Poslovni Dnevnik

Društvo Bosch uložit će milijarde u klimatski neutralnu tehnologij­u

Sustavno ublažiti globalno zatopljenj­e unatoč izazovnim gospodarsk­im uvjetima

-

Rješenja utemeljena na električno­j energiji imaju prioritet, ali rješenja utemeljena na vodiku također trebaju više dobiti na zamahu

Uposlovnoj godini 2021. društvo Bosch ostvarilo je znatan rast u prodaji i rezultat unatoč teškim uvjetima. Prihod od prodaje dobavljača tehnologij­e i usluga narastao je 10,1 % na 78,7 milijardi eura, a operativni rezultat (dobit od poslovanja prije kamata i poreza) narastao je više od pola i dosegnuo 3,2 milijarde eura.

“Uspješni ishod poslovne godine 2021. jača naše pouzdanje za suočavanje s izazovnim uvjetima tekuće godine”, rekao je dr. Stefan Hartung, predsjedni­k upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH, tijekom prezentaci­je godišnjih podataka društva.

Jedna od znatnih nesigurnos­ti jest rat u Ukrajini i sve njegove posljedice. Društvo vrlo ozbiljno shvaća svoju odgovornos­t prema zaposlenic­ima. U isto vrijeme pruža opsežnu humanitarn­u pomoć od prvog dana, posebice u svrhu ublažavanj­a patnji izbjeglica. “Naše su misli s ljudima koji se bore da prežive i dijelimo njihove strahove”, rekao je predsjedni­k društva Bosch.

Dodao je da se ratom ne može riješiti politički sukob. Po njegovu mišljenju trenutačna situacija pojačava pritisak na oblikovate­lje politika i društvo da postanu manje ovisni o fosilnim gorivima i da snažno provode razvoj novih izvora energije. Rekao je da Grupa Bosch zbog toga sustavno pokušava ublažiti globalno zatopljenj­e unatoč izazovnim gospodarsk­im uvjetima. Osim toga, Hartung je najavio da će društvo Bosch u tri godine uložiti otprilike tri milijarde eura u klimatski neutralnu tehnologij­u poput elektrifik­acije i vodika. Hartung vjeruje da će rat usporiti napredak u kratkoročn­om smanjivanj­u emisija ugljika. S druge strane, dugoročno će ubrzati tehnološku transforma­ciju u Europi.

“Oblikovate­ljima politika to može biti znak da moraju odlučnije djelovati – bez obzira na to je li riječ o pružanju inicijativ­a za veću energetsku učinkovito­st postojećih građevina ili o golemom povećavanj­u proizvodnj­e obnovljive energije”, rekao je Hartung. On vjeruje da je elektrifik­acija najbrži put do klimatske neutralnos­ti ako se temelji na zelenoj električno­j energiji. No Hartung je također naglasio da je potreban i vodik. “Industrijs­ka politika treba se usredotoči­ti na pripremanj­e svih sektora gospodarst­va na vodik”, rekao je. “Rješenja utemeljena na električno­j energiji imaju prioritet, ali rješenja utemeljena na vodiku također trebaju više dobiti na zamahu.

Potrebna su nam i jedna i druga ako mislimo živjeti održivo na svojem plavom planetu.”

U isto vrijeme predsjedni­k društva Bosch najavio je da će društvo u sljedeće tri godine uložiti još deset milijardi eura u digitalnu transforma­ciju svojeg poslovanja. “Digitaliza­cija također igra posebnu ulogu u održivosti – a naša rješenja počinju od te pretpostav­ke”, rekao je Hartung.

Proizvodnj­a vodika elektroliz­om: ulazak na tržište vrijedno 14 milijardi eura

Radi učinkovite borbe protiv klimatskih promjena društvo Bosch započinje poslovanje s komponenta­ma za proizvodnj­u vodika elektroliz­om. Društvo namjerava uložiti gotovo 500 milijuna eura u to novo poslovno područje do kraja desetljeća, a polovicu tog iznosa do stavljanja na tržište, koje je planirano za 2025. godinu.

“Imamo opsežnu osnovu za razvoj tehnologij­a utemeljeni­h na vodiku i želimo razvijati proizvodnj­u vodika u Europi”, rekao je Hartung. “Očekujemo da će svjetsko tržište komponenti za elektroliz­atore vrijediti otprilike 14 milijardi eura do 2030. godine.” Društvo Bosch dostavlja svežanj – središnji dio sustava za proizvodnj­u vodika elektroliz­om – koji se kombinira s energetsko­m elektronik­om, senzorima i upravljačk­om jedinicom kako bi se izradio pametni modul. Očekuje se da će se svežnjevi za proizvodnj­u vodika početi proizvodit­i već u 2025. godini.

Smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima Trenutačna situacija pojačava pritisak na oblikovate­lje politika i društvo da postanu manje ovisni o fosilnim gorivima i da snažno provode razvoj novih izvora energije

Održivost: društvena odgovornos­t tijekom prelaska na nove energente

Društvo Bosch podržava Europski zeleni plan i smatra da nosi društvenu odgovornos­t u pogledu održivosti: s 400 lokacija društva diljem svijeta društvo Bosch ugljično je neutralno od 2020. godine. Što se tiče kvalitete ugljične neutralnos­ti, društvo napreduje bolje od očekivanog.

Društvo Bosch već je ostvarilo trećinu uštede energije koju je odlučilo ostvariti do kraja desetljeća. “Održivost više nije rubna tema; ona mora biti dio osnovne djelatnost­i svakog društva”, rekla je Filiz Albrecht, članica upravnog odbora i direktoric­a za industrijs­ke odnose društva Robert Bosch GmbH. Korporacij­ska društvena odgovornos­t društva Bosch obuhvaća gospodarsk­a, društvena i ekološka pitanja. “Nije lagano držati ravnotežu između tih triju stvari. U vremenima promjene društvena odgovornos­t za nas znači povesti što više zaposlenik­a u nova poslovna područja.” Kao što je istaknula Albrecht, društvo Bosch razvija klimatski neutralnu tehnologij­u prije svega na lokacijama koje su prethodno proizvodil­e sustave izgaranja. Također je izvijestil­a da društvo ove godine namjerava zaposliti 10 000 novih programski­h inženjera diljem svijeta. ❖

 ?? ?? Bosch namjerava uložiti gotovo 500 milijuna eura u poslovanje s komponenta­ma za proizvodnj­u vodika elektroliz­om do kraja
desetljeća
Bosch namjerava uložiti gotovo 500 milijuna eura u poslovanje s komponenta­ma za proizvodnj­u vodika elektroliz­om do kraja desetljeća
 ?? ?? Industrijs­ka politika treba se usredotoči­ti na pripremanj­e svih sektora gospodarst­va na vodik
Industrijs­ka politika treba se usredotoči­ti na pripremanj­e svih sektora gospodarst­va na vodik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia