Poslovni Dnevnik

’Sudbonosna’ skupšina dioničara Đure Đakovića 23. lipnja

-

Glavna skupština dioničara kojom starta realizacij­a programa restruktur­iranja Đure Đakovića uz učešće države i češkog ulagača DD Acquisitio­n sazvana je za 23. lipnja. Shodno programu koji je odobren u od Europske komisije, prvi korak bit će pojednosta­vljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka iz prethodnog razdoblja s 203,06 milijuna na 2,03 milijuna kuna. Smanjenje će se provesti prepolavlj­anjem nominalnog iznosa dionice s 20 na 10 kuna, a potom slijedi smanjenje iznosa redovne dionice ispod zakonski propisanog minimuma na 0,20 kuna, koje se potom spaja u odnosu 50 naprama 1, a nominalna vrijednost nove dionice bit će 10 kuna.

Idući korak bit će povećanje temeljnog kapitala, i to unošenjem 101 milijun kuna koje od tvrtke potražuje država. To povećanje kapitala provelo bi se uz isključenj­e prava prvenstva ostalih dioničara pri upisu novih dionica.

Korištenje iznimke od obveze objave ponude za preuzimanj­e odobrila je i Hanfa, a uprava u pozivu za skupštinu objašnjava kako se korištenju prava na iznimku od izrade prospekta i isključenj­a prava postojećih dioničara na upis novih dionica pristupilo radi provođenja programa restruktur­iranja.

Njime je inače predviđeno i da u idućim koracima slijedi novo smanjenje temeljnog kapitala, radi pokrića gubitaka spajanjem 2 u 1 dionicu, te novo povećanje temeljnog kapitala, ulaganjem DD Acquisitio­na u novcu i pravima ukupno 227 milijuna kuna. Te dvije točke naći će se na narednoj skupštini, nakon što dioničari odluče o prvom koraku u kojemu gube vlasničku snagu, a odlučivat će dioničari koji budu upisani u SKDD-u 2. lipnja.

 ?? ?? Prvi korak je pojednosta­vljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka s 203,06 milijuna na 2,03 milijuna kuna
Prvi korak je pojednosta­vljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka s 203,06 milijuna na 2,03 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia