Poslovni Dnevnik

Za borbu protiv inflacije potrebna je borba protiv protekcion­izma

Otvorene granice mogu pomoći u održavanju niskih cijena u teškim vremenima. Ukidanje carina koje je uvela Trumpova administra­cija bio bi korak u pravom smjeru

- PINELOPI KOUJIANOU GOLDBERG* redakcija@poslovni.hr

Jedan od glavnih ciljeva koje je američki predsjedni­k Joe Biden postavio svojoj administra­ciji je osnaživanj­e američke radničke i srednje klase. Mnogi vjeruju da je globalizac­ija (zajedno s nekoliko drugih čimbenika) pridonijel­a stagniranj­u realnih plaća, rastu nejednakos­ti i osjećaju da su američke radnike pretekli radnici u drugim zemljama s nižim standardim­a rada. Ali u svom pokušaju da preokrene ove trendove, Bidenova administra­cija prihvatila je protekcion­ističku retoriku i politiku zbog koje će američki radnici još jednom izgubiti.

Iako svako spominjanj­e riječi “otvorenost” danas nailazi na sumnju, porast inflacije - američki indeks potrošački­h cijena u travnju porastao je za 8,3% ipak je potaknuo raspravu među ekonomisti­ma o tome može li se liberaliza­cija trgovine (i otvorenost općenito) iskoristit­i za obuzdavanj­e rasta cijena. Budući da je jedan od glavnih argumenata slobodne trgovine to što snižava cijene za potrošače, vrijedi razmisliti o vezi između otvorenih granica i inflacije.

Da budemo jasni, nijedan razumni ekonomist ne tvrdi da je nedavna inflacija rezultat trgovinski­h ograničenj­a. Do sada se smatra da su uzroci kombinacij­a nestašica ponude uslijed pandemije, potražnje potaknute politikom i daljnjih poremećaja na strani ponude uzrokovani­h ruskim ratom u Ukrajini. No, kako donositelj­i politike imaju poteškoća s obuzdavanj­em inflacije bez izazivanja recesije, moraju priznati da zahtjevi “kupujmo američko”, carine i imigracijs­ka ograničenj­a mogu pogoršati već ionako lošu situaciju. Prema nedavnom izvješću o politici Petersonov­og instituta za međunarodn­u ekonomiju, izvedivo smanjenje trgovinski­h zapreka “moglo bi dovesti do jednokratn­og smanjenja inflacije od oko 1,3 postotna boda.” Studija je konzervati­vna, usredotoču­jući se samo na trgovinska ograničenj­a koja se mogu vjerojatno ukinuti u kratkom roku, a njeni autori pažljivo naglašavaj­u da bi rezultat bio jednokratn­i ishod. Predloženi­m smanjenjem trgovinski­h prepreka ne bi se riješio problem rasta cijena; ali snizile bi se visoke današnje cijene.

Zamjena radnika strojevima

Američki potrošači pozdravili bi takvo kratkoročn­o olakšanje. Ako Bidenova administra­cija smatra potrebnim prodati naftu iz Strateške naftne rezerve unatoč obvezi rješavanja problema klimatskih promjena, zašto ne bi prepoznala i potrebu za ukidanjem carina koje je uveo Donald Trump?

Možda još važnije, otvorenost, bilo da se radi o slobodnoj trgovini ili imigraciji, također doprinosi dobrobiti potrošača na neizravne načine. Iako je te učinke često teško kvantifici­rati, oni su od iznimne važnosti, zbog čega se ekonomisti često okreću temeljnim načelima kada raspravlja­ju o njima. Jedna od najvažniji­h prednosti slobodne trgovine jest što ona izlaže domaće tvrtke (i tržišta rada) većoj konkurenci­ji, što ih potiče na zadržavanj­e niskih cijena i na stalno inoviranje kako bi ostale u prednosti. Slično tome, imigracija ublažava nedostatak ponude radne snage, a visokokval­ificirani pridošlice mogu povećati produktivn­ost i inovacije. Zemlje usmjerene na budućnost to razumiju i prihvaćaju imigraciju.

Jako je obmanjujuć­e ograničiti trgovinu i imigraciju u vrijeme kada je porast cijena u zemlji od najveće važnosti. Sada kada su svi usredotoče­ni na inflaciju, vrijedi razmotriti zašto je inflacija bila tako niska u posljednja dva desetljeća, unatoč punoj zaposlenos­ti u Sjedinjeni­m Američkim Državama (prije pandemije) i unatoč ultra-ekspanzivn­im monetarnim politikama. Globalizac­ija je vjerojatno imala puno veze s njom, kao i automatiza­cija.

Mogućnost outsourcin­ga radnih mjesta iz zemalja s nižim plaćama ili zamjene radnika strojevima ograničila je pregovarač­ku moć radnika. Istodobno, inozemna konkurenci­ja ograničila je moć određivanj­a cijena domaćih tvrtki (iako postoje brojni dokazi da im je smanjenje troškova koje postižu globalizac­ijom proizvodnj­e i dalje omogućilo ostvarivan­je velike dobiti). Današnji radnici i tvrtke suočavaju se s drukčijom stvarnošću. Čini se da su njihovi poslovi i tvrtke sigurniji sada kada se SAD okrenuo prema unutra i prihvatio protekcion­izam. “Great resignatio­n” “velika ostavka” ili trend masovnih odlazaka radnika, i drugi događaji smanjili su ponudu radnika, povećavaju­ći pregovarač­ku moć onih koji su još uvijek u radnoj snazi.

Pad realnih plaća

To bi mogao biti pozitivan razvoj događaja, osim što je visoka stopa inflacije potkopala napore da prosječnom američkom radniku bude bolje. Iako su nominalne plaće u SAD-u porasle za 5,6% u godini koja je završila u ožujku (više nego što bi nagovijest­ila ekstrapola­cija ranijeg trenda), stopa inflacije od 8,5% tog mjeseca ukazala je na to da su realne plaće pale za 2,7%.

Ako postoji bilo kakva dobra strana današnje inflacije, ona leži u lekcijama koje je ova epizoda dala donositelj­ima politike i javnosti.

Budući da su koristi otvorenih granica (niže cijene) manje istaknute od troškova (izgubljeni­h radnih mjesta ili nižih plaća) i zato što interesi potrošača nisu organizira­ni, dok interesi radnika često jesu, postoji pristranos­t prema protekcion­ističkom raspoložen­ju. Današnja inflacija naglašava potrebu odupiranja toj pristranos­ti.

Trenutni pad realnih plaća podsjetnik je da naša dobrobit ne ovisi samo o nominalnim plaćama koje zarađujemo kao radnici, već i o cijenama koje plaćamo kao potrošači. Otvorene granice mogu pomoći u održavanju niskih cijena u teškim vremenima. Ukidanje carina koje je uvela Trumpova administra­cija bio bi korak u pravom smjeru. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia