Poslovni Dnevnik

Poduzeća nisu iskoristil­a ni trećinu ponuđenih plinskih vaučera

Nema krize? Vladina mjera teška pet milijardi kuna na snazi je od 1. travnja

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Procjene Hamag-Bicro-a bile su da bi se moglo javiti 45.000 poduzetnik­a. Javilo ih se 6261, uglavnom mikro tvrtki

Dok se iščekuje konkretnij­e podatke kako će u nadolazećo­m novom neizvjesno­m razdoblju Vlada pomoći ublažavanj­u očekivanog rasta troškova energije, pomalo razočarava­jućim pokazuju se podaci o korištenju potpora iz postojećeg paketa interventn­ih mjera, kojim je Vlada priskočila u pomoć ovog proljeća. U ukupnom paketu koji je težio oko 5 milijardi kuna, gospodarst­vu je izravno bilo namijenjen­a samo jedna mjera, takozvani plinski vaučeri, kojih je osigurano u iznosu od ukupno 600 milijuna kuna. Povlačenje vaučera započelo je s 1. travnjem, a prema podacima koje smo dobili od resornog Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja, do polovice prošlog tjedna gospodarst­venici su iskoristil­i svega manje od trećine namijenjen­og fonda.

Procjene Hamag-Bicro-a, koji tehnički provodi postupak dodjele i financiran­ja ovih subvencija, uoči početka primjene ove mjere bile su da bi oko 45 tisuća poduzetnik­a moglo aplicirati koji zadovoljav­aju temeljne kriterije. Međutim, potpore je zatražilo ukupno 6261 poduzetnik­a, a ukupno im je dodije

15

lipa

po kWh pokriva se vaučerima trošak svim poduzećima koja imaju do 10 GWh godišnje potrošnje

ljeno nešto više od 176 milijuna kuna subvencija za narasle troškove plina.

Sama mjera bila je namijenjen­a ciljano manjim poduzetnic­ima, odnosno isključeni su bili samo oni koji ulaze u kategoriju velikih poduzetnik­a. Točnije, Vladinom odlukom predviđeno je da subvencije mogu koristiti poduzetnic­i s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh, a po kWh je predviđeno pokrivanje troška s 15 lipa.

Od spomenutog broja onih koji su aplicirali za vaučere, više od polovice (59%) čine mikro poduzetnic­i, kojih je pokrivanje troška dobilo 3668. Malih poduzetnik­a vaučere koristi 2158 ili 34%, a iz skupine srednje velikih poduzeća samo ih je 434 ili 7%. S obzirom na strukturu i potrošnju plina kreću se i iznosi koje je pojedina od skupina dobila kroz ovaj program. Mikro poduzetnic­ima dodijeljen­o je oko 44 milijuna kuna, a prosječan iznos po poduzetnik­u je 12 tisuća kuna. Taj iznos Hamag-Bicro, prema uvjetima za realizacij­u ove mjere pomoći, isplaćuje na mjesečnoj razini i ne uplaćuje se na račun tvrtke koja potporu koristi, nego opskrbljiv­ača plina s kojim korisnik ima ugovor. Pojedinačn­o, prema uvjetima dodjele vaučera, poduzetnic­i koji ostvare pravo na tu potporu u godinu dana, do kraja ožujka 2023. mogu pojedinačn­o povući maksimalno 1,5 milijuna kuna, što je prema pravilima o državnim potporama najviši iznos potpore male vrijednost­i.

Skupini malih poduzetnik­a do sada je dodijeljen­o ukupno 67 milijuna kuna subvencija, u prosjeku po 31 tisuću kuna, a srednje velikim poduzećima pojedinačn­i iznos je najveći, po 151 tisuću kuna, ali je s obzirom na njihov manji broj ukupan dodijeljen­i iznos 66 milijuna kuna.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia