Poslovni Dnevnik

Zagreb će nam biti središte iz kojeg će

Izvršni direktor belgijskog SD Worxa, govori o planovima kompanije nakon preuzimanj

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Privukla nas je i kvaliteta softvera te klijenata HRPRO-a, pojašnjava Verdonck

Vodeći europski pružatelj usluga obračuna plaća i upravljanj­a ljudskim potencijal­ima, belgijski SD Worx, ovih je dana preuzeo domaću kompaniju HRPRO. HRPRO je zanimljiv jer je osmislio i razvio vlastito softversko rješenje za upravljanj­e ljudskim potencijal­ima koje koristi 130 organizaci­ja, što iz javnog, što iz privatnog sektora. Njihovo rješenje primjerice, koriste u Fortenova grupi, Atlanticu, Ericsson NT, ali i u MUP-u koji broji 25.000 zaposlenik­a. SD Worx, kako će se uskoro zvati HRPRO, pak zanimljiv je jer njihova rješenja i usluge koristi više od 80.000 klijenata, među kojima su Ikea, McDonald’s, Novartis, Primark... Zanimljivi su i jer se njihov rast udvostruču­je svakih pet godina. U 2011. su ostvarili 250 milijuna eura prihoda, a ove bi godine trebao iznositi milijardu eura. U belgijskom SD Worx imaju jasan cilj – proširiti se na sva europska tržišta. Kako do sada nisu bili prisutni na tržištu jugoistočn­e i srednje Europe, za ulazak odlučili su akvizirati hrvatski HRPRO. O iznosu akvizicije ne žele govoriti, no da su baš Hrvatsku izabrali za svoj hub, odnosno centralu iz koje će se širiti na susjedna nam tržišta, nije mala stvar. U trenutku kada se bliži pristupanj­e eurozoni, a nadamo se uskoro i Schengenu, stranim investitor­ima s razvijenih tržišta, očigledno, postajemo zanimljivi­ji. O kupovini domaće kompanije, kojom će upravljati Jasmina Lukačević, menadžeric­a s 14-godišnjim iskustvom u HRPRO-u, razgovaral­i smo s Kobeom Verdonckom, izvršnim direktorom SD Worxa. On pak najavljuje investicij­u od nekoliko milijuna te udvostruče­nje broja zaposlenih (kojih je trenutno 60) u Hrvatskoj.

Zašto ste odlučili kupiti HRPRO?

Dio je to naše strategije, donesene prije nekoliko godina, da želimo biti lider u Europi u području upravljanj­a ljudskim potencijal­ima i Human Resources rješenjima,dakle i u softveru i uslugama. Snažno smo prisutni u zapadnoj i sjevernoj Europi te se želimo proširiti na područje jugoistočn­e te srednje Europe. Stoga smo tražili partnera, odnosno kompaniju kako bismo osigurali brže širenje. Tako smo otkrili HRPRO koji nam je savršeno odgovarao. Privukla nas je i kvaliteta softvera te njihovih klijenata. Bilo nam je lako odlučiti da će HRPRO biti odlična platforma pomoću koje ćemo izaći na tržište jugoistočn­e Europe.

Koliko je trajao proces traženja partnera u jugoistočn­oj Europi, odnosno kompanije koju biste kupili?

Prve smo kontakte imali prije godinu dana, a proces se ubrzao prije šest mjeseci, koliko nam je trebalo da realiziram­o kupnju. Bilo je puno posjeta Hrvatskoj. Također, u tom smo razdoblju razmišljal­i i što ćemo napraviti kada kupimo tvrtku. Obratili smo pažnju i na menadžment, tim, softver, bazu klijenata. Dakle, trebalo nam je oko šest mjeseci da realiziram­o dogovor.

Je li Vam bilo teško pronaći pravog partnera?

U posljednje smo tri godine napravili devet akvizicija. Kultura kompanije je prvo na što gledamo kako bismo bili sigurni da nam odgovara. Ako nam u tom smislu tvrtka ne odgovara može biti najbolja na svijetu, ali u taj posao nećemo ulaziti. S HRPRO-om je od početaka bilo jasno da dijelimo istu kulturu i da imamo dovoljno toga zajedničko­ga da bi radili zajedno.

Što će ova kupovina značiti za HRPRO, a što za vašu kompaniju SD Worx?

Prvi nam je korak razviti tržište jugoistočn­e Europe, a onda možda i tržište srednje Europe. Ali prvi nam je korak izlazak na tržište jugoistočn­e Europe. Želimo otvoriti urede u svim susjednim državama Hrvatske, dakle želimo ući na tržište Srbije, Slovenije itd., kojima ćemo ponuditi naša rješenja i usluge. Želimo imati i kapacitete u prodaji i marketingu. Hub, odnosno središte iz kojega ćemo krenuti je Hrvatska, odnosno Zagreb i to uz pomoć menadžment­a koji smo postavili, a koji će imati našu podršku u provođenju ovu strategije.

Kakve će to promjene donijeti za domaću kompaniju HRPRO?

Najveća će promjena, koju ćemo odmah provesti, biti ime. Prvo ćemo dodati SD Worx imenu HRPRO, a početkom sljedeće godine ostat će samo SD Worx jer želimo poslovati kao jedan brend. Druga se promjena odnosi na zaposlenik­e i klijente. Oni će sada imati podršku daleko veće organizaci­je jer u SD Worxu radi više od 6000 zaposlenik­a. Također, imat će pristup stručnom znanju jer SD Worx posluje u 23 države (uključujuć­i i Hrvatsku) te više od 80.000 organizaci­ja koristi naše usluge upravljanj­a ljudskim resursima i obračuna plaća. Ogromno je to znanje i iskustvo na koje će se i klijenti i zaposlenic­i moći osloniti. Prve su reakcije klijenata u Hrvatskoj vrlo pozitivne.

Koliko ste platili HRPRO?

Inače ne objavljuje­mo cijenu po kojoj smo kupili kompaniju. Također, dogovor je bio s vlasnicima HRPRO-a da nećemo izlaziti s brojkama. No nama nije toliko važna cijena koliko nam je važna platforma koju smo ovom kupnjom dobili, a u koju planiramo dodatno investirat­i.

Koliko ćete investirat­i?

Želimo dodatno investirat­i u HRNET softver koji je vlastiti razvoj HRPRO-a, a koji nudi integriran­e, funkcional­ne module koji pokrivaju sve procese upravljanj­a ljudskim potencijal­ima.Sada ga želimo dodatno prilagodil­i drugim tržištima. Uložit ćemo i u uspostavu dodatnih usluga, ali i u razne alate kako bismo klijentima, uz softver, mogli ponuditi adekvatnu podršku. Bit će to važna investicij­a, kako u novcu tako i u zapošljava­nju. Govorimo o nekoliko milijuna eura investicij­e, a nadamo se i da ćemo, u što je moguće kraćem roku, odnosno u roku od dvije godine, udvostruči­ti broj zaposlenih.

Koji je potencijal ovoga tržišta u uslugama koje SD Worx nudi, a to su prvenstven­o obračun plaća i upravljanj­e ljudskim resursima?

Na hrvatskom je tržištu puno potencijal­a za rast. HRPRO je sa svojim softverom lider u Hrvatskoj, ali ne nudi dodatne usluge. Potencijal postoji i u malim i srednjim kompanijam­a. Vjerujemo da možemo snažno rasti u Hrvatskoj, ali i izvan Hrvatske. Ne želim u brojkama nagađati o rastu, ali posve je sigurno da broji belgijska kompanija SD Worx koji

posluje u 23 države svijeta

Potencijal za rast

Ne želim u brojkama nagađati o rastu, ali posve je sigurno da smo na početku putovanja i da postoji ogroman dio tržišta koji možemo osvojiti

zaposlenih

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia