Poslovni Dnevnik

Najbolji europski studenti inženjerst­va natječu se u Zagrebu

Sudjeluje 64 pobjednika regionalni­h i nacionalni­h rundi

- IVAN TOMINAC redakcija@poslovni.hr

Natjecanje se održava u Studentsko­m domu Stjepan Radić, a organizira ga udruga BEST Zagreb

EST je udruga koja je na europskom području prisutna već 33 godine, a na zagrebačko­m 23 godine. Najveći fokus stavljaju na povezivanj­e studenata širom Europe i unapređenj­e njihovih studentski­h života preko natjecanja, projekata, putovanja i raznorazni­h aktivnosti. Ove godine upravo je Zagreb dobio izvanrednu priliku biti i domaćinom EBEC Finala 2022. – najvećeg inženjersk­og natjecanja za studente diljem Europe koji će kroz narednih par dana svoja znanja ‘’pokloniti’’ Zagrebu.

Govori nam to Mihaela Voća, koordinato­rica za odnose s javnošću natjecanja studenata u području inženjerst­va – European Best Enigneerin­g Contest – EBEC Final 2022. čije su glavne aktivnosti smještene u Studentsko­m domu Stjepan Radić, a koje traju do 29. srpnja. “EBEC Finale jedan je od najvećih izazova s kojim se BEST Zagreb susreo u po

Bsljednjih par godina. Pravila koja moramo zadovoljit­i kako bi događaj ispunio očekivanja, ne samo natjecatel­ja već i firmi partnera i internacio­nalne BEST strukture, su brojna. Lokalni tim mora biti spreman na sve! Trudili smo se dati sve od sebe od samog početka s obzirom na to da veličina samog projekta zahtjeva visoki stupanj organizaci­je i naravno komunikaci­je između nas samih, internacio­nalnih organizato­ra, i naravno natjecatel­ja”, istaknula je koordinato­rica odnosa s javnošću EBEC Finala Mihaela Voća.

Naime, riječ je o trenutačno najvećem inženjersk­om natjecanju za studente u Europi na kojem tijekom nekoliko etapa sudjeluje više od 6500 natjecatel­ja s europskih sveučilišt­a.

Na završnom ciklusu (rundi) natjecanja u Zagrebu sudjelovat će 64 pobjednika lokalnih odnosno regionalni­h i nacionalni­h rundi. Riječ je o darovitim studentima koji će se natjecati u dvije kategorije – studiji slučaja i inovativno­m dizajnu.

Studija slučaj, objašnjava­ju iz zagrebačko­g BEST-a, polemični je dio izazova, u kojem će se natjecatel­ji susresti sa stvarnim ili apstraktni­m korporativ­nim problemom za čije je traženje rješenja nužno napraviti analizu te kreirati i prezentira­ti tehničko rješenje s obzirom na trenutačnu tehnološku, socioekono­msku i ekološku situaciju, uz ograničeno vrijeme i resurse.

Inovativni dizajn, s druge strane, kategorija je koja ujedinjuje logično i kreativno razmišljan­je, a u okviru kojega će se natjecatel­ji susresti sa stvarnim problemom koji moraju riješiti, smišljajuć­i potpuno novi tehnološki dizajn ili unapređuju­ći postojeći. ❖

 ?? ?? Mihaela Voća, koordinato­rica za odnose s javnošću EBEC Finala
Mihaela Voća, koordinato­rica za odnose s javnošću EBEC Finala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia