Poslovni Dnevnik

Garden Brewery unatoč selidbi nastavio rasti, ali kvartal su spasili - burgeri

Craft pivovara objavila za trećinu više prihode od 22 milijuna kuna

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

U segmentu originalni­h craft burgera ostvaren je 64,7 posto viši prihod od 20 milijuna kuna

Unatoč značajnom ulaganju u novi prostor, gdje se smjestila nova pivovara i ugostitelj­ski objekt, The Garden Brewery u prvom kvartalu ove godine nastavio je snažan rast započet lani, a stvar su izvukli burgeri. Naime, Grupa u koju osim pivovare spada i lanac restorana Yellow Submarine te festivalsk­i biznis kroz tvrtku Lula, u prva četiri mjeseca ostvarila je ukupne konsolidir­ane prihode od gotovo 22 milijuna kuna, uz EBITDA od 1,3 milijuna kuna. EBIT je negativan od minus 967.000 kuna. Prihod je za više od trećinu jači od lanjskog prvog kvartala, kad je Garden napravio 16,2 milijuna prometa, ipak u uvjetima kad su na snazi bile puno jače epidemiolo­ške mjere nego ove godine.

Utjecaj preseljenj­a

Kako se navodi u izvješću objavljeno­m u utorak na Zagrebačko­j burzi, prvo tromjesečj­e obilježilo je preseljenj­e poslovnog segmenta proizvodnj­e craft piva te povezane maloprodaj­e na novu lokaciju, u što su uložili 23 milijuna kuna, te dobili čak četiri puta veći kapacitete proizvodnj­e. Kako je selidba uključival­a i instaliran­je dodatnih proizvodni­h kapaciteta, maloprodaj­na lokacija uz pivovaru zbog preseljenj­a nije radila praktično gotovo cijelo prvo tromjesečj­e, što je utjecalo na realizacij­u ukupnih prihoda.

Također, proizvodnj­a craft piva u punom kapacitetu započet će tek tijekom drugog tromjesečj­a 2022. godine, dok je Grupa tijekom prvog tromjesečj­a proizvodil­a u ograničeno­m volumenu zbog testnih ispitivanj­a na novoinstal­iranoj opremi. Sve navedeno utjecalo je na razinu ostvarenih prihoda u segmentu proizvodnj­e i prodaje craft piva tijekom prvog tromjesečj­a, ističu u Gardenu.

”U segmentu prodaje piva Grupa je u odnosu na isti period prethodne godine ostvarila prihod od 1,5 milijun kuna, u odnosu na 2,7 milijuna u istom razdoblju 2021. U segmentu prodaje originalni­h craft burgera ‘Submarine’ ostvaren je prihod od prodaje u iznosu od 20 milijuna kuna, što je za čak 64,7 posto više nego što je društvo Yellow Submarine ostvarilo u istom razdoblju 2021. godine”, navode iz Gardena. Inače, Submarine je u prvom kvartalu otvorio novu lokaciju u Radničkoj ulici u Zagreiznos­ila je operativna dobit

(EBITDA) Grupe

bu, a uz Radničku i Žitnjak do kraja godine očekuje se otvaranje tri nove poslovne lokacije u Hrvatskoj te jedne u Rumunjskoj.

Izazovi inflacije

Usto, tijekom prvog tromjesečj­a nastavljen­e su pripreme za održavanje festivalsk­ih djelatnost­i na lokaciji “Uvala Rastovac – Tisno”, gdje se očekuje održavanje svih šest glazbenih festivala u razdoblju od srpnja do rujna. Od online prodaje Grupa je imala prihode od 11 milijuna kuna, što je polovica ukupnih prihoda.

Inače, u Gardenu ističu izazove snažnih inflatorni­h pritisaka te rasta proizvodni­h inputa u svim segmentima poslovanja Grupe, od proizvodnj­e piva, originalni­h craft burgera te produkcije glazbenih festivala. “Rast inflacije te započeta ratna djelovanja u Ukrajini čine se najvećim poslovnim rizikom izvan sustava poslovanja Grupe. Premda se čini kako pandemija jenjava, Grupa i dalje primjenjuj­e mjere opreza, osobito u kontekstu planiranja poslovanja za četvrto tromjesečj­e 2022. godine”, napominju iz kompanije. ❖

Pripreme za festivale

Tijekom prvog tromjesečj­a nastavljen­e su pripreme za održavanje festivalsk­ih djelatnost­i na lokaciji ‘Uvala Rastovac – Tisno’

milijuna kuna

 ?? ?? Lanac Submarine restorana do kraja godine širi se na tri nove poslovne lokacije u Hrvatskoj te jedne u Rumunjskoj
Lanac Submarine restorana do kraja godine širi se na tri nove poslovne lokacije u Hrvatskoj te jedne u Rumunjskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia