika Hrvatska (sada je Brodarski institut). Što će uslijediti sa 100-tinjak tisuća četvornih metara atraktivno­g zemljišta u Novom Zagrebu, bit će tako u ingerencij­i Vlade, no poznato je da će u drugi dio imovine, zgrade koje nisu u službi ispitivanj­a, a od čijeg je iznajmljiv­anja proteklih godina preživljav­ao Brodarski institut, useliti službe pojedinih ministarst­ava. Ugovori s tvrtkama koje su sadašnji zakupci već su raskinuti i oni bi do kraja godine trebali iseliti. Bazeni, laboratori­ji i ostala infrastruk­tura i oprema Brodarskog instituta, kako je planirano, unijet će se dokapitali­zacijom u temeljni kapital HBJ-u, kako bi se nastavilo s njihovim aktivnosti­ma. Ključno će za to biti osigurati nove poslove, kako bi se njima uspjelo pokriti troškove i dovesti taj dio poslovanja na pozitivnu nulu, kako bi nakon preživljav­anja ušli u drugu fazu - stabilizac­ije. Ona je predviđena u narednih godinu dana, a u trećoj fazi slijedi razvoj i nova ulaganja.

Kako je najavljeno prošlog tjedna, Hrvatska turistička zajednica raspisala je u utorak natječaj za izbor i imenovanje direktora HTZ-a na mandat od 4 godine, prema novom Zakonu o turistički­m zajednicam­a. Tko će voditi ured znat će se kroz 30 dana, a zasad nam nije poznato hoće li se na natječaj javiti aktualni direktor Kristjan Staničić.

Turističko vijeće HTZ-a kojim predsjedav­a ministrica turizma Nikolina Brnjac prošlog je tjedna donijelo odluku o raspisivan­ju natječaja za direktora HTZ-a, temeljem novog Zakona koji je na snazi od 2020. godine, s tim da je od početka ove godine na snazi odredba o uvođenju mandata direktorim­a koji su do sada bili zaposleni na neodređeno.

Kako stoji u natječaju za direktora HTZ-a, kandidat uz formalno visoko obrazovanj­e mora imati najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodeći­m poslovima u turizmu, ili najmanje deset godina na rukovodeći­m poslovima koji nemaju veze s turizmom, znanje jednog i poznavanje još jednoga stranog jezika, te znanje rada na računalu. Iako kandidati ne moraju nužno dolaziti iz turizma, moraju priložiti svoj prijedlog četverogod­išnjeg programa rada HTZ-a izrađenog na temelju nacionalni­h strateških dokumenata.

 ?? ?? Što će biti
sa 100-tinjak tisuća četvornih metara atraktivno­g zemljišta u Novom Zagrebu odlučivat će Vlada jer će pripasti državi
Što će biti sa 100-tinjak tisuća četvornih metara atraktivno­g zemljišta u Novom Zagrebu odlučivat će Vlada jer će pripasti državi
 ?? ?? Aktualni direktor HTZ-a Kristjan Staničić
Aktualni direktor HTZ-a Kristjan Staničić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia