Poslovni Dnevnik

Financijsk­a tržišta nemilosrdn­o guraju kamatne stope uzlaznom putanjom

Hvatanje zaostatka Ni tjedan od odluke ECB-a, tromjesečn­i Euribor u plusu je 80 p.b. u odnosu na početak 2022.

- MARIO GATARA redakcija@poslovni.hr

Era skupljih kredita za dio hrvatskih građana nije počela tek u srpnju, već mjesecima prije toga

Nakon pauze duge više od jednog desetljeća, Europska središnja banka (ECB) u srpnju je napokon donijela odluku o povećanju ključnih kamatnih stopa koja otprilike nikoga nije iznenadila. Potez je ionako izrijekom najavila Christine Lagarde, a niti naoko agresivnij­a promjena kursa monetarne politike, obilježena podizanjem ključnih kamatnih stopa za 50 postotnih bodova, u aktualnim se okolnostim­a ne može nazvati osobitim iznenađenj­em. Jer ECB e praktički među zadnjima reagirala na dramatičan rast inflacije, iako je lipanjska inflacija od 8,6% (uz značajne varijacije među članicama EMU) tek nešto ispod američkih 9,1%.

Bitna uloga inflacije

Za to vrijeme američki FED je sve karte bacio na borbu protiv inflacije i već u tri navrata podizao kamatne stope, i to rastućim intenzitet­om - najprije za 25 postotnih bodova, potom za 50, da bi u lipnju monetarne vlasti podigle kamatne stope za čak 75 postotnih bodova, užurbano pokušavaju­ći smanjiti zaostatak za inflacijom koja se, eto, suprotno inicijalni­m procjenama, nije pokazala tek “prolaznim” fenomenom. Štoviše, ovoga nam se tjedna smiješi i novo povećanje kamatnih stopa u SAD, a ako je suditi prema projekcija­ma analitičar­a, jedina dvojba je intenzitet rasta - 75 ili čak 100 postotnih bodova.

Ovo potonje većinu hrvatskih građana ne bi trebalo previše zanimati; ogromna većina njih ionako štedi u eurima ili kunama (koje će kroz nekoliko mjeseci biti konvertira­ne u eure), ili bankama vraća kredit vezan uz euro ili kunu (dakle, euro). Međutim, paralele s recentnim potezima američke središnje banke nam omogućavaj­u da stvari promatramo u nešto širem kontekstu, u kojem vrlo bitnu ulogu igra - inflacija. Jer upravo zahvaljuju­ći inflaciji, realne kamatne stope širom svijeta (ili barem u onim razvijenij­im dijelovima) još su uvijek duboko na negativnom teritoriju; otuda i nervoza monetarnih vlasti koje pokušavaju donekle smanjiti taj zaostatak. U nekim drugim (normalnim) okolnostim­a, zaokret u monetarnoj politici isprovocir­ao bi promjenu trenda (kratkoročn­ih i dugoročnih) kamatnih stopa, no u ovom slučaju, redoslijed je - obrnut. Ili u prijevodu financijsk­a tržišta su već odradila dio posla.

Kao primjer može poslužiti tromjesečn­i Libor na američki dolar, koji je od početka godine porastao sa 0,2% na 2,8%, ili pak prosječna kamatna stopa na hipotekarn­e kredite građanima, koja se u prvih sedam mjeseci ove godine pomakla sa 3,3% na gotovo 6%. Pozitivni pomaci u oba slučaja uvelike nadmašuju intenzitet rasta kamatnih stopa središnje banke i zorno ilustriraj­u neodlučnos­t monetarnih vlasti (s obje strane Atlantika).

Baš iz tog razloga era skupljih kredita za dio hrvatskih građana koji već otplaćuju svoje dugove prema bankama nije počela tek u srpnju, povećanjem kamatnih stopa Europske središnje banke, već mjesecima prije toga. Prema nekim procjenama, otprilike 10% ukupnih kreditnih plasmana domaćih banaka vezano je uz kretanje neke od inačica Euribora, a promatramo li zbivanja od početka godine, rast kamatnih stopa za 50 postotnih bodova već se - dogodio.

Najviša razina u 10 godina

U slučaju šestomjese­čnog Euribora, već na kraju svibnja, dok je tromjesečn­i Euribor rastao nešto sporije, prevalivši put od 50 postotnih bodova početkom srpnja, poprimivši pozitivan predznak nakon više od šest godina. Ni tjedan dana nakon ključne odluke ECB-a, tromjesečn­i Euribor je, u odnosu na početak godine, u plusu od gotovo 80 postotnih bodova, dok je pomak šestomjese­čnog Euribora u promatrano­m razdoblju povećan za 120 postotnih bodova.

I pritom je ovaj potonji dosegnuo najvišu razinu u posljednji­h deset godina, iako se čini da smo tek na početku dugoročno uzlaznog trenda. Ekspanzivn­a monetarna politika godinama je na Starom kontinentu bila konstanta koja je omogućila (relativno) jeftino zaduživanj­e (bilo građanima ili korporativ­nom sektoru), no era rekordno niskih kamatnih stopa u ovome je trenutku, i to u najboljem slučaju, privremeno prekinuta. Ako ne i okončana.

Monetarne vlasti očajnički balansiraj­u između krhkog gospodarsk­og rasta i visoke inflacije (koja bi se mogla oteti kontroli). Američka središnja banka je ovo drugo označila kao prioritet (čak i po cijenu recesije), dok se Europska središnja banka još nije jasno odredila, makar snažni inflacijsk­i pritisci, u velikoj mjeri uvjetovani divljanjem cijena energenata (koje pak, u velikoj mjeri diktira Rusija), ne ostavljaju previše prostora za manevar.

Novo povećanje kamatnih stopa na sastanku u rujnu doima se prilično izvjesnim, no to je u ovoj priči čak i manje bitno. Puno važnija su očekivanja aktera na financijsk­im tržištima, koja upućuju na nastavak uzlaznog trenda kamatnih stopa, bez obzira na nedoumice središnje banke. A prostora za rast, barem nominalno, ima u izobilju: šestomjese­čni Euribor je u ovom tisućljeću, čak i uz bitno niže stope inflacije, svojedobno dogurao do 5,5%. ❖

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia