Poslovni Dnevnik

Lidl će prve trgovine u svim većim gradovima Crne Gore otvoriti tijekom 2023. godine

-

Njemački trgovački lanac Lidl, čiji je dolazak u Crnu Goru najavljen krajem prošle godine, prve trgovine trebao bi otvoriti tijekom 2023. godine, rečeno je Televiziji Vijesti iz Agencije za investicij­e.

“Agencija za investicij­e daje podršku njemačkom diskontnom lancu Lidl u pronalažen­ju adekvatnih lokacija za njihove maloprodaj­ne objekte, logistički centar i upravnu zgradu. Uzimajući u obzir obujam i složenost procedura i standarda koji moraju biti zadovoljen­i od strane investitor­a prilikom otvaranja tih objekata, očekivanja su da će prvi maloprodaj­ni objekti biti otvoreni 2023. godine”, rekli su iz Agencije. Dodaje se da će Lidl biti zastupljen u svim većim gradovima Crne Gore, a u nekima je planirano i više trgovina. Već su kupili parcele u Podgorici, među kojima je i dio zemljišta tvornice Radoje Dakić, a traže ih i u drugim gradovima. Ipak, jedna od kočnica je administra­cija. “Crna Gora ima problema s određenim prostornim planovima i proceduram­a, što predstavlj­a poteškoću prilikom ulaganja, ne samo za Lidl već i za ostale ulagače”, navode iz Agencija za investicij­e. Iz Privredne komore (PKCG) kažu da bi dolazak novih igrača donio veću konkurenci­ju u Crnoj Gori, gdje posluje šest trgovačkih lanaca. “Domaći trgovački lanci bi se prilagodil­i, a bili to donijelo neke nove vrijednost­i tek će se vidjeti”, rekla je Milica Lazarević iz PKCG-a. Crnogorski poduzetnic­i, s druge strane, tvrde da bi dolazak Lidla negativno utjecao na domaću proizvodnj­u.

“Poznato je da inozemni trgovački lanci nisu otvoreni za domaće već plasiraju inozemne proizvode vlastite marke, što će značiti da će i naši trgovački lanci morati prilagodit­i i selektivni­je birati proizvode koje će plasirati”, objasnila je Lazarević.

Građane ipak najviše zanimaju cijene, a u Agenciji ističu da će dolazak Lidla značiti veću konkurenci­ju, a time i pad cijena. U PKCG-u su, međutim, oprezni u procjenama zbog aktuelnog vala poskupljen­ja.

 ?? ZOE ŠARLIJA/PIXSELL ?? Iz Privredne komore kažu da bi dolazak novih igrača donio veću konkurenci­ju u Crnoj Gori, gdje posluje šest trgovačkih lanaca
ZOE ŠARLIJA/PIXSELL Iz Privredne komore kažu da bi dolazak novih igrača donio veću konkurenci­ju u Crnoj Gori, gdje posluje šest trgovačkih lanaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia