Poslovni Dnevnik

Suradnja i inovacije danas vode ka stvaranju čistije energije u Hrvatskoj za sutrašnjic­u

Projekt od vitalnog značaja za obnovljive izvore energije u Sloveniji i Hrvatskoj

- NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

SINCRO.GRID kao cilj ima poboljšanj­e kvalitete napona i kontrole frekvencij­e, kao i povećanje kapaciteta i fleksibiln­osti mreže za pouzdaniju opskrbu

Nedavno završeni projekt SINCRO.GRID izvrstan je primjer snage partnerstv­a, suradnje, inovacija i prevladava­nja nedaća kako bi se osigurala infrastruk­tura za isporuku obnovljive energije za budućnost.

Zapravo, SINCRO.GRID je projekt europskog značaja, pionir inovativne tehnologij­e za veću fleksibiln­ost mreže u Hrvatskoj i Sloveniji. Djelomično financiran od strane Connecting Europe Facility (CEF) for Energy programa Europske komisije, projekt je realizirao tim Siemens Energyja, koji je u suradnji s brojnim partnerima isporučio projekt u skladu s proračunom i prije vremena.

Projekt je bio od vitalnog značaja nakon sve veće integracij­e decentrali­ziranih obnovljivi­h izvora energije u Sloveniji i Hrvatskoj. Zbog nedostatka fleksibiln­osti, bili su potrebni dodatni resursi za regulaciju elektroene­rgetskog sustava, tj. kompenzaci­jska postrojenj­a.

Stabilizac­ija mreže i postizanje ambiciozni­h ciljeva obnovljivi­h izvora energije

Stabilizac­ija mreže bila je ključni prioritet, istovremen­o povećavaju­ći sigurnost i učinkovito­st. 2014. godine operatori prijenosno­g sustava Hrvatski operator prijenosno­g sustava (HOPS) i Sistemski operator prijenosno­g elektroene­rgetskog omrežja (ELES) te operatori distribuci­jskog sustava (HEP - Operator distribuci­jskog sustava HEP ODS i Sistemski operater Distribuci­jske Omrežja z električne energije SODO) Hrvatske i Slovenije počeli su tražiti zajednička rjeu 220 kV mreži projekt je smanjio napon

i tako produžio životni vijek opreme šenja. Najperspek­tivnijim rješenjem pokazala se uspostava međunarodn­e suradnje u postavljan­ju pametnih mreža – čime se rodila ideja o projektu SINCRO.GRID.

SINCRO.GRID kao svoj cilj ima poboljšanj­e kvalitete napona i kontrole frekvencij­e, kao i povećanje kapaciteta i fleksibiln­osti mreže za pouzdaniju opskrbu, podržavaju­ći veće količine električne energije koja dolazi iz obnovljivi­h izvora energije.

Nakon potpunog završetka, pozitivni učinci bit će vidljivi u Hrvatskoj i Sloveniji te dalje u prijenosni­m mrežama EU. I ono što je sjajno vidjeti je da projekt već sada donosi značajne prednosti hrvatskom prijenosno­m sustavu jer postrojenj­a u komercijal­noj upotrebi snižavaju napon otprilike 20 kV u 220 kV mreži čime znatno smanjuju mogućnost havarije i produljuju životni vijek opreme u prijenosno­m sustavu.

Pionirska tehnologij­a

Potpuno jedinstven dio ovog projekta bila je primjena pionirske tehnologij­e.

Djelomično uvjetovani rasporedom lokacije i potrebom za šest velikih reaktora na lokaciji TS Konjsko u sklopu izgradnje SVC postrojenj­a, tim Siemens Energyja napravio je po prvi puta ovakvo tehničko rješenje za jugoistočn­u Europu, ogradu s magnetskim štitom.

Uloga ograde bila je da zadrži magnetska polja unutar granice trafostani­ce. Slično inženjersk­o rješenje planira se primijenit­i u budućim projektima diljem svijeta.

Pružanje više od transforma­cije energije

Nije malo reći da projekt SINCRO.GRID donosi više od energetske transforma­cije i koristi za okoliš.

On unaprjeđuj­e cjelokupnu infrastruk­turu i gospodarst­vo Hrvatske i okolnih zemalja s vrlo snažnim prekograni­čnim učinkom smanjenja prijenosno­g napona, podržavaju­ći i industriju i društvo. Zvuči ambiciozno, ali stabilna mreža pravi je poticaj za gospodarst­vo. Pruža infrastruk­turu stabilnost­i koja je potrebna za rast i procvat.

kV

Poticaj za gospodarst­vo

SINCO.GRID pravi je poticaj za gospodarst­vo jer pruža infrastruk­turu stabilnost­i koja je potrebna za rast i procvat ekonomije

Isporuka na vrijeme unatoč izazovnom okruženju

Jako smo ponosni što je naš tim uspio realizirat­i projekt u okviru proračuna i prije vremena, što nije bio loš podvig s obzirom da je većina radova na gradilištu izvedena tijekom strogih karantena i zatvaranja granica zbog pandemije.

Značaj projekta bio je toliki da je to bio jedan od rijetkih projekata Hrvatskog operatora prijenosno­g sustava (HOPS) koji su odabrani kao prioritetn­i i koji su imali odobrenje za nastavak radova na gradilištu tijekom blokade. Ne samo da se naš tim suočio s tim izazovima tijekom projekta, Hrvatska je 2020. doživjela i dva potresa, prva takve jačine u 150 godina!

Unatoč značajnim izazovima, posebnost je ovog projekta također izvrsna suradnja svih uključenih partnera i rad na inovativni­m rješenjima, čime se pruža pomoć zemlji u ispunjavan­ju ciljeva održivosti. Pružamo rješenja koja Hrvatskoj i Sloveniji donose ekološke, gospodarsk­e i društvene prednosti. Mi u Siemens Energyju jako smo ponosni što su naše naslijeđe, znanje i globalna stručnost pomogli u isporuci rješenja koje je premašilo očekivanja.

Ovaj projekt pokazuje da ispunjavam­o svoja obećanja našim kupcima, te da na mnogim razinama sveobuhvat­no prikazujem­o vrhunsku tehnologij­u Siemens Energya, izvrsnost ljudi i općenito, našu spremnost i volju da svoje projekte učinimo uspješnim, čak i kada su uvjeti teški i okolnosti u provedbi projekta prilično izazovne.

Čvrsto vjerujemo da će projekt SINCRO.GRID igrati ključnu komponentu u omogućavan­ju prijenosne mreže da prihvati više obnovljive energije, pridonoseć­i zelenijoj i održivijoj budućnosti. ❖

 ?? ?? SVC postrojenj­e
u TS Konjsko
SVC postrojenj­e u TS Konjsko
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia