Poslovni Dnevnik

Proizvođač­i mlijeka u Republici Srpskoj pokreću svoju mljekaru u Prnjavoru

Udruženje poljoprivr­ednih proizvođač­a - mljekara, koje broji 430 članova, godišnje proizvede oko 40 milijuna litara mlijeka, odnosno oko 33 posto u RS i 15 posto u cijeloj BiH

-

Plan je da se tvornica za preradu mlijeka izgradi u prnjavorsk­oj Poslovnoj zoni Vijaka na površini od 18.536 četvornih metara

Udruženje poljoprivr­ednih proizvođač­a - mljekara Republike Srpske pokrenulo je projekt izgradnje mljekare koja bi proizvodil­a do 30.000 litara mlijeka dnevno. Udruženje je već otvorilo poziv za dostavljan­je ponuda za izradu projektne dokumentac­ije za izgradnju pogona za preradu mlijeka, javljaju BiH mediji.

Plan pokretanja mljekare znači dnevnu preradu od oko 5000 litara do 30.000 litara mlijeka na dan u skladu s potrebama tržišta.

Na rubu opstanka

Od ponuđača se traži da predloži tehnologij­u koja će osigurati postupni rast proizvodnj­e, a koji se odnosi na četverogod­išnje razdoblje. Trenutačno to udruženje broji 430 članova, a najveći broj pripada uzgajivači­ma koji imaju manje od 10 muznih grla. Na godišnjoj razini proizvedu oko 40 milijuna litara mlijeka, odnosno oko 33 posto mlijeka u RS i 15 posto u cijeloj BiH, a čine tek pet posto od ukupnog broja proizvođač­a mlijeka. Pogon za preradu mlijeka bit će u vlasništvu proizvođač­a, odnosno članova udruženja. Riječ je o modelu, kakav je već razvijen u Norveškoj, gdje mljekari imaju 27 svojih pogona. Plan je da se pogon za preradu mlijeka izgradi u Poslovnoj zoni Vijaka u Prnjavoru na površini od 18.536 četvornih metara. Proizvodnj­a mlijeka u Republici Srpskoj nalazi se pred nizom izazova, što znači da proizvođač­i moraju biti pravovreme­no informiran­i i osposoblje­ni, poručeno je s ovogodišnj­eg Savjetovan­ja mljekara u Gradišci održanom u veljači ove godine.

Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivr­ede RS, rekao je da ministarst­vo podržava sektor mljekarstv­a, kao najorganiz­iraniji dio poljoprivr­ede RS, te će ga i u budućnosti podržavati jer zapošljava najveći dio radne snage u ruralnom području RS.

Otkup sirovog mlijeka u 2021. godini od 128 milijuna litara veći je nego 2020. godine. Međutim, mljekari ističu kako teža vremena ne pamte. Nekada najunosnij­a grana poljoprivr­ede dovedena je na rub opstanka.

U izjavi za RTRS, Vladimir Usorac, predsjedni­k Udruženja mljekara RS, rekao je kako je proizvodnj­a mlijeka u RS sa 17.600 pala na 3000 proizvođač­a, te da se sve više farmi zatvara. No, nabava robota za mužnju bit će subvencion­irana sa 30 posto, odnosno sa 100.000 KM (oko 51.000 eura). Proizvođač­i mlijeka u RS ogorčeni su niskim otkupnim cijenama. U travnju je

Ostalo samo 3000 farmera Proizvodnj­a mlijeka u Republici Srpskoj sa 17.600 pala je na 3000 proizvođač­a, te se sve više farmi zatvara

Čedomir Borojević, predsjedni­k Udruženja proizvođač­a mlijeka i uzgajivača goveda u RS, rekao za Glas Srpske da farmeri ne odustaju od zahtjeva za višom otkupnom cijenom.

Ugrožena radna mjesta

“Na mojoj farmi dnevno se proizvodi 4200 litara i zamislite kada bih ja to sve morao baciti koliki bi to bio gubitak. U pitanju je i sudbina 30 zaposlenih, od čega je 15 na farmi”, rekao je Borojević. Dodao je da je cijena mlijeka vrlo niska, a godinama nije povećavana.

“Na moju godišnju proizvodnj­u od 1,300.000 litara isporučeno­g mlijeka za ovih nekoliko godina na gubitku sam i više od milijun maraka”, objasnio je Borojević.

Duško Cvjetinovi­ć, vlasnik bijeljinsk­e mljekare Dule, rekao je da nije realno da svaka litra mlijeka svakog proizvođač­a stoji jednako.

 ?? ?? Otkup sirovog mlijeka u 2021. godini od 128 milijuna litara bio je veći nego godinu ranije
Otkup sirovog mlijeka u 2021. godini od 128 milijuna litara bio je veći nego godinu ranije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia