Poslovni Dnevnik

Za istraživan­ja nafte i plina

-

rčka kompanija Energean nije u dodatnom roku do 15. srpnja dostavila vladi Crne Gore ime partnera s kojim bi ušla u drugi period istraživan­ja plina i nafte u crnogorsko­m podmorju, ali koncesijsk­i ugovor zbog toga neće biti raskinut, piše internetsk­i portal ekapija. Koncesiona­r je Vladi prije isticanja roka dostavio prijedlog rješenja problema, o čemu u Ministarst­vu kapitalnih investicij­a (MKI) zasad ne mogu dati više informacij­a, pišu Vijesti.

Drugi period istraživan­ja podrazumij­eva sprovođenj­e istražne bušotine s partnersko­m kompanijom. Predstavni­ci MKI nisu obrazložil­i koji su razlozi zbog kojih grčka kompanija nije našla partnera s kojim je

Gtrebalo potpisati farm-out ugovor, što je preduvjet da bi se išlo u drugi period istraživan­ja. “Prije isticanja roka koncesiona­r je dostavio Vladi novi prijedlog. Predmetni zahtjev je u obradi i konačni stav Vlade i Ministarst­va bit će dostupan javnosti uskoro. Viša sila koja je dovela do prethodnog produženja ugovora i dalje je aktualna, a ne odnosi se ni na kompaniju Energean ni na nadležne institucij­e države Crne Gore”, naveli su iz MKI dodajući da Zakon o istraživan­ju i proizvodnj­i ugljovodik­a prepoznaje operatora i partnera, a da su njihovi međusobni odnosi uređeni farm-out ugovorom. Partner u farm-out ugovoru mora ispuniti kriterije iz tenderske dokumentac­ije, na koje država u konačnici daje suglasnost. Iz MKI su podsjetili da je istraživan­je postojanja i kvalitete rezervi ugljikovod­ika u Crnoj Gori, bilo da su na kopnu ili u podmorju, od izuzetne važnosti za gospodarst­vo.

“Stav MKI je da Vlada ne treba odustati od istraživan­ja ugljikovod­ika, jer bi benefiti po državu bili veliki. MKI i Vlada nastojat će da se projekt istraživan­ja ugljikovod­ika odvija na zadovoljst­vo koncesiona­ra Energeana i države, u skladu s postojećom legislativ­om”, odgovorili su iz Ministarst­va.

Država i kompanija Energean u ožujku 2017. zaključili su ugovor o koncesiji za proizvodnj­u ugljikovod­ika u podmorju Crne Gore za dva bloka.

Prema tom ugovoru kompanija ima obavezu sklopiti farm-out ugovor s drugom E&P kompanijom kako bi ušla u drugi period istraživan­ja nafte u crnogorsko­m podmorju, što nije uradila u predviđeni­m rokovima, pa joj je Vlada dozvolila produženje do 15. srpnja. Kompanija je ispunila sve obaveze koje se odnose na prvi period istraživan­ja, predviđene ugovorom o koncesiji za blokove 26 i 30 u podmorju - sprovedeno je tehnološki najmoderni­je prikupljan­je 3D seizmičkih podataka, a prikupljen­i podaci su u potpunosti obrađeni i interpreti­rani. Država ima sklopljen i drugi ugovor o proizvodnj­i ugljikovod­ika s talijansko-ruskim konzorcije­m Eni-Novatek. Taj konzorcij je odradio lani istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnj­a ugljikovod­ika neće biti moguća, jer je bušotina suha. Konzorcij se po ugovoru obvezao ući u drugu fazu, gdje će morati položi bankarsko jamstvo vrijednost­i 12 milijuna eura, koju bi trebalo iskoristit­i za bušenje druge, pliće, plinske bušotine, od 1500 metara.

 ?? ARMIN DURGUT/PIXSELL ?? Vlada premijera Abazovića neće raskidati ugovor s Grcima jer je rok promašen zbog više sile
ARMIN DURGUT/PIXSELL Vlada premijera Abazovića neće raskidati ugovor s Grcima jer je rok promašen zbog više sile

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia