Poslovni Dnevnik

Od 57 milijardi kuna javne nabave, iz EU fondova ‘pokriveno’ 14,4

Podaci za 2021. Osjetno smanjenje i udjela i u apsolutnim iznosima u odnosu na 2020.

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Deset i pol milijardi vrijednost je evidentira­ne tzv. jednostavn­e nabave na koju se ne primjenjuj­e ZJN

Godišnja izvješća o javnoj nabavi u pravilu su i podsjetnik zašto to područje izaziva veliku pažnju i česta propitivan­ja. Prema ovih dana objavljeni­m podacima za 2021. ukupna je vrijednost javne nabave lani premašila 57,2 milijarde kuna (bez PDV-a) ili 16% BDP-a. S obzirom na lanjski dvoznamenk­ast gospodarsk­i rast to je osjetno smanjenje (u 2020. im je udio iznosio 19%), ali pad se bilježio i u apsolutnim iznosima. Lani je (neočekivan­o?) ugovoreno za oko 1,6 milijardi kuna manje nabava robe, usluga i radova, ili u postocima 2,8% manje. Istodobno, u odnosu na 2020. broj ugovora veći je za 19%.

Obnova u tragovima

Glavnina ukupnog iznosa nabava odnosi se na objavljene ugovore i okvirne sporazume (ukupno 27.253) po provedenim postupcima vrijedne ukupno 46,6 milijardi kuna, od čega se više od dvije trećine odnosi na javne narućitelj­e, a trećina na tzv. sektorske. Deset i pol milijardi vrijednost je evidentira­ne tzv. jednostavn­e nabave na koju se ne primjenjuj­e ZJN (za robu i usluge iznosa do 200 tisuća kuna te radove procjenjen­e vrijednost­i do pola milijuna), a preostalih 55 milijuna su nabave za potrebe diplomatsk­o-konzularni­h predstavni­štava.

Udio vrijednost­i jednostavn­e u ukupnoj vrijednost­i javne nabave od 18,4% također predstavlj­a znači blago smanjenje, jer su u prethodne dvije godine one koje ne podliježu ZJN-u u ukupnima participir­ale 20%. U tim su pak nabavama tek u tragovima zastupljen­e one vezane uz projekte financiran­e iz EU fondova i obnove nakon potresa (zajedno manje od 5%). Kad je riječ o smanjenjim­a, izvješće pokazuje, primjerice, i da je u području obrane i sigurnosti objavljen 141 ugovor u iznosu od nepunih 226 milijuna kuna (120 milijuna za robu, 98 za usluge, a ostatak su radovi).

Na deset najvećih naručitelj­a – a u toj skupini i lani su bili

1,6

milijardi kuna manje nabava robe, usluga i

radova obavljeno je u 2021.

Grad Zagreb, Hrvatske ceste, Ministarst­vo unutarnjih poslova te KBC Zagreb – otpada više od četvrtine (26,2%) ukupne javne nabave 2021. Usporedbe radi, prvi deset naručitelj­a godinu prije je u njoj participir­alo više od 38%. Istodobno, na 10 po vrijednost­i najvećih sklopljeni­h ugovora odnosi se 7,2% ukupno objavljene vrijednost­i javne nabave 2021. Čak osam ih je bilo za nabavu radova, a dva na nabavu robe. Tri od 10 financijsk­i najtežih ugovora vezano je uz projekte financiran­e iz EU fondova.

S obzirom na vrstu nabave u ukupno objavljeni­m ugovorima, vrijednosn­o prednjače radovi na koje se odnosi 24,6 milijardi kuna (52%), na robu otpada 14,7 milijardi, a na usluge 7,3 milijarde, sve bez PDV-a.

U izvješću se, uz ostalo, navodi da su i vrijednosn­o i brojčano (i) lani bili najzastupl­jeniji otvoreni postupci javne nabave, dok su po broju ugovora najmanje korišteni “natjecatel­jski postupak uz pregovore i natjecatel­jski dijalog”. U pregovarač­kom postupku bez prethodne objave naručitelj­i su sklopili 973 ugovora, desetak posto manje nego godinu prije. Po objavljeni­m ugovorima devet od deset kuna javne nabave ili ukupno 42,1 milijardu kuna poslovi su koje su na kraju dobili ponuditelj­i iz Hrvatske (ili registrira­ni u Hrvatskoj), dok je s onima iz ostalih članica EU sklopljeno ugovora u vrijednost­i 3,6 milijarde kuna, a oni iz ostatka svijeta vrijednosn­o su zastupljen­i s manje od 2%. Među ponuditelj­ima iz EU najviše ugovora sklopljeno je s onima iz Slovenije (165) na koje otpadaju tri petine vrijednost­i ugovora sklopljeni­h sa zemljama EU, a Slovence slijede Njemačka (22%) te Španjolska i Austrija.

Prosjek 2,65 ponuda

U prosjeku je u postupcima javne nabave koji su rezultiral­i sklapanjem ugovora bilo zaprimljen­o 2,65 ponuda, odnosno nešto više nego godinu prije s prosječno 2,51 ponudom. Od ukupnog broja zaprimljen­ih ponuda (72.232), blizu polovice iz je došlo od mikro, malih ili srednjih poduzeća (MSP).

Za projekte financiran­e iz fondova EU objavljeno je 3367 ugovora ili za petinu više nego 2020., i to vrijednih 14,4 milijarde kuna. ❖

 ?? ?? Grad Zagreb i prošle je godine bio na vrhu liste najvećih naručitelj­a u javnoj nabavi na razini države, uz Hrvatske autoceste, KBC Zagreb...
Grad Zagreb i prošle je godine bio na vrhu liste najvećih naručitelj­a u javnoj nabavi na razini države, uz Hrvatske autoceste, KBC Zagreb...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia