Poslovni Dnevnik

Vraćaju naslijeđen­e dugove, izašli iz minusa, rastu im plaće i prodaja

Poslije više od 15 godina posrtanja tvornica crijepa i pločica ‘Toza Marković’ iz Kikinde stala na noge

-

Tvornica crijepa i pločica “Toza Marković” iz Kikinde poslije više od 15 godina posrtanja i propadanja stabilizir­ala je poslovanje i povratila povjerenje kupaca i poslovnih partnera iz Srbije, ali i deset zemalja u koje izvozi proizvode, piše politika.rs. Unatoč naslijeđen­im dugovima starog, neodgovorn­og i problemati­čnog rukovodstv­a to poduzeće kao jedina državna i ujedno najveća tvornica crijepa u Srbiji, posluje stabilno i redovito financira sve svoje obaveze.

Imaju 550 radnika

U posljednji­h 12 mjeseci proizveden­a je roba vrijedna 2,5 milijardi dinara i uloženo je 1,2 milijuna eura u nove pogone, što je više nego u proteklih 10 godina. Za samo 12 mjeseci otplaćeno je 190 milijuna starih dugova po raznim osnovama, i redovno izmireno 1.401.498.258 dinara obaveza prema državi, radnicima, lokalnoj samoupravi i dobavljači­ma. “Toza Marković” redovno plaća i porez na imovinu, a od poreza i doprinosa na zarade za 550 radnika u državni proračun je uplaćeno gotovo 200 milijuna dinara. U vodstvu kažu i da je došlo do rasta plaća, pa je tako od lipnja prošle godine ukupno na ime neto zarada isplaćeno 325 milijuna dinara. U prvih šest meseci 2022. godine, prodano je skoro četiri milijuna komada crijepa više od planiranih 12,5 milijuna komada. Raste, kažu, i prodaja pločica. U prvoj polovini ove godine prodano je nešto manje od 300 tisuća kvadratnih metara, a cijele 2021. ukupno je prodano 354 tisuće kvadratnih metara pločica. Plan je da se do kraja 2022. proda milijun kvadrata.

“Ovaj rezultat značajnog oporavka tvornice koja hrani 550 obitelji zaposlenih radnika, i porodice iz više desetina firmi, naših dobavljača s područja Kikinde, bio je moguć zahvaljuju­ći predsjedni­ku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom zalaganju za razvoj srpske ekonomije, Dušanu Bajatoviću direktoru Srbijagasa i pomoći koju je ta kompaniji pružila ‘Tozi Markoviću’, kao i čelnicima općine Kikinda i Pokrajinsk­oj vladi”, rekao je generalni direktor “Toze” Branislav Bandić, a prenosi Tanjug.

Bandić navodi da je prije 12 meseci novi menadžment pred sebe postavio tri cilja:

“Stabilizac­ija i unaprjeđen­je proizvodnj­e, da ponovo postanemo brend od povjerenja u Srbiji, regiji i inozemstvu, i budemo jedan od stupova razvoja lokalne privrede”, kaže Bandić.

Za 12 mjeseci “Toza” je uspio izaći iz ogromnog minusa i krene putem razvoja.

“Redovno isplaćujem­o plaće, redovno servisiram­o dugove prema dogovoreno­j dinamici otplate, redovno plaćamo sve tekuće obaveze, i, što je još važnije, značajna sredstva ulažemo u modernizac­iju postojećih i otvaranje novih pogona”, kaže Bandić i ističe da je u poslednjih 12 mjeseci dobavljači­ma isplaćeno milijardu i 196 milijuna dinara, od čega su 114 milijuna bili stari dugovi.

Nova ulaganja

“Pored dugova dobavljači­ma, postojao je dug i prema lokalnoj samoupravi za usluge lokalnim javnim poduzećima, koji se redovno izmiruje, a redovno se plaćaju i tekuće obaveze. Do sada je ukupno isplaćeno 11 miliona dinara”, naveo je Bandić.

U menadžemnu ističu da je najvažnije to da je u razvoj proizvodnj­e uloženo gotovo 141 milijun dinara, odnosno oko 1,2 milijuna evra.

Kupljena je nova linija za pokretanje proizvodnj­e pločica velikog formata, 60x60, prvi put u povijesti tvornice. Proizvodnj­a će početi do kraja sedmog mjeseca.

Premašili cilj

U prvih šest meseci 2022. prodano je skoro četiri milijuna komada crijepa više od planiranih 12,5 milijuna komada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia