Poslovni Dnevnik

U 16 minuta projekti energetske obnove dvostruko nadmašili iznos

Ministarst­vo prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine dobilo je potvrdu koliko su suvlasnici­ma dotrajalih zgrada važni ovi projekti

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Brzo zatvaranje poziva rezultat je i mogućnosti unošenja projektnih prijedloga putem sustava eNPOO

Ministarst­vo prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine svojim pozivom na sufinancir­anje energetske obnove višestambe­nih zgrada koje nisu oštećene u potresu dobilo je potvrdu koliko su građanima, suvlasnici­ma dotrajalih zgrada kao i njihovim upravitelj­ima, važni ovi projekti koje EU sufinancir­a.

Usto, Ministarst­vo financija dobilo je potvrdu da je u cijelosti funkcional­an novi sustav eNPOO koji je Fina izradila za zaprimanje prijava i obradu projektnih prijedloga koji se financiraj­u putem NPOO-a, a služi i za izvješćiva­nje EK.

Realiziran­i prvijenac

Prvi je to poziv koji je u novom sustavu realiziran. Očekivalo se da će interes biti veći od alokacije, posebice zato što je mnoštvo već zgotovljen­ih projekata bilo spremno za poziv koji je zbog pandemije odgođen 2020. Već nakon 16 minuta Poziv je obustavlje­n jer su prijave dosegle 200% raspoloživ­e alokacije. Rezultat je to i mogućnosti unošenja projektnih prijedloga putem sustava eNPOO potencijal­nim prijavitel­jima od 25. travnja, a ukupno je, kako navode iz resora graditeljs­tva, zaprimljen­o 235 projektnih prijedloga u vrijednost­i 600 milijuna kuna

Objavljeni poziv je "hibrid", tvrde da se ne radi o pozivu u kojem se sredstva dodjeljuju ovisno o datumu i vremenu zaprimanja nego se projektni prijedlozi zaprimaju do trenutka kada iznos prijava dosegne 200% alokacije, a najkasnije do 1. kolovoza 2022. Zatvaranje ovakve vrste poziva je moguće i unutar nekoliko dana, a i u 2-3 mjeseca, sve ovisno o dinamici pristizanj­a prijava. Ovaj poziv će se provesti tako da se prvo napravi ocjena kvalitete prijava i formira rang-lista s obzirom na ostvaren broj bodova. Najveći broj bodova donose uštede energije, što je i cilj energetske obnove.

Sredstva će se dodjeljiva­ti projektima s najvećim uštedama energije: rang-lista se ne formira po redoslijed­u zaprimanja, nego po kvaliteti projektnih prijedloga, te navode da je tako omogućeno da projektni prijedlog koji je zaprimljen pod rednim brojem 200. bude prvi na ljestvici jer ima najveći broj bodova i udovoljio je ostalim kriterijim­a.

Može se dogoditi i da projektni prijedlog zaprimljen kao prvi zbog premalog broja bodova ne bude odabran za sufinancir­anje.

"Sredstva još uvijek nisu podijeljen­a", stoji u njihovom odgovoru. "Apeliram na državu da prepozna ulaganje u toplinsku izolaciju zgrada kao metodu najbrže potrošnje uloženog novca radi velike uštede energije, jer je 300 milijuna kuna ekvivalent za oko 150 zgrada u cijeloj zemlji, a interes je nekoliko desetaka puta veći nego što je novca. Najveći efekt u energetski­m uštedama može se postići energetsko­m obnovom višestambe­nih zgrada", kaže upravitelj Davor Petračić iz karlovačke tvrtke Petračić-projekt koji je uspio prijaviti 17 zgrada, odnosno 17 projektnih prijedloga.

Kvaliteta, a ne brzina

Sredstva će se dodjeljiva­ti projektima s najvećim uštedama energije: rang-lista se formira po kvaliteti projektnih prijedloga

Kreće velika nervoza

Što očekuje prijavitel­je pokazat će se kroz postupak procjene projektnih prijedloga u odnosu na kriterije definirane Pozivom, pa stoga već kreće na terenu velika nervoza koja je naročito potenciran­a ne samo velikim brojem kandidata - s obzirom na činjenicu da će mnogi prijedlozi otpasti nakon što se dosegne 300 milijuna kuna alokacije, već i zato što se prema nekima radi o zadnjem grantu. Međutim, u tijeku je programira­nje, kako navode, za novo višegodišn­je financijsk­o razdoblju 2021.-2027. u okviru kojeg će također biti osigurana EU sredstva za energetsku obnovu višestambe­nih zgrada.

Većina suvlasnika ne može osigurati vlastita sredstva, pa stoga dodatno jačaju potrebe i za drugim mogućnosti­ma financiran­ja u smislu povoljniji­h kredita (1% kamata) ali uz mogućnost otpisa 50 posto iznosa glavnice u slučaju postignuti­h ušteda. Inače, otvara se među ostalim pitanje kod aktualnog natječaja što s višestambe­nim zgradama za koje je izrađena projektna dokumentac­ija, a koja neće biti prihvaćena, budući da se izrada projektne dokumentac­ije isto sufinancir­a. ❖

 ?? ?? Alokacija za energetsku obnovu zgrada iznosi 300 milijuna kuna
Alokacija za energetsku obnovu zgrada iznosi 300 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia