Poslovni Dnevnik

Investicij­a od 6 milijuna eura

-

Usredištu srpskog voćarstva, odnosno proizvodnj­e malina - Arilju - dovršava se gradnja tvornice za preradu voća kompanije H&S Fruits, koja je zajednički projekt srpske kompanije Stanić iz Arilja i mađarske tvrtke Horizon Food.

Mađari će biti vlasnici 51, a domaćini 49 posto udjela u tvornici. Prema najavi, otvaranje tvornice očekuje se u idućih mjesec i pol dana. Postrojenj­e H&S Fruits prerađivat će voće i praviti kaše, džemove i sokove. Vrijednost investicij­e je oko šest milijuna eura i predstavlj­a važan investicij­ski projekt u sektoru prehramben­e industrije. Projekt je rezultat suradnje vlada Srbije i Mađarske, kao i suradnje Razvojne agencije Srbije i HEPA – Mađarske agencije za promociju izvoza, a temelj je Memorandum potpisan 2018. godine u Budimpešti, nakon zajedničke sjednice srpske i mađarske vlade. Sama izgradnja tvornice počela je 2019. godine.

”Kompanija će u početku imati najmanje 25 zaposlenih, a njen kapacitet trebao bi biti 12 tona voća na sat i oko 120.000 teglica džemova tjedno”, izjavio je za portal biznis.rs direktor kompanije H&S Fruits Saša Stanić. Dodaje kako će se važnost projekta tek vidjeti, jer i dalje ima 30 do 40 posto proizvođač­a voća koji nema dogovoren plasman svog voća.

“Prerada voća i izvoz u inozemstvu je spas za poljoprivr­ednike u Srbiji jer motivira poljoprivr­ednike na veće proizvodnj­u i osigurava im se siguran plasman. Kad nema prerade voćari prodaju sirovinu prema potrebama tržišta što je nesigurno, a kada imaju prerađivač­ke kapacitete onda su ti ugovori daleko sigurniji”, ističe Saša Stanić, direktor H&S Fruitsa. Prema prvotnom dogovoru srpska kompanija je zadužena za nabavku sirovina, a mađarska za plasman proizvoda, pri čemu je prioritetn­o tržište Europske unije. pd

 ?? ?? Srpska kompanija je zadužena za nabavu sirovina, a mađarska za plasman proizvoda
Srpska kompanija je zadužena za nabavu sirovina, a mađarska za plasman proizvoda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia