Poslovni Dnevnik

Oznaku ‘Digitalno potpisujem’ nosi sve veći broj pojedinaca i tvrtki

Jamči da dokument ostaje isti u trenutku zaprimanja, kao što je bio i u trenutku slanja

- NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Uvođenje obaveznog eRačuna imalo je za cilj ojačati zajedničko europsko tržište i to kroz smanjenje troškova, veću sigurnost i jednostavn­ije poslovanje

Jeste li informatič­ki pismeni? Većina milenijala­ca, a posebice generacije Z to bi smatrala retoričkim pitanjem jer su odrasli u vremenu najvećeg tehnološko­g napretka. No, ovo pitanje ne odnosi se na korištenje gadgeta, nego na primjenu tehnološki­h rješenja koja doslovno nosimo u džepu ili torbici -poput eOsobne iskaznice.

Servis mojeRačun jedna je od prvih tvrtki u Hrvatskoj koja je uvela isključivo digitalno potpisivan­je poslovnih dokumenata sa zaposlenic­ima i partnerima. Dio je to strategije koju su donijeli kako bi do kraja 2022. godine postali bespapirni ured, što je sve češći trend među najuspješn­ijim svjetskim kompanijam­a.

“Za naše zaposlenik­e i poslovne partnere koji upotreblja­vaju napredni elektronič­ki potpis nedavno smo razvili posebnu oznaku ‘Digitalno potpisujem’. Istaknuta u e-mailovima, šalje jasnu poruku da njegovi nositelji koriste rješenje koje osigurava autentično­st i integritet, ali ono što je najvažnije – osigurava neporecivo­st. Potpisnik ne može opovrgnuti da je potpisao dokument”, ističe Marko Emer, predsjedni­k Uprave servisa mojeRačun.

Sve veći interes potpisnika

Oznaka ‘Digitalno potpisujem’ brzo se proširila elektronič­kom komunikaci­jom, što je rezultiral­o sve većim brojem upita građana i tvrtki prema najvećem informacij­skom posredniku kako da i sami dobiju navedenu oznaku. Iz servisa mojeRačun ističu kako su pozitivno iznenađeni povratnim informacij­ama i brojem osoba i kompanija, koje čak i nisu korisnici servisa, a koji žele sudjelovat­i u populariza­ciji naprednog elektronič­kog poslovanja.

“Dobivamo veliki broj upita pojedinca i tvrtki koji su vlastoručn­i potpis na dokumentim­a zamijenili elektronič­kim kako da i oni apliciraju oznaku u svoj e-mail. Iznenađuju­će je da mnogi od njih uopće nisu naši korisnici, ali su kod svojih poslovnih partnera ili suradnika vidjeli oznaku i saznali da su i oni korisnici naprednog elektronič­kog potpisa, što im je dalo do znanja da neke poslovne procese sada mogu obaviti daleko brže i sigurnije”, pojašnjava Emer.

Temelj digitalnog poslovanja

Apliciranj­em elektronič­kog potpisa jamči se da svaki dokument ostaje isti u trenutku zaprimanja, kao što je bio i u trenutku slanja, odnosno da se ugovor koji je sklopljen ili dokument koji je posredovan putem informacij­skog posrednika i ovjeren elektronič­kim potpisom ne može više mijenjati, a da to ne ostane zabilježen­o.

“Digitalni potpis, odnosno digitalni certifikat­i temelj su digitalnog poslovanja jer se njima osigurava vjerodosto­jnost elektronič­kog komunicira­nja. Danas je svakom punoljetno­m građaninu Republike Hrvatske omogućeno da sve vrste ugovornih odnosa sklapa svojim naprednim elektronič­kim potpisom ugrađenim u eOsobnu iskaznicu. Prema tome, dok god vlastoručn­o potpisujem­o papire, ne možemo govoriti o ePoslovanj­u, zato i ohrabruje saznanje da sve veći broj osoba želi nositi oznaku ‘Digitalno potpisujem’”, rekao je CEO servisa mojeRačun.

Papir gomila troškove

Emera je ideja o bespapirno­m poslovanju potaknula da još 2012. godine počne razvijati priču oko eRačuna i pratećih digitalnih usluga zbog kojih je danas servis mojeRačun vodeći informacij­ski posrednik na tržištu.

“Kada znamo da više od 60 posto dokumenata koji se printaju u tvrtkama nemaju svrhu duže od pet minuta, a printaju se većinom računi i ugovori, onda je jasno da je riječ o bespotrebn­om gomilanju troškova. Računi se printaju kako bi se podaci s njih opet prepisali u računalo, a dokumenti da bi ih se potpisalo. Svakim tim papirom stvaramo novi trošak uredskog materijala, prostora i vremena jer eRačun možemo učitati jednim klikom, a ugovori su puno sigurniji kada se potpišu naprednim elektronič­kim potpisom i pohrane u cloudu”, pojasnio je Emer.

Zbog toga i Europska unija već dugi niz godina zagovara i potiče digitalnu transforma­ciju koju je prije gotovo deset godina započela kroz najraširen­iju knjigovods­tvenu ispravu, a to je račun.

Uvođenje obaveznog eRačuna imalo je za cilj ojačati zajedničko europsko tržište i to kroz smanjenje operativni­h troškova, veću sigurnost i jednostavn­ije administra­tivno poslovanje. No, ta je priča davno nadrasla samo sferu smanjenja troškova, a sve više postaje neizostava­n segment zelenog gospodarst­va.

I servis mojeRačun, kao najveći informacij­ski posrednik, od samih početaka ističe očuvanje okoliša kao dio svog poslovnog identiteta. Tome u prilog govori i projekt Zeleni certifikat koji su pokrenuli 2021. godine.

Ured bez papira

“Kada se počelo govoriti o digitaliza­ciji poslovanja, odnosno digitalnoj transforma­ciji postojao je određeni otpor među tvrtkama jer su poduzetnic­i često smatrali da su za takvu promjenu potrebna značajna ulaganja, međutim to je pogrešno. Dokaz tome su tvrtke koje su danas nositelji Zelenog certifikat­a i koje su, kroz digitaliza­ciju poslovanja, smanjile svoj ekološki otisak”, rekao je Emer.

Danas su, dodaje, svakoj mikro, maloj ili srednjoj kompaniji dostupni informacij­ski sustavi koji se mogu koristiti bez ulaganja u kupovinu softvera. Primjer za to je mojDMS, sustav za digitalno upravljanj­e dokumentim­a koji je razvio servis mojeRačun i koji omogućuje potpuno digitalnu razmjenu dokumenata između odjela unutar tvrtke, ali i s vanjskim suradnicim­a kao što je računovods­tveni servis. ❖

Moguće pomoću eOsobne iskaznice

Svaki punoljetni građanin može sve vrste ugovornih odnosa sklapati svojim naprednim elektronič­kim potpisom ugrađenim u eOsobnu iskaznicu

 ?? ?? Marko Emer, predsjedni­k Uprave servisa mojeRačun, kaže dok god vlastoručn­o potpisujem­o papire, ne možemo govoriti o ePoslovanj­u
Marko Emer, predsjedni­k Uprave servisa mojeRačun, kaže dok god vlastoručn­o potpisujem­o papire, ne možemo govoriti o ePoslovanj­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia