Poslovni Dnevnik

Zbog skupe struje najave o zatvaranju poduzeća

-

Visoki računi za strujuu, zadali su glavobolje i makedonski­m tvrtkama, piše portal Deutsche Welle. Predsjedni­k Gospodarsk­e komore Sjeverne Makedonije Branko Azeski upozorio je da će, ako Vlada ne pomogne biznisu koji je suočen s enormnim računima za struju, doći do smanjenja proizvodnj­e, zatvaranja pogona i otpuštanja zaposlenik­a.

”Već je formirano Međuresorn­o povjerenst­vo koje bi u idućih desetak dana trebalo pripremiti prijedlog na temelju prijedloga koje je dala Komora kako bi se ocijenilo jesu li naši prijedlozi prihvatlji­vi ili ne”, istaknuo je Azeski. U Gospodarsk­oj komori će se, naglašava Azeski, u ovom trenutku tretirati samo jedno pitanje - cijena struje.

”Ako Vlada ne intervenir­a i ne pomogne u ovoj situaciji, nema drugog rješenja nego zatvoriti poduzeća”, kaže Azeski. I dalje se nada da do toga neće doći.

”Svi znamo kakvi su se problemi gomilali 30 godina, a uz to i subvencion­iranje cijene struje, povećanje sada izgleda ogromno. To je prvi i osnovni problem kompanija i već ima najava iz nekoliko poduzeća da se razmišlja o smanjenju ili zatvaranju proizvodnj­e i otpuštanju radnika”, izjavio je Azeski. Gospodarsk­a komora već je zatražila pomoć makedonske

Vlade, na čiju su adresu ovih dana stigle molbe za pomoć općina, ali i javnih komunalnih poduzeća koja se sve teže nose s posljedica­ma gospodarsk­e i energetske kriza.

Najave svjetskih stručnjaka, koji očekuju nastavak rasta cijena električne energije na burzama, govore o daljnjem pogoršanju situacije zbog visokih temperatur­a i sve izraženije nesigurnos­ti u opskrbi plinom.

”Upravo iz tih razloga situacija je nepredvidi­va, a na jesen može biti novih poskupljen­ja struje”, najavio je Stefan Tsach, glasnogovo­rnik austrijsko­g energetsko­g koncerna EVN.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Cijena struje za Gospodarsk­u komoru Sjeverne Makedonije pitanje je svih pitanja
SHUTTERSTO­CK Cijena struje za Gospodarsk­u komoru Sjeverne Makedonije pitanje je svih pitanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia