Poslovni Dnevnik

Navala domaćih gostiju podigla cijene privatnog smještaja za 15 posto

Vlada Srbije ove je godine odobrila ukupno 300.000 vaučera u vrijednost­i po 15.000 dinara

-

Vaučer od 15.000 dinara pokriva troškove odmora od tjedan dana u nekoj od manje razvikanih destinacij­a

Manje od 3000 vaučera za odmore u Srbiji ostalo je na raspolagan­ju domaćim turistima, a do sada se za odmor prijavilo 197.356 građana, navode iz Pošte Srbije za Danas.

Vlada Srbije odobrila je 200.000 besplatnih vaučera u vrijednost­i od 15.000 dinara za ovu sezonu, kao potporu turizmu u Srbiji. Uz to, odobreno je i dodatnih 100.000 od po 10.000 dinara za one koji su početkom ove godine dobili vaučer od 5000 dinara.

S obzirom na to da se do jučer za vaučere prijavilo 197.356 građana, jasno je da se značajan broj građana odlučio odmor provesti u Srbiji. Uskoro će, vjerojatno, biti prodano svih 200.000 vaučera, za koji se u poštanskim uredima diljem Srbije primaju prijave tek mjesec dana - od 27. juna, kažu iz uprave Pošte Srbije.

Zainteresi­rali se i studenti

Za ovu pomoć države najviše su zainteresi­rani umirovljen­ici kojima je izdano više od polovine vaučera - 102.068. Više od 60.000 vaučera izdano je zaposlenim­a, dok se 23.561 nezaposlen­i prijavio za besplatne vaučere. Nešto veće zanimanje pokazali su i studenti, kojima je izdano 5300 vaučera.

”Izdavanje vaučera ukupno čini 300.000 novih domaćih turista, ako se obzir uzme i onih 100.000 vaučera koji se odnose na građane koji su početkom godine već dobili vaučer od 5000 dinara i kojima se automatski dodaje 10.000 dinara. Sve to utjecalo je na povećanje cijene boravka za čak 15 posto u privatnim smještajim­a”, navodi Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija Srbije ( JUTA).

Bilo je to i za očekivati, objašnjava, kada je veći broj zainteresi­ranih, a kapaciteti smještaja ograničeni su.

Velik broj izdanih vaučera, ističe Seničić, ukazuje da vlada velik interes za domaće destinacij­e, te da će ovo pomoći ugostitelj­ima da preguraju ovu sezonu, kada je riječ o domaćim turistima. ”Na najpoznati­jim destinacij­ama cijene privatnih smještaja skočile su 15 posto. Hoteli se mnogo i ne obaziru na vaučere, oni viših kategorija imaju klijentelu kojima vaučeri ne znače puno, to su cijene koje su inače jako visoke, ali u privatnom smještaju, gdje je prosjek bio od 10 do 12 eura, imamo informacij­e da noćenje sada stoji od 15 do 20 eura”, kaže Seničić.

Među najtraženi­jim mjestima za odmor u Srbiji prednjače banje, i to Sokobanja, Vrnjačka, Lukovska, Prolom Banja, a vrlo su tražena i planinska odmarališt­a kao što su Tara i Zlatibor.

Od salaša do Arilja

Seničić ističe da su smještajni kapaciteti u najposjeće­nijim odmarališt­ima većinom popunjeni do 15. ili 20. rujna. Ipak, kako bi se izbjegle visoke cijene i plaćanje ljetovanja više od onoga što vaučeri pokrivaju, savjetuje da se izbjegavaj­u najatrakti­vnije destinacij­e i odmor provede u nešto manje poznatim mestima, u kojima se građani mogu podjednako dobro odmoriti, rekreirati i zabaviti.

Savjetuje da se u zapadnoj Srbiji ne traže mjesta kao što su Tara, Bajina Bašta, koja je jako popularna cijele ljetne sezone, nego, primjerice, Ljubovija, Arilje, Ivanjica, Golija, koje su manje poznate turističke destinacij­e.

U istočnom dijelu Srbije, direktor Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija preporučuj­e Bor, Borsko jezero, Zaječar, Negotin, kao i Staru planinu, koja nije prepoznata kao jedna od deset najpopular­nijih destinacij­a među domaćim turistima, pa sve do Kuršumlije i Prokuplja. U centralnoj Srbiji mogu se pronaći mnoga seoska domaćinstv­a s jeftinim smještajem, kao i u Vojvodini na salašima.

”Ako dvoje imaju vaučer, to je 30.000 dinara, za to na svim ovim mjestima sigurno možete boraviti tjedan dana bez neke doplate. Po mom mišljenju, ove destinacij­e trebaju biti prva opcija ako se ljudi žele provesti, a da ih to ne košta više od vrijednost­i vaučera koje su dobili”, smatra Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija Srbije.

 ?? ?? Najveći broj prijava za besplatne vaučere, kao i ranije, zabilježen je u leskovački­m poštanskim uredima
Najveći broj prijava za besplatne vaučere, kao i ranije, zabilježen je u leskovački­m poštanskim uredima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia