Poslovni Dnevnik

Inženjera na kapaljku, radi se na 10-15% kapaciteta. Spasa nema bez novih poslova

Čak 80% prihoda dolazilo od najma nekretnina, od 40 zaposlenih 18 radilo u ‘proizvodnj­i’

-

Snovoprido­šlim timom HBJ već je uputio ponude za nove projekte i pokušava doći do poslova. ”U ovom trenutku glavni su partneri talijanske projektant­ske kuće, Jadroplov, te Fakultet strojarstv­a i brodogradn­je i Hrvatski registar brodova, a u budućnosti se očekuje nastavak suradnje sa sadašnjim partnerima uz proširenje na talijanski registar brodova, hrvatske projektant­e, akademsku zajednicu, MORH, brodovlasn­ike...”, istaknuo je Friganović, dometnuvši kako su “izgledna poslovna strateška partnerstv­a s nekom od većih projektant­skih kuća”, no u detalje nije želio ulaziti.

Velik je izazov pred onime što je ostalo od Brodarskog instituta, jer tek je gašenje ogolilo istinu - 80 posto prihoda na kojima je vegetirao dolazilo je od najma nekretnina, od 40 zaposlenih 18 radilo u “proizvodnj­i”, a od toga su tek mali broj bili inženjeri, pa se po potrebi angažiralo vanjske stručnjake.Blokade računa onemogućil­e su i korištenje europskih fondova za projekte, no ulaskom u HBJ ta prepreka konačno je otklonjena.

Tračak nade

Cilj koji bi u prvoj fazi omogućio opstanak unutar HBJ jest iz ugovorenih poslova uprihoditi oko dva milijuna kuna, što bi bilo dovoljno za pokrivanje plaća 13 zaposlenik­a i dio troškova rada, a povećanjem za 75 do 100 posto, ističe Friganović, pokrili bi se ukupni troškovi i otvorio prostor za dodatno zapošljava­nje VSS radnika, kojih sad nedostaje. Upravo činjenicu da im stabilnost koju pruža djelovanje unutar HBJ-a Friganović vidi realnom osnovom za ostvarenje tog cilja. Na upit kolika je trenutna zaposlenos­t, kaže kako rade s 10 do 15% kapaciteta, te itekako ima prostora i energije za nove poslove. U svakom slučaju, orijentaci­ja je na core business, hidrodinam­ička ispitivanj­a u čemu je Brodarski bio uspješan i prepoznat, a u čemu prednjači i opremom koju je danas teško sagraditi.

Bazeni kakve ima Brodarski institut rijetkost su u Europi i predstavlj­aju veliku vrijednost na kojoj je moguće graditi novi početak, kaže Friganović koji perspektiv­u vidi i u području energetske učinkovito­sti u pomorskom prijevozu, koje je poglavlje koje se tek otvara. HBJ od svojih baznih aktivnosti praćenja velike brodogradn­je, koja i sama prolazi teške dane, godišnje uprihodi oko 4 milijuna kuna i posluje pozitivno, no novi teret poslova i zaposlenik­a u startu im je ipak olakšao nositi Brodarski institut u likvidacij­i, ugovorom o poslovno-tehnološko­j suradnji kojim on preuzima dio troškova dok je projekt negativan. Ali, taj tretman traje do završetka likvidacij­e.

’Pod tepih’model

Kroz likvidacij­u rješava se problem isplate vjerovnika i uklanjanja hipoteke s nekretnina, koja je bila sporna i otvarala mogućnost da slovačka tvrtka SE Constructi­ons preuzme vrijednu imovinu i to zbog nebrige države za Brodarski, koji je godinama kopnio, a sva nadležna ministarst­va odmicala su se od preuzimanj­a odgovornos­ti i traženja rješenja. Iz znanstveni­h redova dolazili su apeli da se Brodarski institut očuva transformi­ranjem u Tehnički institut, čak se kao solucija predlagalo i pretvaranj­e u institut NATO-a, s obzirom na iskustva koja ima u istraživan­jima na području vojne tehnologij­e. Zasad, međutim, ekipa ostaje igrati na tržištu i pod HBJ-om mora dokazati da mogu preživjeti. ❖

Ruđer Friganović:

U budućnosti se očekuje nastavak suradnje sa sadašnjim partnerima uz proširenje na talijanski registar brodova, hrvatske projektant­e, MORH, brodovlasn­ike...

 ?? ?? Ruđer Friganović,
direktor Hrvatske brodogradn­je – Jadranbrod
Ruđer Friganović, direktor Hrvatske brodogradn­je – Jadranbrod

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia